Home / Recomandări zi de zi / Pomenirea morților – nu uităm eroii!

Pomenirea morților – nu uităm eroii!

Distribuie

111Sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută în popor și sub denumirea de ”Moșii de toamnă”. Tradiţia spune că până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo.

Cu această ocazie asociația ”Dacii Liberi” a considerat că este potrivit să ne aducem aminte și de marile personalități ale neamului românesc care s-au ridicat la ceruri. Asociația are la bază iubirea de neam și de patrie, cultura ca element esențial în formarea personalității, alături de valorile creștine.

Drept urmare, atât în Târgu-Mureș, cât și în proaspăt-înființata filială din Cluj-Napoca s-a aprins câte o candelă și a fost rostită o rugăciune în fața monumentelor care întruchipează acești mari români, indiferent de domeniul în care s-au implicat, fie ca au fost mari lideri politici, sau creatori de literatură. În Târgu-Mureș am ajuns în fața monumentelor lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Al. Papiu Ilarian, Petru Maior, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Monumentul Soldatului Necunoscut, al primarului Emil Dandea, Nicolae Bălcescu și monumentul Martirilor Revoluției din 1989.

De asemenea, în Cluj-Napoca au fost aprinse candele la Crucea Eroilor de pe Cetățuie, în fața statuii lui Octavian Goga, George Coșbuc, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Baba Novac, Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu precum și la Monumentul dedicat Ostașilor Români, grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan, la cel dedicat Școlii Ardelene, Memorandiștilor și celor ce au căzut în timpul Revoluției din Decembrie ‘89

Desigur că ne aducem aminte și de cei care nu se bucură de reprezentări statuare, sau de eroii de pe toate câmpurile de bătălie. Sacrificiul lor trebuie privit ca o lecție de demnitate și ca un mod de viață, iar astfel de gesturi simbolice aduc un umil omagiu persoanelor cheie din istoria noastră. Inspirându-ne din astfel de modele putem să ne conturăm la rândul nostru caractere puternice și să ne desăvârșim ca oameni.

Fie ca sufletele lor să se odihnească în pace!

 

Dragoş BURGHELIA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.