Home / Cultură / Cele mai autentice costume premiate la Festivalul “Mureș, dorurile tale…”

Cele mai autentice costume premiate la Festivalul “Mureș, dorurile tale…”

Distribuie

Festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular “Mureș, dorurile tale…”desfășurat la Casa de Cultură Municipală ”Eugen Nicoară” din Reghin în perioada 27-28 octombrie a înclus și un premiu pentru cel mai autentic costum popular. 2-4”Concursul de interpretare “Mureș, dorurile tale…”analizează și jurizează în primul rând calitatea vocii, apoi autenticitatea pieselor, prezența scenică și nu în ultimul rând costumul pe care îl poartă fiecare concurent. Costumul este în primul rând un valoros document artistic, social, istoric care transmite tinerei generații, prin păstrarea lui mesajul unei creații artistice autentice. Costumul popular este elementul de bază al identității culturale naționale a unui popor. În al doilea rând el stabilește trăsăturile specifice zonale etnografice. De aceea el este obligatoriu să fie analizat atunci când concurentul vine la un concurs. Toate costumele concurenților au fost foarte frumoase, dar la un concurs trebuie să jurizăm toate părțile componente ale costumului, în primul rând valoarea lui istorică, autenticitatea lui, reprezentativitatea. Costumul popular  trebuie să vină din zona din care este interpretul care cântă cântecele zonei respective. Costumul ne transmite vârsta interpretului, prin cromatică, prin culoare și prin dispunerea ornamentelor. Două din aceste costume se încadrează în tipologia necesară unui concurs, fapt pentru care au fost declarate câștigătoare ale celui mai frumos costum popular femeiesc și bărbătesc”, a precizat Maria Borzan, cercetător ștințific la Muzeul  Etnografic Reghin.img_0396
img_0407După atenta analiză a juriului, au fost desemnați câștigătorii, premiul pentru cel mai autentic costum popular la ediția a IV-a a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular “Mureș, dorurile tale…”fiind câștigat de Andrei Raul Tamba, respectiv Larisa Cotoi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.