VIDEO, FOTO: „Să fii român!”, conferinţă susţinută la Târgu-Mureş de maestrul Dan Puric Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 548 Vizualizări

VIDEO, FOTO: „Să fii român!”, conferinţă susţinută la Târgu-Mureş de maestrul Dan Puric

111Peste 1.500 de tineri din judeţele Mureş şi Alba au participat sâmbătă, 4 noiembrie, în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş, la conferinţa cu tema „Să fii român!” susţinută de maestrul Dan Puric. Manifestarea a fost inclusă în programul celei de-a şasea ediţii a Întâlnirii Anuale a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iulia, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

„Înotaţi la izvoarele neamului!”

Timp de aproape două ore, maestrul Dan Puric a vorbit tinerilor despre ce înseamnă să îți iubești credința strămoșească în care te-ai născut, martirii şi eroii neamului, tradiția, cultura şi oamenii mari pe care i-a dat România. „N-aveţi ce modele să aveţi în vremurile astea! Duceţi-vă, înotaţi la izvoarele neamului şi acolo veţi găsi sămânţa creştină!”, s-a adresat Dan Puric auditoriului.

Diferenţa dintre carte şi computer

De asemenea, invitatul Întâlnirii Anuale a Tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iulia a arătat care este diferenţa dintre o carte şi un computer şi i-a îndemnat pe tineri să nu renunţe la lectură. „Un computer îţi dă informaţia. Foarte bine, ai nevoie de aşa ceva, trăieşti într-o lume în care ai nevoie de informaţie. Mare atenţie, că multe informaţii sunt greşite. N-o să le găsiţi niciodată greşite într-o carte adevărată. Din cauza proiecţiei luminoase nu poţi să meditezi. Cortexul oboseşte. Când deschizi o carte şi o dai la o parte, ai capacitatea de a medita asupra a ceea ce citeşti. De asta tineretul este scos de pe carte. Eu nu v-am adus tablete, v-am adus cărţi! Una e să citeşti pe Google Mihai Eminescu şi alta e să citeşti opera politică a lui, cartea. Mihai Eminescu, Făt frumos între Feţi frumoşi…”, a punctat maestrul Dan Puric.

„Problema nu este a căderii, ci a capacităţii de a te ridica”

Un alt subiect tratat în cadrul conferinţei „Să fii român!” s-a referit la Biserică şi la credinţa adevărat în învăţăturile lui Iisus Hristos. „Ce faci cu Biserica? O pui între paranteze, o privatizezi? Biserica este în noi! Noi, cu păcatele noastre! Aşa cum suntem. Ai căzut? Nu-i nimic, creştinismul îţi dă puterea să te ridici. Şi sfinţii au căzut! Şi s-au ridicat întru Hristos. Problema nu este a căderii, ci a capacităţii de a te ridica. Aici în România unde te ridici? Într-un haos, într-un iad? V-am spus lucrurile acestea ca să aveţi nişte piloni, ca să stăpâniţi un teren de certitudine. Există două dimensiuni, să nu le confundaţi. Una este dimensiunea socială de astăzi, de ghetou, neocomunist, de lagăr de muncă forţată, condus de nişte prăpădiţi autohtoni care au luat puterea şi care sufocă poporul român. Asta e condiţia socială. Un ghetou de muncă. Dar dacă vezi cu ochi creştini zici „Grădina Maicii Domnului”. În clipa în care te-ai racordat la această dimensiune, puterea lor scade şi dispar. Nu vă luaţi după mulţimi! Hristos n-a lucrat cu mulţimile, a zis „Nu te teme în turmă mică”. Nuclee de oameni. Petre Ţuţea la fel, a spus „Energii mari pe suprafeţe mici”. Masele populare lucrează în globalizare şi comuniştii. Proletari din toate ţările, uniţi-vă! De ce, ca să distrugă, săracii? Erau muncitori, exploataţi. I-au păcălit cu egalitate, fraternitate… Uitaţi ce-au făcut. Vreţi să vedeţi tragedii antice? Bunii mei copii, uitaţi-vă în ochii părinţilor voştri, ca să vedeţi disperare şi tristeţe, pentru că ei ştiu că vă lasă într-o lume oribilă. Trebuie să o îndreptaţi, nu ai cum s-o îndrepţi pe cont propriu, o îndrepţi numai către Sfânta Biserică cu toată credinţa, pentru că de acolo vine Lumina”, a afirmat maestrul Dan Puric.

Cel mai frumos lucru pe care îl poate face omul pentru Dumnezeu

Partea a doua a conferinţei a constituit un dialog între tineri şi maestrul Dan Puric, care a răspuns la numeroase întrebări transmise de participanţii la conferinţă.

„În opinia dumneavoastră, care este cel mai frumos lucru pe care îl poate face omul pentru Dumnezeu?”, a fost una din întrebările considerată foarte inspirată de invitatul special al conferinţei „Să fii român!”.

Răspunsul maestrului Dan Puric a fost pe măsură.

„Vă răspund printr-un exemplu. Eram în Bucovina şi am dat de un ţăran.

– Ce faceţi, domnule? Întreb.

– Uite, pe aici. Domnule, te-am văzut la televizor, îmi place cum vorbeşti, zice ţăranul hâtru, inteligent. Matale crezi în Dumnezeu?

Eu zic: „Da, cred!”

– Da, dar zice el ca în Moromeţii, eu am ceva pe deasupra.

– Ce?

– Eu am şi încredere în El.

Cel mai frumos lucru pe care îl poate face omul pentru Dumnezeu este să aibă încredere în El. Având încredere în El, totul se rezolvă.”

112

Alexandru Cîmpeanu, mesaj pentru tineret

Din prezidiul conferinţei „Să fii român!” a făcut parte şi Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, care i-a îndemnat pe tineri să creadă şi să păstreze valorile naţionale, tradiţionale, ale poporului român. „Îmi exprim sentimentul şi mai ales rugămintea să păstraţi aceste deosebite virtuţi, să le dezvoltaţi, şi la rândul vostru să le transmiteţi semenilor şi – de ce nu – generaţiilor viitoare, pentru că astfel avem încredinţarea că tot ce înseamnă credinţa creştină, ortodoxă va rămâne de-a lungul istoriei nealterată şi nu se va pierde niciodată”, a transmis Alexandru Cîmpeanu.

Text şi foto: Alex TOTH

113

114

115

116

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE