VIDEO, FOTO: Eroul Tiberius Petre, comemorat de camarazi Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 642 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Eroul Tiberius Petre, comemorat de camarazi

a-tiberius-petre
Garnizoana Târgu-Mureş a organizat vineri, 11 noiembrie, în Parcul Eroilor din municipiu, o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroului maior post-mortem Tiberius Petre, căzut la datorie la 3 aprilie 2009, în teatrul de operaţii Afganistan.

Ceremonia a avut loc cu ocazia Zilei Veteranilor, instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

11 noiembrie, Ziua Armistiţiului

La ceremonie au participat general de brigadă Mircea Dan Şuta – comandantul Garnizoanei Târgu-Mureş, dr. Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu – vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Mureş, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii militare şi civile, iar despre semnificaţiile Zilei Veteranilor a vorbit general maior (r) Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş.

„Iniţial denumită Ziua Armistiţiului, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918 a fost semnat Armistiţiul cu Germania”, a subliniat general maior (r) Gheorghe Popa.

„Conform articolului 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 82 din 2006, militarilor care au participat cel puţin patru luni neîntrerupte sau cumulativ la acţiuni militare li se conferă titlul onorific de veterani militari, iar personalului civil cel de veteran”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Mureş.

Omagiu tuturor eroilor

Cel de-al doilea vorbitor al manifestării a fost un militar al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş, rănit în teatrele de operaţii.

„Se creează astfel o legătură între eroii care au luptat în cele două războaie mondiale, care s-au jertfit pentru apărarea patriei, şi militarii din zilele noastre care au demonstrat, prin fapte, că România are capacitatea să acţioneze alături de aliaţii săi pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume. Ne aflăm astăzi aici, în Cimitirul Eroilor din Târgu-Mureş, monument închinat eroilor neamului, pentru a aduce un omagiu tuturor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Nu întâmplător, trupul eroului maior post-mortem Petre Marcel Tiberius se odihneşte în acest loc sfânt. Eroul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” şi-a dat viaţa pentru camarazii săi, gest de mare profunzime şi curaj care nu poate fi înţeles decât de cei care au fost în focul luptei şi care au înţeles în acele momente datoria faţă de camarazi”, a punctat militarul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş.

Alex TOTH

b-tiberius-petre

c-tiberius-petre

d-tiberius-petre

e-tiberius-petre

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE