Alter-Native 24 începe miercuri. Festivalul de scurtmetraje din Tîrgu-Mureș – punct de pornire pentru regizori importanți Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Alter-Native 24 începe miercuri. Festivalul de scurtmetraje din Tîrgu-Mureș – punct de pornire pentru regizori importanți

În competiția Festivalului Internațional de Scurmetraje Alter-Native 24 s-au înscris 751 de filme, dintre care au fost selectate pentru a intra în concurs 47 de pelicule din 17 țări – 27 de filme de ficțiune, 12 animații, 4 filme documentare și 4 filme experimentale. Alter-Native 2016 va începe miercuri, 2 noiembrie, evenimentul desfășurându-se la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș până duminică, 6 noiembrie.

Organizatorul principal al Alter-Native apreciază programul ediției din acest an ca fiind deosebit de interesant. De asemenea, Sipos Levente a salutat prezența în festival a multura dintre regizorii și producătorii filmelor de lungmetraj proiectate. „Aceasta a fost o caracteristică a festivalului în anii de început, dar în ultimul timp nu am avut onoarea să fie prezenți regizorii”, a declarat Sipos Levente, în cadrul unei conferințe de presă, organizată luni, 31 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Piano, a Jazz&blues Club.

Sprijin redus din partea autorităților locale

Gáspárik Attila, directorul artistic al celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional Alter-Native, a vorbit despre motivele pentru care a fost organizat festivalul la începutul anilor 90 și despre situația actuală a cinematografiei. Gáspárik a amintit despre numărul mic de săli de cinema, „ani de zile nu a existat cinematograf în Tîrgu-Mureș. În acest oraș, cinematografia este un copil vitreg al culturii (…) nu mai există obiceiul de a fugi de la școală și de a intra la cinematograf”, a mai spus acesta mai în glumă, mai în serios. Apoi, a sancționat lipsa unui plan de marketing în plan local în acest domeniu. „Trebuie să vă spun, în paranteză, cel mai mare sponsor al festivalului nostru este Ministerul Culturii, care ne-a oferit în acest an 30 000 de lei. Consiliul Județean pentru Tiff, din Cluj, a oferit 170 000 de lei. Atât despre patriotism local mureșean, atât despre sprijinul culturii autohtone”, a declarat Gáspárik Attila. Sipos Levente a precizat că bugetul de anul acesta al Alter-Native este de 150 000 de lei.

Programul de concurs, componenta cea mai importantă a Alter-Native

„Pentru noi, programul de concurs rămâne cel mai important. Suntem cel mai longeviv festival din România. (…) Voiam să oferim producătorilor noștri posibilitatea să participe la un festival internațional. (…) Și așa ne-am creat prieteni”, a spus Gáspárik. Acesta i-a menționat pe Radu Jude, Alecu Solomon, Cristian Mungiu și pe Cristi Puiu, regizori care „astăzi dau tonul la cântec în toată Europa”. „Este un capitol la care stăm foarte bine, mai bine decât la teatru, la literatură (…) filmul stă foarte bine. Oriunde te duci,dacă nu au auzit de România, se știu două lucruri: Dracula și noul val de film românesc, care, din păcate, doar în România nu este vizionat”, a mai spus directorul artistic al festivalului. „În concurs vom avea și niște filme din țări mai exotice, despre care auzim la știri – cu conotație negative, mai întotdeauna. Și sper că cei care se interesează de lumea în care trăiesc vor veni și vor viziona aceste filme”, a adăugat Gáspárik. Este vorba despre filme din Pakistan, Irak, Iran sau Siria. Acesta a subliniat faptul de dincolo de conflictele armate, în acele zone „mai trăiesc oameni, care fac artă și se exprimă prin film”. „Vom avea și filme din Republica Moldova”, a mai adăugat.

Cristi Puiu, președintele juriului Alter-Native 24

Președintele juriului ediției a 24-a a Festivalului Alter-Native va fi regizorul Cristi Puiu, al cărui film „Sieranevada”, va fi proiectat în programul de lungmetraje al Alter-Native 2016. „Am fost primul festival de film românesc care am găzduit un film de Cristi Puiu, „Marfa și banii”. (…) La festival va fi prezent și Radu Jude, cu filmul „Inimi cicatrizate”, prezentat pentru prima dată în Tîrgu-Mureș, vom avea și ocazia să vorbim cu artistul despre film”, a mai adăugat Gáspárik. Apoi, a mai menționat filmul „Toni Erdman”, propunerea Germaniei la Oscar și filmele maghiare, care sunt adresate nu doar publicului de limbă maghiară, fiind subtitrate în limbile română și engleză. O parte dintre filmele maghiare proiectate sunt dedicate Revoluției din 1956 din Ungaria. „E un memoriu al nostru, al organizatorilor”, a spus Gáspárik Attila. Din juriul Alter-Native va face parte și Eliodor Moldovan, directorul executiv al Asociației K’arte, pe care organizatorii l-au invitat în cadrul Alter-Native în semn de apreciere a activității acestuia prin asociația pe care o conduce.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul www.alternativeiff.ro. Preţul unui bilet pentru o zi este de 15 lei, iar preţul abonamentului pentru cele 5 zile este de 40 lei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE