FOTO: Călăreţi de toate vârstele și-au dat întâlnire la Idicel Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 921 Vizualizări

FOTO: Călăreţi de toate vârstele și-au dat întâlnire la Idicel

Asociaţia Culturală „Amintiri din strămoşi”, cu sprijinul Primăriei Brâncoveneşti şi al Consiliului Judeţean Mureş, a organizat duminică, 6 noiembrie, o nouă ediţie a manifestării culturale „Caii şi plăieşii”, în locul numit „Între pâraie”, situat între Idicel Sat şi Idicel Pădure.

????????????????????????????????????
Rafila Moldovan

„Suntem la cea de-a şaptea ediţie a acestui eveniment. Aşteptăm călăreţi, oameni cu cai din sat şi, desigur, pe cineva care să ne povestească cum a început lucrul la oi, prin câte s-a trecut, mai exact cum în urmă cu 60 de ani s-a mers de acasă, pe jos, până în Munţii Călimani, pe Cica. Nu putem vorbi despre o paradă a cailor, ci de o plimbare frumoasă a călăreţilor. Când este gata mâncarea, îi servim pe toţi cei care au participat. În alți ani a fost foarte frumos, vremea a ţinut cu noi şi am crezut că şi acum va fi la fel. Noi suntem ospitalieri oricum”, a transmis, înaintea plimbării călăreţilor, Rafila Moldovan, preşedinta Asociaţiei „Amintiri din strămoşi”.

Adevărate exemple de urmat

????????????????????????????????????
Ördög Ferenc

În cele din urmă, norii s-au risipit şi s-a instalat vremea bună, astfel încât oamenii s-au adunat între pâraie la sărbătoarea dedicată călăreţilor. Printre oaspeţi a fost şi primarul comunei Brâncoveneşti, Ördög Ferenc, nelipsit de la niciun eveniment dedicat tradiţiilor de la Idicel. „În calitate de primar al comunei Brâncoveneşti, vă mulţumesc pentru invitaţie şi mă bucur că pot să fiu alături de dumneavoastră şi în această zi importantă. Ne-am întâlnit cu sătenii, cu oamenii din satele şi comunele învecinate, astfel că lumea vede ce se petrece în gospodăria fiecărui cetăţean din Idicel Pădure şi din Idicel Sat. Eu personal sunt foarte mândru că idicenii au venit cu animalele: oi, cai, măgari, cu tot ce au prin gospodărie, după care îşi câştigă pâinea de toate zilele. Ştim foarte bine că în Idicel Sat şi în Idicel Pădure 80 % din oameni trăiesc din agricultură şi din creşterea animalelor. De aceea, îi felicit încă o dată, iar cei care au venit din alte părţi pot fi mândri și pot urma aceste exemple. Vreau să mulţumesc familiei Moldovan şi celor care s-au îngrijit de acest eveniment frumos”, a transmis Ördög Ferenc.

Parada călăreţilor, farmecul evenimentului

????????????????????????????????????
Andrada Sava şi Mihai Moldovan

A urmat un scurt moment artistic susţinut de Andrada Sava, completat de momentul de destindere al lui Mihai Moldovan, moment care a precedat mult aşteptata paradă a călăreţilor.

După ce s-au adunat în vârful dealului, călăreţii au coborât agale, după care s-au luat la întrecere spre deliciul celor prezenţi. La final, participanţii au fost răsplătiţi de organizatori cu diplome şi bucate tradiţionale alese, ca semn de mulţumire pentru participarea la sărbătoarea de suflet a idicenilor.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE