Home / Slider / Ești șofer? Vezi cât de costă lipsa anvelopelor de iarnă

Ești șofer? Vezi cât de costă lipsa anvelopelor de iarnă

Distribuie

 

Polițiștii rutieri au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale conducătorilor auto care au fost prinși pe drum acoperit cu zăpadă fără anvelope de iarnă, în doar două zile din acest sfârșit de săptămână.

Totodată, 6 administratori de drumuri au fost sancționați pentru că nu au luat măsuri pentru a deszăpezi carosabilul, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Andreea Pop.

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş recomandă conducătorilor auto să aibă autovehiculele pregătite pentru circulație pe timp de iarnă. Şoferii care nu-şi echipează maşinile cu anvelope de iarnă riscă amenzi cuprinse între 1.125 şi 2.500 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

Conducătorii auto trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea lamelelor ștergătoarelor de parbriz, a sistemului de frânare; funcționarea sistemului de semnalizare si iluminare și să aibă în dotare lanțuri antiderapante, nisip și lopată.

Este bine să îşi adapteze viteza în funcție de condițiile meteorologice si cele de pe carosabil și să păstreze o distanţă faţă de ceilalţi participanți la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere.

Aderenţa pe carosabil acoperit cu zăpadă este una mai redusă, iar spațiul de oprire a autovehiculului în aceste condiții este mai mare (se dublează sau triplează).

Șoferii sunt sfătuiți să reducă din timp viteza, cu frâna de motor, la efectuarea virajelor, să evite bruscarea comenzilor autovehiculelor si a frânei pe carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, să semnalizeze din timp orice manevră pe care intenționează să o facă și să nu se lanseze în depășiri care pot pune în pericol siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

Staționaționarea este indicată numai dacă situația o impune, şi atunci doar în afara părţii carosabile. Pe timp de ninsoare luminile de întâlnire trebuie aprinse și mare atenție trebuie acordată porțiunile de drum cu aderență scăzută (poduri, podețe, viaducte, în zona pădurilor și unde sunt curenți de aer rece și umezeală), drumuri în pantă sau la coborârea acestora.

Pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiții de siguranță.

Este foarte important ca pietonii să nu uite, inclusiv la trecerile de pietoni, că autovehiculele au nevoie de un spațiu mai mare de oprire pe carosabil acoperit cu zăpadă şi este bine să se asigure temeinic înainte de a păşi pe trecerea de pietoni, chiar daca legislația rutiera le conferă prioritate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.