Binomul democrație-justiție dezbătut la UPM Justitie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 406 Vizualizări

Binomul democrație-justiție dezbătut la UPM

Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universității „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş, România, Centrul de Cercetare în domeniul urbanismului şi al politicilor publice, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș, Asociaţia PRO IURE și universităţi din străinătate (Univeristatea din Miskolc, Ungaria, Universitatea din Salento, Lecce, Italia, Universite de Versailles, Franța), organizează în perioada 3-4 noiembrie Conferinţa internațională cu tema: „Justiție și Democrație”. Deschiderea lucrărilor conferinței a fost găzduită joi, 3 noiembrie de Aula Magna a Universității “Petru Maior”, cu prezența organizatorilor și a oficialităților județene. ”Există patru modele importante, patru învățături pe care le putrem trage din acest eveniment. Primul dintre ele este că această întâlnire ștințifică este un model de consecvență și de seriozitate. În egală măsură astfel de acțiuni reprezintă un model de colaborare. Accentul intens pus în fiecare an pe internaționalizare, cu invitați de prestigiu care vinla noi ne arată că dincolo de relațiile interinstituționale, contează foartre mult și relațiile interpersonale. Cei din afară vin la noi în primul rând că ne cunosc, pentru ceea ce facem bine și doar după aceea pentru faptul că reprezentăm o instituție sau alta. Un al treilea model al conferinței este modelul de abordare, și anume interdisciplinaritatea. Știm că în această perioadă în care trăim, și în viitor nu va mai fi nici cum un fel de spectacol în care să existe un singur actor. Nu în ultimul rând este modelul de implicare a numeroși sponsori, a autorităților, dovadă că dincolo de vorbe mai sunt și fapte. Nouă faptele ne lipsesc, deoarece vorbe avem foarte multe. În ce privește tema conferinței, ”Justiție și democrație”, este o terminologie în primul rând din zona de drept. Justiția este astăzi foarte discutabilă. Ea trebuie făcută la tribunal, dar este făcută și la televizor, iar aici lucrurile trebuie reașezate, cum și democrația are nevoie de reașezări și anumite nuanțe”, a precizat în deschiderea conferinței prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș.

Nevoia de o reformă reală în administrație

2Deschiderea oficială a conferinței s-a bucurat de prezența conducerii Consiliului Județean Mureș în frunte cu președintele Peter Ferenc care a puncta importanța reformei în administrație. ”Când vorbim de justiție și democrație, vorbim de două lucruri foarte importante. Din punct de vedere al administrației publice locale și centrale vă pot spune că avem nevoie de o reformă reală a administrației publice, avem nevoie ca în următorii 10-20 de ani să avem întradevăr cetățeni activi, instituții funcționale legi accesibile, clare, fără posibilitate de interpretare. Avem nevoie de foarte multe lucruri pentru care trebuie să ne luptăm împreună. Când privesc la tinerii care urmează cursurile acestei universitățui, aveți șansa de a realiza aceste lucruri.”, a spus Peter Ferenc.

La rândul său, Alexandru Cîmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș a subliniat importanța magistraților,pregătirea acestora în aplicarea legii. ”Tema conferinței este una binevenită, fără o justiție democratică nu am putea să vorbim despre democrație. Ea înseamnă magistrați, pentru că ei sunt cei care trebuie să aplice legile, foarte bine pregătiți, și spre bucuria mea am constatat că la această conferință participă în egală măsură teoreticieni și practicieni ai dreptului, lucru extrem de important. Conjugarea celor două laturi ale dreptului nu poate să ducă decât la performanță și la calitate”, a precizat Alexandru Cîmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

Nu există un spațiu între democrație și justiție, ele se combină”

Lucrările conferinței găzduite joi și vineri de Hotel Continental se desfășoară pe patru secțiuni: drept public, drept privat, administrație publică și drept medical, invitați fiind atât teoreticieni ai dreptului cât şi practicieni, din România (Tg Mureş, Bucureşti, Cluj, Craiova, Constanţa, Timişoara, Alba-Iulia, Sibiu), Franţa (Versailles, Bayonn), Italia (Roma, Lecce), Grecia (Atena), Irlanda (Dublin), Ungaria (Budapesta, Miskolc), Republica Moldova (Bălţi), Bahrain şi Turcia, Costa Rica, Serbia, Liban, S.U.A. și Marea Britanie. 3”Din prisma faptului că noi suntem marea majoritate juriști la acest eveniment, normal că am plecat de la punctul care ne doare cel mai mult. Însă, indiferent că vorbim de democație și justiție sau invers binomul rămâne același, pentru că atât democrația trebuie să se exprime, și numai într-o democrație modernă și reală justiția poate să devină eficientă cu adevărat pentru om. După părerea mea nu există un spațiu între democrație și justiție, ele se combină. Separația puterilor într-un stat presupune o putere legislativă, o putere executivă și o putere judecătorească. Puterea judecătorească este singura care poate să facă justiție, dar expresia celorlalte trei puteri nu se poate face decât într-un cadru democratic, în care într-adevăr democrația să însemne pentru fiecare formă de exercitare a puterii expresia liberă, dar pentru om. Probabil că foarte mulți dintre cei care urmăresc această dezbatere se gândesc că există un secret a lui Polichinelle, în sensul că toată lumea vorbește, se face că nu știe, dar de fapt toată lume știe despre ce subiect se dezbate. Vreau să spun că scopul nostru nu este neapărat acela de a da niște definiții, de a formula niște concepte care să fie imuabile. Noi ne-am gândit că vom învăța probabil din experiența celorlalți veniți din țări care au un avans față de noi. În mod sigur, prin articole și prin practica pe care noi o vom aborda în fața istanțelor judecătorești, în mod sigur multe dintre aceste lucruri se vor putea aranja, poate îmbunătății în spațiul nostru democratic”, ne-a declarat prof. univ. dr. Lucian Chiriac, președintele conferinței.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE