Home / Cultură / Reghin, capitala teatrului de amatori

Reghin, capitala teatrului de amatori

Distribuie

Teatrul amator a poposit  la Reghin în perioada 28-30 octombrie cu ocazia celei de a doua ediții a Festivalul National de Teatru  ”Din Culise”, eveniment organizat de Casa de Cultură a Tineretului ”George Enescu”, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Reghin. Șase trupe de teatru din Reghin, Mediaș, Caracal, Medgidia, Brașov și Roman au  oferit publicului reghinean un weekend plin de teatru, pe texte semnate atât de clasici ai literaturii universale  precum și de autori români, intrarea fiind liberă pe toată durata festivalului. “Existenţa acestui festival se datorează faptului că în anul 2013 s-a reînfiinţat la Casa de Cultură a Tineretului “George Enescu” o trupă de teatru sub numele “Din Culise” , respectiv colegii noştri şi câţiva colaboratori ai instituţiei noastre, coordonaţi sub atenta îndrumare a lui Luchian Pantea, Cristina Iuşan şi Măriuca Ignat. Având în vedere că această trupă, în foarte scurt timp a ajuns la un nivel destul de înalt, fiind apreciată la nivel de ţară nu doar de oraş, am decis ca acest festival naţional să se numească “Din Culise”, tocmai datorită rezultatelor pe care această trupă le-a obţinut. Reghinul este un oraş multicultural, şi era păcat să nu aibă activităţi importante, astfel încât să-şi păstreze amprenta şi autenticitatea lui. Anul trecut am avut prima ediţie a acestui festival de teatru, organizat  în parteneriat cu Consiliul Judeţean, lucru care nu s-a mai întâmplat în acest an din anumite cauze. Ediţia din acest an a reunit cinci trupe din ţară alături de trupa “Din Culise” care a avut câteva momente de teatru dans sub atenta îndrumare a coregrafului Cristina Iuşan”, a precizat Marcel Naste, directorul Casei de Cultură a Tineretului ”George Enescu”.

Regal cultural

3-2Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri, 28 octombrie, moment urmat de un recital de teatru dans susținut de Trupa  ”Din Culise” a Casei de Cultură a Tineretului ”George Enescu” din Reghin. Programul a continuat cu reprezentația spectacolului ””Certificatul” de Venerus Popa, Teatrul Popular Mediaș. A doua zi de festival a programat   spectacolele ”Cap ai, minte ce-ți mai trebuie sau Ce-ai avut și ce-ai pierdut”, adaptare Ligia Pavel după I. L. Caragiale, Teatrul Municipal Caracal, și ”Care de dame” de Ghoerghe Brăescu, Trupa de teatru ”Thetis” a Casei de Cultură ”L. N. Roman” din Medgidia. Momentul de teatrul dans al Trupei de teatru ”Din Culise” a Casei de Cultură ”George Enescu” din Reghin a deschis cea de a treia zi de festival, duminică, 30 octombrie,  urmat de reprezentația spectacolelor ”În cursul zilei de azi noapte” de Cornel Udrea, Trupa de teatru ”Redoute” , Centrul Cultural Reduta Brașov  și ”Ursul” de A. P. Cehov, Teatrul ”Dan Alexandrescu” din Roman. 1-4“Acest festival aduce în primul rând un plus de cultură, şi categoric că este o mândrie suplimentară pentru comunitatea reghineană care a primit cultură din diferitele colţuri ale ţării. De fapt,  este o dăruirea a preaplinului lor pentru ceea ce fac ei în fiecare zi  şi  împărtăşesc din bucuria lor şi celorlalţi. Este un regal cultural până la urmă. Arta este în general o pasiune, dacă o faci doar din obligaţie  nu cred că ajungi la sufletul omului. Nu poţi transmite ceva dacă nu pui suflet . De aceea cred că toţi cei care participă la astfel de festivaluri, toţi cei care îşi exprimă talentul prin arta actorului  nu fac altceva decât să-şi etaleze  sentimente, bucurii şi stări pentru toţi cei care îi privesc. Festivalul nu este unul cu premii, este de fapt o reîntâlnire, o regăsire a actorilor amatori  la nivel naţional, una binevenită dacă ţinem cont de faptul că în ziua de azi cultura este pusă undeva deoparte, cu atât mai mult teatrul de amatori, pentru a reînnoda acel mugure care exista cândva, de a  da roade  mai departe, lucru necesar pentru a transforma oarecum din punct de vedere moral şi etic societatea”, a declarat directorul Casei de Cultură a Tineretului “George Enescu” din Reghin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.