Home / Sanatate / „Nu a existat voință politică pentru reglementarea malpraxisului”

„Nu a existat voință politică pentru reglementarea malpraxisului”

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a susținut vineri, 4 noiembrie, că în ultimii 20 de ani „nu a existat voință politică” pentru reglementarea malpraxisului, potrivit AGERPRES.
„Problema este că nu există voință politică pentru impunerea unui cadru legal care să reglementeze definitiv și tranșant această chestiune. Medicii practică o medicină defensivă. În ultima vreme a crescut presiunea pe medici, a crescut numărul cauzelor civile, penale, disciplinare. Asta este problema. Noi am făcut tot ceea ce trebuie. CMR are câteva proiecte privind Legea malpraxisului care zac în cine știe ce sertar. Nu există voință politică de 20 de ani în chestiunea aceasta, în ceea ce privește dreptul medicului de a exercita profesia într-un cadru reglementat. Nu s-a finalizat nici până azi acest document. Presiunea pe medici este inacceptabilă și greu de suportat”, a declarat dr. Gheorghe Borcean, conform sursei citate.
El a apreciat inițiativa Colegiului Medicilor al Municipiului București de a face un sondaj privind asigurările de malpraxis, menționând că înseamnă un nou semnal de alarmă în această problemă. „Legea malpraxisul are următoarele atribuțiuni: să ofere cetățenilor o garanție că sunt despăgubiți pentru eventuale prejudicii petrecute în timpul actului medical, să arate că statul român dorește să ofere cetățenilor garanția că veghează cineva pentru ca ei să fie despăgubiți pentru eventuale prejudicii aduse în activitatea sanitară, este în interesul corpului medical de a nu se afla mereu frustrat și amenințat de posibilitatea unor cereri de despăgubire care să vină împotriva lor direct, nu prin intermediul asigurătorului de malpraxis”, a explicat Borcean.
Președintele CMR a amintit că s-a propus în mai multe variante o modalitate de negociere între pacient, respectiv familia lui, și asigurătorul de malpraxis al medicului, însă niciuna dintre ele nu a fost acceptată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

COVID-19 în Mureș: cazuri noi, decese și internați

Cancelaria Instituției Prefectului – Județul Mureș a anunțat miercuri, 24 noiembrie, următoarele cifre înregistrate în …