Home / Religie / Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi de creştinii ortodocşi din Hodac

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi de creştinii ortodocşi din Hodac

Părintele Nicolae Fiţ, parohul Bisericii Ortodoxe din Hodac, a slujit marţi, 8 noiembrie, în Biserica „Sfântul Nicolae”, slujba prilejuită de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavril. Iubiţi credincioşi şi credincioase, în credinţa noastră creştină ortodoxă credem că există cele văzute, adică lumea aceasta pe care noi o vedem, dar şi cele nevăzute. În cele nevăzute, în primul rând, mărturisim că există Dumnezeu, că există îngeri, dar există şi diavol, Rai şi Iad, că există fericire şi viaţă veşnică, dar şi osândă veşnică. Biserica noastră ortodoxă îi sărbătoreşte pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi toţi ceilalţi arhangheli până la şapte, dar şi toate puterile cele îngereşti şi cereşti, puterile cele cuvântătoare pe care Dumnezeu le-a creat doar cu gândul mai înainte de crerea lumii. În Sfânta Scriptură, dacă citim, vedem că Dumnezeu a făcut la început lumea nevăzută, apoi a făcut lumea văzută. Dumnezeu a creat la început cerul şi apoi pământul, prin cer înţelegându-se lumea nevăzută, lumea îngerilor, iar prin pământ lumea văzută, universul în care se află pământul pe care noi trăim. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli şi a tuturor puterilor îngereşti pomenite astăzi se întâmplă în fiecare an pe data de 8 noiembrie nu întâmplător, deoarece cifra 8 înseamnă infinitul, viaţa veşnică, nemurirea. Îngerii sunt duhuri, cum spune psalmistul David, „Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc”. Luna noiembrie este cea de-a noua lună de la creaţie. Prima lună a creaţiei este considerată luna martie, iar luna noiembrie, referindu-se la cele nouă cete ale îngerilor sau cele nouă ceruri, cum sunt numite de către sfinţii părinţi. Iată că lumea nevăzută, lumea îngerilor care îl slăveşte pe Dumnezeu este format din trei cete care îl slăvesc pe Dumnezeu, dar în acelaşi timp cele de jos sunt cetele care îl ajută pe om înspre mântuire”, a transmis părintele Nicolae Fiţ.

Despre Îngeri…

hodac-2Părintele Nicolae Fiţ le-a vorbit credincioşilor despre cetele de îngeri, despre Serafimii, Heruvimii, Scaunele Cereşti Domnii, Puterile Cereşti, Stăpânii, Începătorii, Arhanghelii şi Îngerii, cu referire la ultima ceată, din care fac parte şi Arhanghelii. „În cea de-a treia ceată de Îngeri sunt Arhanghelii pe care îi pomenim astăzi. Ei sunt în număr de şapte, Mihail, Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil şi Uriil, care au un rol de la Dumnezeu în iconomia mântuirii. Prin Arhanghelul Mihail se tălmăceşte „puterea lui Dumnezeu” şi este cel care a avut un rol esenţial atunci când au început să cadă datorită neascultării Lucifer şi cei care l-au urmat, când a fost bătălia în cer, înainte de crearea lumii. Arhanghelul Mihail a stat în mijlocul cetelor îngereşti şi a zis : „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”. Aceste cuvinte de trezire duhohniciască, de întoarcere spre Dumnezeu au fost introduse de sfinţii părinţi în Sfânta Liturghie. Tot pe Sfântul Arhanghel Mihail îl găsim în Sfânta Scriptură că păzea uşa intrării în Rai, după ce Adam şi Eva au căzut în păcatul neascultării. Urmează apoi Sfântul Arhanghel Gavril, cel pe care îl vedem zugrăvit atât de frumos în icoanele noastre cu acel câine în mână, el fiind îngerul care aduce vestea cea bună. El este cel care a mers la Maica Domnului în ziua de Buna Vestire şi a vestit că Dumnezeu a ales-o să nască pe fiul său, pe Mântuitorul Iisus Hristos. Astfel a început mântuirea noastră a neamului omenesc”, a spus părintele Nicolae Fiţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Poliţiştii mureşeni efectuează perchiziţii într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 100.000 de lei

Astăzi, poliţiştii din Mureș efectuează 7 percheziții, în județul Mureș, într-un dosar penal de evaziune …