Bloc ANL pentru tineri medici, primul pas șovăielnic în CL Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 817 Vizualizări

Bloc ANL pentru tineri medici, primul pas șovăielnic în CL

După dezbateri îndelungi și după ce proiectul privind trecerea în folosinţa gratuită a unei suprafeţe de 1000 de mp către Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) a picat la vot, atât acest proiect, cât și rectificarea bugetară de validare a dispoziției de primar prin care sunt alocate 27.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate în vederea realizării investiției au trecut la vot.

 

În 4 octombrie, printr-o adresă, Agenția Națională de Locuințe a solicitat Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș contractul de transmitere a terenului pe care se va realiza un bloc de locuinţe pentru tinerii medici, cu 18 apartamente cu o cameră şi 6 apartamente cu 2 camere, hotărârea de transmitere a terenului în folosința gratuită a ANL, extras de carte funciară, plan de amplasament și delimitare a imobilului vizat de Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), inclusiv ridicarea topografică, încheierea privind întabularea dreptului de proprietate a terenului emis de OCPI, certificat de urbanism și notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea locuințelor. Solicitarea ANL era ca toate aceste documente să fie trimise până în data de 30 octombrie a.c. Această adresă, însoțită de referatul Direcției Tehnice care arată că studiul de prefezabilitate trebuie remis ANL până în 5 noiembrie și de un proiect de hotărâre privind validarea dispoziției de primar prin care a fost alocată suma de 27.000 de lei au ajuns în mapele consilierilor locali în regim de urgență. Iar de aici au început să curgă explicațiile. “Au identificat un teren lângă Spital, în zona Gheorghe Marinescu și ne-au solicitat prin adresa atașată la material acceptul Consiliul Local să intrăm în acest program național în care să punem la dispoziție terenul în vederea realizării de locuințe. Pentru a demara primii pași trebuie ca Executiv să ne asumăm întocmirea unui studiu de prefezabilitate care, evident, costă niște bani. Din punct de vedere economic, cu doamna director economic am găsit soluția de a face o rectificare bugetară prin dispoziție de primar în cadrul aceluiași articol bugetar, dar eu am pretenția ca dispoziția să treacă prin Consiliul Local, așa cum prevede și Legea privind finanțele publice locale, ca să fie validată. Dacă este validată înseamnă că putem merge mai departe cu proiectul și putem să punem în discuție și proiectul privind acceptarea de principiu să intrăm în acest proiect național al Agenției Naționale”, a fost explicația secretarului muncipiului, Andrei Mureșan.

 

Blocaj pe amplasament

 

Primul blocaj a apărut din partea fracțiunii UDMR care s-a declarat împotriva amplasamentului ales.
“Suntem de acord cu construcția de locuințe, mai ales pentru medici, nu suntem de acord cu locația, care presupune desființarea unei zone verzi și a unei parcări”, a fost punctul de vedere al lui Mozes Levente.
Daniela Miheț, arhitectul șef al municipiului, a explicat că a fost singurul amplasament posibil.
“În hotărârea ANL-ului este Gheorghe Marinescu fără număr, în zona aceea trebuie să identificăm un amplasament optim dacă nu o să pierdem această oportunitate de a construi blocul din banii, bugetul ANL-ului (…) A fost singura soluție pe care am putut să o găsim pentru a nu pierde această oportunitate”, a spus aceasta.
Lucian Racz, directorul Direcției Tehnice, a subliniat, de asemenea, că doar în studiul de fezabilitate va fi identificat exact terenul și că se va ține seama de obiecțiunile consilierilor locali, care oricum vor aproba și acel proiect de hotărâre care va cuprinde studiul de fezabilitate.

 

foto-1-lucian-racz_site
“Consiliul Local a avut foarte mult teren în spatele spitalului, între timp o parte din teren a fost trecut în proprietatea Consiliului Județean. Am câștigat că terenul este al nostru, acum suntem în proces cu reîntăbularea pe Consiliul Local, deci la ora actuală, noi avem foarte puțin teren pe strada Gheorghe Marinescu. (…) Este un studiu de prefezabilitate, abia prin studiul de fezabilitate ești obligat să faci ridicarea topo, să stabilești exact care va fi amplasamentul”, a explicat Lucian Racz.
“Din ceea ce știu ca inginer constructor este că atunci când se întocmește studiul de fezabilitate, proiectantul trebuie să prezinte cel puțin două variante. Dacă prin studiul de fezabilitate, în zona Marinescu, cerem cel puțin două amplasamente, cred că este în regulă”, a fost poziția social-democratului Cristian Bratanovici.
Theodora Benedek, consilier local PNL, a pledat, de asemenea, pentru aprobarea proiectului.
“Eu cred că oboseala își spune cuvântul și eu cred că nu s-a înțeles ce votăm și vă rog să reluați procedura de vot pentru că nimeni nu dorește să blocheze construcția de locuințe pentru tinerii medici (…) Dacă acest proiect prevede pe de o parte locuințe pentru medici, iar pe de altă parte spații de parcare care ajută să se degajeze spațiul din jurul spitalului județean, vă rog să nu blocăm acest proiect pentru niște detalii, pentru niște chichițe procedurale și să găsim soluția ca proiectul să meargă mai departe”, a spus aceasta.
Cumva-cumva, acest proiect a fost aprobat. Banii au fost retrași de la capitolul bugetar locuințe sociale cartierul Rovinari, etapa a II-a, bl. 2, unde a rămas alocată suma de 73.000 de lei dintr-un total aprobat de 100.000 de lei.
Însă partea distractivă a venit când s-a intrat pe ordinea de zi, iar consilierilor locali li s-a solicitat la punctul 18 acordul de principiu privind darea în folosință a terenului către ANL în vederea construirii blocului mai sus amintit. Supus la vot, proiectul a întrunit doar 12 voturi, deși avea nevoie de două treimi din numărul total al consilierilor, fiind proiect care vizează patrimoniul municipiului. S-au abținut opt consilieri de la UDMR, cu excepția lui Novak Csaba – absent și a lui Furo Judita care a votat pentru.
La finalul ședinței, proiectul a fost reluat și votat în unanimitate de către aleșii locali, cu mici amendamente față de materialul din mape. Astfel, la articolul 3, au fost inserate următoarele: “Studiul de fezabilitate realizat de ANL, cu propunerea a cel puțin două amplasamente, în condițiile legii, va fi supus avizării Consiliului Local Tîrgu Mureș și Comisiei Tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism”.
Din bugetul municipiului vor fi asigurate fondurile pentru realizarea utilităților, în timp ce investiția privind lucrările de construcție vor fi suportate din bugetul ANL.
În Tîrgu Mureș sunt 720 de medici rezidenți și 345 de medici specialiști, iar o parte dintre aceștia ar avea nevoie de o locuință de serviciu, fără ca managerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș să precizeze un număr.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE