La bugetul local târgumureșean, impozitele încasate sub 70 % în trimestrul III Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 205 Vizualizări

La bugetul local târgumureșean, impozitele încasate sub 70 % în trimestrul III

Proiectul de hotărâre privind aprobarea contului de execuție al bugetului municipiului Tîrgu Mureș nu a trecut fără dispute în ședința Consiliului Local (CL) Tîrgu Mureș de săptămâna trecută. POL a susținut că proiectul de hotărâre nu are toate documentele solicitate, respectiv că nu este explicat de ce nu sunt încasate veniturile la bugetul local.

 

Consilierul local POL Radu Bălaș a susținut în plen că anumite documente solicitate Direcției Economice nu i-au fost puse la dispoziție. “În lipsa acestui document se poate spune că consilierii nu votează în cunoștință de cauză și ca atare există șanse ca votul să nu fie legal, deci această execuție bugetară să nu fie legală”, a subliniat acesta.
De cealaltă parte, Ana Năznean, directorul economic al Primăriei Tîrgu Mureș, a replicat că direcția pe care o conduce le-a înmânat mai multe documente decât obligă legea.
“Potrivit Legii 273/2006, articolul 57 scrie clar: la venituri – prevederi bugetare inițiale, prevederi bugetare definitive și venituri încasate. La cheltuielli – credite bugetare inițiale, credite bugetare finale și plăți efectuate. Deci ceea ce v-am dat eu procentele a fost în plus”, a spus Ana Năznean.
Radu Bălaș a susținut că ar fi dorit și alte informații, iar directorul economic a spus în plen că, dacă i-ar fi fost solicitate, le-ar fi pus la dispoziție.
Intervenție în plen pe marginea proiectului de hotărâre privind contul de execuție a avut și Mark Christian Hermann, de asemenea de la POL.
“Eu am solicitat Direcției Economice să pună în temă toți consilierii local ice strategie are și metodologie pentru a recupera acele taxe și impozite neplătite, gradul de colectare fiind foarte redus. Nici acum nu ni s-a explicat clar de ce sunt atât de puține venituri față de cele prognozate și nici măcar nu ne dați oportunitatea pentru a fi puși în temă”, a spus acesta în ședința CL.

 

Venituri sub 70 % realizate

 

Supus la vot, proiectul de hotărâre a trecut cu 18 voturi și 3 voturi împotrivă, cele ale POL.
Potrivit expunerii de motive care a însoțit proiectul de hotărâre, volumul veniturilor realizate în trimestrul III a fost în sumă de 294,313 milioane de lei față de prevederile trimestriale aprobate, care au fost în sumă de 430,403 milioane de lei. Procentul de realizate a veniturilor a fost în procent de 68,38 %.
Din suma realizată, 171,818 milioane de lei reprezintă venituri proprii, 95,654 de milioane de lei – sume defalcate din TVA, 42.500 – sponsorizări, 10,444 milioane de lei – subvenții de la bugetul de stat și de la alte administrații și 16,353 milioane de lei – sume primite de la UE, în contul plăților efectuate pentru proiectele cu finanțare externă nerambursabilă.
Probleme la încasarea veniturilor se înregistrează la impozitul și taxa pe clădiri – 40,78 %, impozitul și taxa pe clădiri de la persoane juridice – 34,45 %, taxe hoteliere – 21,60 %, impozit pe mijloacele de transport deținute de persoane juridice – 32,08 %, alte venituri din proprietate – 7,87 %, venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale – 38,08 %, alte amenzi, penalități și confiscări – 17.27 %, contribuția asociației de proprietari pentru lucrări de reabilitare termică – 28,04 % și subvenții pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri – 5,38 %. Depășiri la venituri s-au înregistrat la capitolele venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputații și despăgubiri – 572,13 %, sume provenite din finanțarea activității anilor precedenți secțiunea funcționare – 139,79 %, sume alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale – 100,49 %, taxe judiciare de timbre și alte taxe de timbru restante la bugetele locale – 108,04 %, alte taxe și impozite locale – 109,13 %, alte venituri din prestări de servicii și alte activități – 112,25%, sume provenite din finanțarea activității anilor precedenți secțiunea dezvoltare – 115,82, venituri din valorificarea unor bunuri – 117,77 %.
În aceeași perioadă au fost cheltuite 290,365 de milioane de lei, sub 68 % din cheltuielile prognozate.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE