Home / Sanatate / Spitalul de Urgență a participat la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur „Seism 2016”

Spitalul de Urgență a participat la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur „Seism 2016”

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu-Mureş a participat marți, 1 noiembrie, alături de alte 14 spitale judeţene din ţară, la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur „Seism 2016”.

Conducerea SCJU Târgu-Mureş a fost informată marți, 1 noiembrie, la ora 14.00, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerulului Afacerilor Interne că în cursul dimineţii, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi. La ora 14.04 în cadrul SCJU Târgu-Mureş s-a declanşat codul galben din Planul Alb, fiind alertat personalul, atât cel din tură, cât şi din turele următoare şi s-au făcut pregătirile pentru primirea răniţilor în următoarele ore.

76 de persoane au fost mobilizate
La ora 14.07, managerul spitalului, dr. Claudiu Puiac, a anunţat telefonic Instituția Prefectului – Județul Mureș despre declanşarea Planului Alb. De asemenea, managerul a anunţat şi conducerea celorlalte instituţii abilitate: Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Poliţiei Judeţene Mureş, Poliţia locală, Jandarmeria. Coordonatorul SMURD, dr. Cristian Boeriu, a anunţat telefonic conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş şi Dispeceratul de Urgenţă 112.
„Am participat la exerciţiul pentru intervenţia la cutremur, pe care l-am luat foarte în serios, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş realizându-se o mobilizare exemplară. Ieri (n. ned. – 1 noiembrie) la ora 14.00 am fost informaţi de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă că în zona Vrancea s-a produs un cutremur major care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi. La ora 14.04 în cadrul spitalului s-a declanşat codul galben din Planul Alb. Ulterior a fost convocată celula de criză de la nivelul spitalului. Au fost informaţi toţi sefii de secţii despre situaţie şi li s-a transmis să nu părăsească unitatea până la încetarea alarmei. De asemenea, au fost informaţi medicii de gardă de pe secţii şi li s-a solicitat numărul paturilor disponibile pe fiecare secţie. Pe tot parcursul zilei de ieri preşedintele celulei de criză a menţinut permament legătura cu membrii celulei de criză pentru a respecta toate procedurile prevăzute în Planul Alb”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu-Mureș.
Întrucât a fost declanşat codul galben, tot în cursul zilei de marți, a fost mobilizat personal suplimentar doar în cadrul UPU-SMURD. Astfel, 76 de persoane au fost mobilizate: 21 de medici, 39 de asistenţi şi 16 alt personal.
Planul Alb reprezintă planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii. În funcţie de numărul de prezentări de la nivelul UPU, Planul Alb presupune două niveluri de declanşare: nivelul 1 (cod galben) care implică acţiuni şi mobilizare suplimentară doar la nivelul UPU şi nivelul 2 (cod roşu) unde sunt luate măsuri la nivelul întregului spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgumureșean prins la volan cu alcoolemie de 1,3 la mie!

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au transmis joi, 29 octombrie, prin intermediul unui buletin …