Home / Cultură / 6 concerte în 2 zile la Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș
Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș

6 concerte în 2 zile la Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș

Distribuie

Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș a ajuns la a doua ediție. În acest an festivalul organizat de Jazz&Blues Club se va desfășura în 4 și 5 noiembrie în The Bunker.

Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș vine în continuarea seriei de concerte și a evenimentelor organizate în Jazz&Blues Club pentru a pune în prim-plan muzica blues. Unul dintre scopurile importante ale organizatorilor este de a descoperi talente noi și de a le da posibilitatea muzicienilor tineri să cânte în fața unui public mai larg. De asemnea, aceștia vor avea șansa de a concerta împreună cu trupe cu o experiență mai vastă.

Freedom Blues Festival 2016, în The Bunker

Având în vedere că Festivalului Internațional de Jazz pentru Studenți va ajunge în 2017 la ediția a 9-a, József Demeter, cel care organizează și Freedom Blues Festival, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc luni, 31 octombrie, de la ora 10.00, că și-a dorit de mult timp să facă un festival de blues în Tîrgu-Mureș. „Strict un festival, fără concurs”, a precizat acesta. Anul trecut festivalul de blues s-a desfășurat la Teatrul Ariel. „Acum ne întoarcem acasă și va fi și o inaugurare a Bunkerului. Avem o nouă sală, mai mare, unde vom ține concertele. O să fie deschisă și Sala mică”, a adăugat József Demeter.

Evenimentul va fi prezentat de Mike Godoroja, al cărui ajutor oferit festivalului, este apreciat de organizatori. „Pe plan național, el ne ajută să promovăm festivalul”, a precizat József Demeter. Acesta își dorește ca Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș „să facă puțin concurență festivalului de blues din Sighișoara”. „Pentru că de ani de zile ei nu dau importanță muzicienilor români, nu prea îi invită. Anul acesta a fost o formație inivitată, dar eu spun că destul de slabă”, a spus organizatorul Freedom Blues Festival. Acesta s-a arătat deschis și pentru viitoare colaborări cu Festivalului Internațional de Blues de la Sighișoara, acest lucru fiind posibil și datorită faptului că cele două evenimente se desfășoară în perioade diferite – cel din Sighișoara, primăvara, iar cel din Tîrgu-Mureș, toamna/iarna.

József Demeter, organizatorul Freedom Blues Festival Tîrgu-Mureș

6 concerte în 2 zile

Publicul de la concertele de blues, jazz și rock nu ține atât de mult cont de comunitatea din care face parte. Se întâlnesc fieresc atât români cât și maghiari la spectacolele de calitate. Tocmai de aceea organizatorul Freedom Blues Festival a inclus în program artiști din România și din Ungaria. „Am încercat să avem artiști și din America, de unde vine bluesul și am reușit. Domnul Bowmann era în România și vom avea o voce originală americană”, ne-a spus József Demeter. Cele două seri ale festivalului vor propune publicului câte 3 concerte. Biletele vor costa 40 de lei pe zi, iar pentru ambele seri ale festivalului vor fi 70 de lei.

The storytellers, Pély Barna și Foxy Lady Band, vineri

Freedom Blues festival va fi deschis, vineri, 4 noiembrie, de la ora 21.00, de The storytellers – Marcian Petrescu, muzicuță și voce, și Florin Giuglea, chiatară acustică și voce. Marcian Petrescu este considerat cel mai bun muzicuțist de blues, folk și country din țară, reușind performanța de a-i avea ca invitați pe albumele sale solo pe Sugar Blue și pe Charlie Musselwhite, ambii laureați ai Premiului Grammy. Florin Giuglea se întoarce în Tîrgu-Mureș, după un concert susținut în această toamnă în Jazz&Blues Club. Acesta este considerat unul dintre cei mai valoroși chitariști din tânara generație de intrumentiști români. „O să fie o oră de blues clasic, cu muzicuță și chitară – va fi o seară mai specială”, a spus organizatorul festivalului.

Apoi, va susține un recital Pély Barna, una dintre figurile cele mai diverse și dominante din muzica maghiară ale ultimului deceniu. În muzica sa se reflectă caracteristicile de bază din blues, soul și funk. „La acest concert acustic va avea la el o cutie de bas de stil stomp box, un loper și o chiatră fină de blues cu efecte, care este maiu mult decât suficient pentru a ne invita inima la dans sau chiar pentru a ne induce lacrimi în ochi”, anunță organizatorii.

Seara de vineri se va încheia cu concertul Foxy Lady Band. József Demeter ne-a spus că nici el nu auzise de ei, fiind propunerea lui Mike Godoroja. „Sună excelent. În plus, mie întotdeauna mi-au plăcut vocile feminine în blues și în jazz”, a mai spus acesta. Din trupă fac parte Roxana Stroe, singura chitaristă de blues din țară, Cătălina Beta, „o voce expresivă și fermecătoare cu un timbru de catifea inconfundabil”, Cătălin Răzvan, basist și contrabasist, și Nicolae Georoiu, baterie. „Surpriza este că vom avea și o chitaristă de blues”, a adăugat József Demeter. Cei din Foxy Lady Band vor cânta atât cover-uri cât și piese proprii.

foto-2-blues_rackajam

Sâmbătă: Rareș Totu – cu Dean Bowman, Ferenczi György & Rackajam și Cherry

A doua zi a Freedom Blues Festival va fi deschisă în The Bunker, tot de la ora 21.00, de concertul Rares Totu featuring Dean Bowman. Un spectacol care marchează 50 de ani de viață și 35 de ani de activitate a artistului Rareș Totu. Dean Bowmann colaborează din 2014 cu formația lui Rareș Totu. A făcut parte din legendarul grup newyorkez de fusion Screaming Headless Torsos și a lucrat de-a lungul carierei sale cu nume importante ale jazzului american. „Rareș Totu a mai cântat la noi. Și a avut norocul să se întâlnească cu Dean Bowman, și ne vor cânta niște piese excelent de faine”, consideră József Demeter.

Al doilea concert al serii de sâmbătă va fi susținut de Ferenczi György & Rackajam. „Este una dintre cele mai bune formații de blues din Ungaria din ultimii 20-25 de ani. Permanent se mișcă în toată lumea. Dacă sunt invitați și în USA, înseamnă că sunt buni. Generația noastră, cei peste 35 de ani, cunoaște muzica lor”, ne-a spus organizatorul festivalului. Showul trupei Rackajam fuzionează cultura maghiară cu respectul revoluției, combinând poemele lui Petőfi și Gérecz Attila cu muzica lui Hendrix.

Trupa Cherry, din Tîrgu-Mureș, va încheia Freedom Blues Festival cu ritmuri mai antrenante. „E o trupă locală din Tîrgu-Mureș, care în ultimul an și jumătate au avut un succes extraordinar de mare”, ne-a spus József Demeter despre Cherry. Trupa s-a unit datorită iubirii și respectului pentru genurile rockabilly, rock’n’roll și boogie woogie, din componența trupei „Cherry” făcând parte un muncitor de la fabrica de sticlă, un tâmplar și un cantor – la începutul anilor 90 în Tîrgu-Mureș. „De aceea i-am și ales pe ei pentru ultima seară, să încheiem cu un chef, să se termine festivalul cu un dans”, ne-a mai spus organizatorul festivalului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.