Home / Politic / VIDEO: Planul PSD pentru Sănătate, Învăţământ şi Administraţie: salarii de minim 1.000 de euro pentru un milion de bugetari

VIDEO: Planul PSD pentru Sănătate, Învăţământ şi Administraţie: salarii de minim 1.000 de euro pentru un milion de bugetari

Distribuie

222
Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat miercuri, 9 noiembrie, cu ocazia unei conferinţe de presă, că Legea majorării salariilor din Învăţământ şi Sănătate cu 15% adoptată luni, 7 noiembrie, în Camera Deputaţilor, va avea efecte benefice atât pentru piaţa forţei de muncă din România, cât şi pentru economia naţională.

Clasa de mijloc, în vizorul social-democraţilor

Potrivit liderului PSD Mureş, pasul făcut pentru angajaţii din Sănătate şi Învăţământ trebuie continuat şi cu majorări salariale în domeniul administraţiei publice. „Sunt bucuros că s-a votat o lege pentru majorarea salariilor în Sănătate şi Învăţământ. Personal cred că românii trebuie să aibă cel puţin un venit cât un ajutor social din vest, din Germania, minim 700-800 de euro, pentru a nu mai fi tentat să plece în străinătate. Iată că astăzi programul PSD îşi propune ca cel puţin un milion de cetăţeni români să câştige peste 1.000 de euro, pentru a creşte clasa de mijloc. Ce s-a întâmplat în Parlament luni e un start, faptul că au crescut cu 15% salariile din Sănătate şi Învăţământ şi la fel va trebui să crească şi la cei care lucrează în administraţia publică pentru că se constată şi la Consiliul Judeţean şi la Primăria Sighişoara şi la alte primării că nu mai doresc să se angajeze în condiţiile salariale de acum. Să impui vechime şi cunoştinţe juridice sau economice pentru un salariu de 1.200 – 1.500 de lei, nu mai doresc tinerii sau cei care au vechime nici măcar la instituţiile de stat”, a punctat deputatul Vasile Gliga.

Argumente pentru majorări salariale

De asemenea, preşedintele PSD Mureş a adus argumente în favoarea majorărilor salariale în cele două domenii, Sănătate respectiv Învăţământ. „Într-adevăr, dacă vor creşte aceste salarii nu e atât de greu de suportat la buget cum susţine guvernul tehnocrat sau alţii, că e o mare greşeală. Nu. Dacă facem un calcul, că se plătesc impozite la 1.000 de euro, nu la 250 de euro, înseamnă de patru ori mai multe venituri la bugetul de stat, deci discutăm de un buget naţional de patru ori mai mare numai din impozite pe salarii. Nu vorbim de partea cealaltă, că cel puţin 80-90% din diferenţă se întoarce în consum şi se poate dezvolta economia naţională şi bunăstarea românilor. În momentul de faţă, beneficiarii salariilor mici sunt firmele multinaţionale, investitorii străini, care duc profitul în afara ţării. E uşor de a rezolva problema şi pentru firmele private care au manoperă multă şi plusvaloare în produse – şi dau un exemplu în domeniul meu personal, cu viorile, unde 90% se lucrează manual, unde valorificarea lemnului se face la cel mai superior nivel şi se poate obţine suma de 10.000 – 20.000 de euro pe metru cub de lemn. Cred că aici se vor găsi măsuri pentru a-i stimula pe cei care produc plusvaloare şi nu vis a vis de cei care exportă materia primă brută”, a afirmat deputatul Vasile Gliga.

„Trebuie măsuri clare”

Referindu-se la atacarea legii respective la Curtea Constituţională de către guvernul condus de Dacian Cioloş, liderul PSD Mureş a contestat calendarul majorărilor salariale promise de Guvern. „Ei au promis că vor creşte salariile cu 30% până în 2021. Or, eu zic că e târziu să creşti 30% în fiecare an şi nu opreşti plecare tinerilor în străinătate. Trebuie măsuri clare şi ar fi cea mai mare greşeală, politică şi socială, a guvernului şi a preşedintelui ţării să nu promulge această lege”, a menţionat deputatul Vasile Gliga.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.