Home / Slider / Scriitoarea Ioana Heidel, a adus culoarea în mijlocul Papiștilor

Scriitoarea Ioana Heidel, a adus culoarea în mijlocul Papiștilor

Distribuie

 

Amfiteatrul Colegiului Național Al. Papiu Ilarian s-a umplut ochi de elevii curioși să o asculte pe scriitoarea Ioana Heidel, sosită la Tîrgu Mureș, în urma invitației făcute de conducerea instituției, în ziua de marți, 15 noiembrie. Aproape toți oamenii au măcar un idol, o persoană pe care o admiră, de ale cărui sfaturi și învățăminte țin cont și nu cred că ar fi o greșeală dacă aș afirma că sunt mulți care văd în autoare un mentor.

Femeie puternică și perseverentă, o fire calmă și atentă, muncitoare și darnică, Ioana Heidel s-a născut în anul 1953 în comuna Goicea, Oltenia, România. În vremea comunistă, într-un moment de disperare pleacă în Germania pentru a salva viața singurului ei copil. Înainte să se dedice scrisului a avut trei meserii, abordând domenii cum nu se putea mai diferite: lumea animalelor, a informaticii și a medicinei umane. Situația o determină să se retragă prematur din câmpul muncii. Cortina care s-a lăsat în viața profesională a însemnat ridicarea cortinei spirituale. În anul 2013 publică romanul autobiografic ”Dincolo de orizont”, carte ce se bucură de un deosebit succes ajungând, în timp scurt, la a treia ediție, tradusă în limba limba germană chiar de autoare. Anul acesta vede lumina tiparului romanul ”Mi-a plăcut culoarea, pe urmele unei românce din Gabon, Africa”. Ioana Heidel este căsătorită și trăiește cu soțul ei în orașul Wurzburg, Germania. În calitate de președintă a societății germano-române ”Deutsch-Rumanische Horizonte e.V. Gesellschaft fur Kultur und Literatur” se ocupă de proiecte interculturale și pe plan internațional desfășoară o activitate literară diversă.

dsc_0484-copy

Elevii prezenți la prezentarea celor două cărți, au simțit că Ioana Heidel, a trecut prin viața lor lăsând o urmă, i-a învățat ceva, i-a ghidat, le-a arătat, i-a inspirat, i-a ajutat să gândească pozitiv și niciodată să nu renunțe la visele lor, iar pentru asta, tinerii i-au mulțumit,  norocoși că au cunoscut-o, că au interacționat cu ea. Mulți dintre ei au bombardat-o cu întrebări, alții i-au cerut autografe și i-au dăruit flori.

Subintitulată ,,roman”, cartea ”Mi-a plăcut culoarea”   scrisă de Ioana Heidel aduce în prim plan viața unui personaj real, Olimpia Zdrenghea,  care trăiește o experiență liminară, căsătorită fiind din etapa studenției cu un bărbat de culoare și care după 12800 de zile trăite pe pământ african, aventura ei continuă.

Din detaliile oferite de scriitoare în deschiderea cărții, Olimpia este născută în Oltenia și de mică i-a plăcut să creeze, folosind culori și lăsându-se insipirată de acestea. Nu putea accepta ura pentru diferența de culoare, culoare pe care o iubea fără prejudecăți, indiferent ce nuanță ar fi avut. Încă de mică răsfoia cu patimă filele cărții ”Robinson Crusoe” și-și dorea, încă de pe vremea aceea, să trăiască fie și pentru o clipă, pe o insulă izolată, numai universul și cu ea, să se identifice cu irealul și fantezia. Studentă fiind la Facultatea de Arte Plastice din București, se îndrăgostește de un african. La scurt timp iau hotârârea mână-n mână și cu suflete unite, să declare război tuturor obstacolelor ce le-ar fi stopat țelurile, se hotărărăsc să învingă diferențele, prejudecățile care încorsetau drepturile cele mai firești a două persoane care nu doreau, nici mai mult, nici mai puțin, decât să-și întemeize o familie. Prezentată de către viitorul ei soț ca adevărat paradis care ar fi putut-o inspira, dar i-ar fi hrănit și harul artistic, țara africană Gabon devine țelul visurilor ei.

”Cititorii care vor lua în mână această carte vor simți cum Universul se va transforma într-un punct în care, la chemarea Olimpiei Zdrenghea,  își vor da întâlnire cu toții, fărp a ține onte dementalitate, culoare, meridiane, fiindcă așa cum se exprimă adesea Olimpia, pământul este rotund” povestește Ioana Heidel.

Probabil că tuturor viața noastră ni se pare interesantă și suntem convinși că despre ea s-ar putea scrie o carte sau ar putea deveni subiect de film, dar autoarea romanului ”Mi-a plăcut culoarea” a avut curajul de a dezvălui semenilor cultura și tradițiile unei țări muntoase ce se întinde în partea central-vestică a Africii, în bazinul râului Ogooue, de o parte şi de alta a Ecuatorului, în care conviețuiesc negri bantu (fang, eshira, adouma, mbede) și pigmei.

Ioana Heidel, împărțind rolul de scriitoare cu rolul de bunică a trei nepoți, are şanse să facă din experienţa vieţii ei multe romane interesante. Pentru că este o Alice în Țara Minunilor cu darul și pofta de nestăvilit de a așterne pe hârtie tot ceea ce vede și simte.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.