Noutăți legislative la angajare Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 490 Vizualizări

Noutăți legislative la angajare

 

Potrivit noutăţilor legislative în domeniul ocupării forţei de muncă privind persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cu aplicare din data de 3 decembrie, prima de activare – în valoare de 500 lei, neimpozabilă, se acordă şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi cu prima de instalare.

 

Prima de încadrare se acordă lunar, pentru o perioadă de un an, şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care se încadrează, potrivit legii, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o localitate situată la o distanţă mai mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă, potrivit informațiilor furnizate de Gheorghe Ștef, director executiv al  Agenţiei Judeţene pentru ocpuarea Forţei de Muncă, Mureș.

Prima de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:

  1. a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;
  2. b) 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.
  3. c) în cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
  4. d) în situaţia în care persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu ori suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
  5. a) 3.500 lei pentru situaţiile prevăzute la punctele a) şi c);
  6. b) 6.500 lei pentru situaţiile prevăzute la punctul b);

Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute la punctele a), b) şi c) se acordă în două tranşe: o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării şi o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Prima de instalare stabilită în cuantumul prevăzut punctul d) se acordă într-o singură tranşă, la data instalării.

Prima de încadrare şi prima de instalare, prevăzute la art. 74 şi 75, denumite prime de mobilitate, nu se cumulează. Primele de mobilitate prevăzute la art. 74 şi 75 se acordă persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate care se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni, în cuantumurile şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE