Grupul Milvus, un sfert de veac dedicat păsărilor și naturii Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 421 Vizualizări

Grupul Milvus, un sfert de veac dedicat păsărilor și naturii

 

Se spune că păsările şi îngerii se întâlnesc doar în cântec, într-o odă sau colinda de Crăciun. Fals. Ele se întâlnesc zilnic cu cei care veghează la sănătatea și siguranța lor, cu cei care-și arată iubirea și respectul față de acestea, oameni cu un suflet atât de frumos încât, prima reacție, din reflex, este să te ridici în picioare: membrii Grupului Milvus. 

Despre cei 25 de ani de activitate și evenimentele organizate în perioada următoare pentru iubitorii animalelor sălbatice și a naturii au vorbit câțiva membri ai organizației miercuri, 16 noiembrie, într-o conferință de presă. Tamás Papp este membru fondator și preşedinte al organizaţiei, biolog, licențiat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este inelator autorizat de COR. Coordonează activităţile Grupului Milvus. Reprezintă politica de conservare a biodiversității a asociației la întâlniri naționale sau internaționale. Pe lângă aceste atribuții participă și la munca de teren. Membru al Consiliului Reprezentativ al Coaliţiei (și Federației) ONG Natura 2000 România.

Szilárd Daróczi, membru al Grupului Milvus începând din 1992, desfăşoară mai ales activităţi legate de studiul şi conservarea păsărilor răpitoare şi Strigiformelor, fiind implicat în majoritatea proiectelor de acest gen, iar pe unele le şi coordonează. Lucrează mai ales cu specii ca Aquila pomarina, Falco vespertinus, Falco tinnunculus sau Buteo rufinus, fiind interesat şi în Asio otus, Strix uralensis, S. aluco şi Glaucidium passerinum. Vizitează cu regularitate multe dintre zonele umede din Câmpia de Vest, Transilvania dar şi din Dobrogea. Nu ascunde nici faptul că îi place să observe şi păsări rare, chiar dacă acestea se află în celălalt colţ al ţării. Este interesat de migraţia păsărilor, mai ales a celor răpitoare, fiind şi inelator licenţiat încă din anul 1995. În cadrul Grupului Milvus coordonează datele despre regăsirea păsărilor inelate în străinătate. Este unul dintre administratorii bazei de date privind păsările rare din Bazinul Carpatic. Judith Papp este membru al Grupului Milvus din 2000, lucrează în domeniul educaţiei ecologice. A participat la proiectele de educaţie ecologică ale asociaţiei derulate în Târgu-Mureş, Iernut şi Saschiz. Începând din anul 2009 este implicată în organizarea Concursului Internaţional de Fotografie de Natură Milvus.

O zi dedicată observării păsărilor

Evenimentele pregătite de Grupul Milvus pentru a marca 25 de ani de activitate cuprind o zi dedicată observării păsărilor, organizată la Heleșteele Iernut în data de 20 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00. În această zi de duminică însorită, după cum anunță meteorologii, lunetele, binoclurile și ornitologii Grupului Milvus vor sta la dispoziția participanților și le vor răspunde la toate întrebările. Pe lacurile de la Iernut, în această perioadă se pot observa specii de păsări de apă precum raţe sălbatice, lişiţa, corcodei, pescăruşi, egrete şi stârci, cu puțin noroc și câteva specii mai rare, oaspeți nordici precum cufundarii și ferestrașii. Cei interesați sunt rugați să înscrie la adresele: office@milvus.ro, iulia.vizi@milvus.ro sau să sune la numărul de telefon 0747-416.280.

Vernisajul expoziției foto

Vernisajul celui de-al VIII-lea Concurs Internațional de Fotografie de Natură Milvus este al doilea eveniment care va marca sfertul de veac împlinit de Grupul Milvus. În primăvara acestui an, când s-a dat startul, Papp Judith, managerul competiției, afirma că această acțiune este într-o perpetuă transformare, an de an, participanții fiind în număr tot mai mare, iar calitatea fotografiilor taie respirația privitorului, dovadă că oamenii încă apreciază o plimbare în natură, un apus de soare, o buburuză croindu-și drum pe o frunză sau o pasăre maiestuoasă în zborul ei. Din juriul concursului au făcut parte Tamás András AFIAP – artist fotograf și președintele juriului, Kerekes István EFIAP/p Hon.FtGM – artist și fotograf și Dan Dinu AFIAP – fotograf. Anul trecut, în concurs au fost înscrise peste 450 de fotografii în cadrul a două secțiuni – general și macro. Lucrările au venit din țări precum România, Ungaria, Italia, Rusia,  Spania, Belgia, Gibraltar, Danemarca, Franța, Grecia, Finlanda, Macao, Slovacia și Marea Britanie. Anul acesta, cele 51 de fotografii selectate de juriul profesionist vor purta privitorul printr-o multitudine de peisaje, într-o succesiune amețitoare a anotimpurilorr, iar ca experiența să fie întregită, animalele redate în aceste instantanee vor impresiona fără nici o urmă de îndoială, fără a inspira teamă. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 17.00 în data de 22 noiembrie, în cadrul Muzeului Județean de Istorie (fosta clădire a manutanței) din cadrul Cetății Tîrgu Mureș.

Milvus, un pas spre civilizație

O a treia acțiune de amploare marca Grupul Milvus este o vizită la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite din Sînsimion. Aici, diagnosticarea şi tratamentul este implementat de specialiştii Asociaţiei Vets4Wild, iar  reabilitarea și eliberarea animalelor sălbatice este realizată de Grupul Milvus. În localitatea Sînsimion, volierele și spațiile speciale găzduiesc zeci de animale rănite în fiecare an, într-un mediu propice reabilitării. Existenţa unui astfel de loc care oferă în permanenţă serviciide înaltă calitate este un pas spre normalitate. Un pas spre civilizaţie aş putea spune. Astfel, duminică, 27 noiembrie, cu începere de la ora 10,00 până la orele 16.00, cei inetresați sunt invitați să participați la ture ghidate în care vă va fi prezentată activitatea Centrului, dar și animalele care sunt cazate în această perioadă la Sînsimion. Vă puteți anunța prezența la acest eveniment pentru a putea forma grupurile de vizitare la adresele office@milvus.ro, iulia.vizi@milvus.ro sau pe numărul de telefon 0747-416.280.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE