Home / Cultură / FOTO: ”Contrapunct”, cadoul oferit de elevii Liceului de Artă, de ”Ziua Radioului”

FOTO: ”Contrapunct”, cadoul oferit de elevii Liceului de Artă, de ”Ziua Radioului”

Distribuie

La 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, românii auzeau pentru prima dată „Alo, alo, aici Radio București, România”, apel care a consfințit practic nașterea postului național de radio. Printre cei care au fost oaspeții primei zile de emisie s-au numărat Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Finteșteanu, Constantin Nottara și George Vraca.

1La 88 de ani distanță de acea zi, elevii Liceului Vocațional de Artă de la secțiile „Arta Actorului” și „Interpretare instrumentală” au ținut să marcheze „Ziua Radioului” la Sala de Concerte Radio România Târgu- Mureș marți, 1 noiembrie, în cadrul spectacolului de muzică și poezie intitulat „Contrapunct”, organizat de Radio România Târgu-Mureș, împreună cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș și Asociația „Neumarkt Events”. img_0089Poezii scrise de Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Adrian Păunescu sau Ana Blandiana i-au inspirat pe elevii de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș pentru un recital de poezie. Ideea de a combina literatura contemporană cu muzica clasică a venit ca un contrapunct, un semn care să accentueze valoarea poeziei”, a declarat Ana Maria Galea, profesor coordonator și prezentator al emisiunii-spectacol „Contrapunct”.

img_0060A fost o oră specială pentru o zi specială, o ediție specială a proiectului „Seri de Jazz și Muzică Clasică” la Radio Târgu-Mureș colorată prin muzică și poezie de elevii Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Sonata în Re Major de W. A. Mozart a deschis seara, lucrare interpretată de Moldovan Tamás la vioară (clasa X-a A) și Biró Andrea Petra la vioară (clasa XI-a B), pregătiți de profesoara Ávéd S. Éva.

Poezia, pata de frumos a emisiunii „Contrapunct”

4A venit rândul poeziei să-și facă simțită prezența adusă de Johann Nagy (clasa XI-a A) cu poezia „Nu am moarte cu tine nimic”, de Grigore Vieru, Vlad Todoran (XI-a A) cu poezia „De-o fi să mor”, de Octavian Goga, Petru Nistor (X-a A) cu poezia „Invidia”, de Evgheni Evtusenko, Carla Șerbănescu (IX-a A) cu poezia „De dragoste”, de Nichita Stănescu, Luca Domide (X-a A), ”…” de Nichita Stănescu și Carmen Baciu (X-a A) cu poezia „Poveste sentimentală”, de Nichita Stănescu.

Pe acordurile muzicii lui Bartók Béla

img_0022A doua repriză muzicală a stat sub auspiciile muzicii compozitorului Bartók Béla, grație lucrării Sonatina pentru vioară și pian interpretată de Brassai Dávid (clasa XII-a B) la vioară și Székely Norbert (XII-a B) la pian, elevi pregătiți de profesoara Vass Edit. Poezia și-a consumat un nou moment grație elevilor Larisa Dobrin (clasa XI-a A) cu poezia „Ura”, de Alexandru Macedonski, Daniela Costea (X-a A) cu poezia „Emoție de toamnă”, de Nichita Stănescu, Sofia Lazăr (IX-a A) cu poezia „Savonarola”, de Nichita Stănescu, Johann Nagy (XI-a A) cu poezia „Eva”, de Lucian Blaga, Alex Crefelean (XI-a A) cu poezia „Am zărit lumina pe pământ”, de Marin Sorescu, Larisa Suci (IX-a A) cu poezia „Viața mea se luminează”, de Nichita Stănescu, și Ana Maria Nistor (IX-a A) cu poezia „O iederă să fii”, de Nichita Stănescu.

3Sonata în mi minor de W. A. Mozart, a prins viață  grație recitalului susținut de Szöllösi Katalin (clasa X-a B) – vioară și Antal Anna Andreea (X-a B)-pian, moment care a precedat ultima repriză de poezie adusă de Ramon Muntean (clasa X-a A) cu „Testament”, de Nichita Stănescu, Larisa Dobrin (XI-a A) cu „Întâlnire”, de Ana Blandiana, Johann Nagy (XI-a A) cu „Punct comun”, de George Țărnea, Alex Crefelean (XI-a A) cu „Formular”, de Grigore Vieru și Sofia Lazăr (IX-a A) cu poezia „Amira”, de Miruna Vlada. La finalul momentului poetic și-a făcut apariția „Păpușa de cârpă”, poezia semnată de Gabriel Garcia Marquez recitată de Larisa Dobrin (XI-a A). Finalul serii a fost adus de Serenada lui Farkas Ferenc interpretată de Bálint Timea Beatrix (clasa X-aB) – vioară, Simon Janka (XI-aB) – vioară și Gábor Ágnes (X-a B)-vioară, eleve pregătite de profesoara Vass Edit.img_0112img_0009img_0010img_0011img_0031img_0032img_0034img_0036img_0037img_0047img_0064img_0078img_0080img_0081img_0093img_0021img_0014img_0098img_0070img_0056img_0051img_0058img_0075img_0029img_0065img_0071img_0006img_00732


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: Trotuare spălate în zona centrală din Târgu Mureș

Distribuie În centrul municipiului Târgu Mureș s-a desfășurat o amplă acțiune de curățenie, care a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.