Fumatul, factor de risc important al afecţiunilor respiratorii Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Fumatul, factor de risc important al afecţiunilor respiratorii

A treia zi de joi din luna noiembrie este dedicată luptei împotriva fumatului. Îndemnul specialiştilor din sănătate pentru populaţie este acela de a conştientiza riscurile la care se expun fumătorii şi ameninţarea permanentă la adresa sănătăţii celor din jur. Aşadar, fumatul nu reprezintă doar o problemă pentru sănătatea personală, ci şi pentru cei care îşi petrec timpul în jurul unui fumător.

În primele nouă luni ale anului 2016, din Secţia Clinică Pneumologie a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș au fost externaţi 2.282 de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Dintre aceştia, 2.002 au fost externaţi de pe Secţia Pneumologie a SCJ Mureș, restul provenind de la Compartimentul TBC. Prin comparaţie, în primele nouă luni ale anului trecut, au fost externaţi 2.224 de oameni, 1.916 din Secţia Pneumologie şi 308 din Compartimentul TBC. O parte importantă a afecţiunilor respiratorii identificate aveau ca factor de risc fumatul.
„Fumatul este considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o boală cronică recidivantă care ucide anual 6 milioane de oameni. Dintre aceștia, aproximativ 600.000 se îmbolnăvesc grav sau îşi pierd viaţa prin expunerea la fumatul pasiv. Consumul de tutun reprezintă o problemă de sănătate publică şi este cea mai importantă cauză de mortalitate ce poate fi evitată. Această zi are rolul de a determina populaţia să conştientizeze riscurile fumatului pentru sănătatea individuală, colectivă şi în același timp să promoveze politicile publice de reducere a numărului de fumători”, a afirmat dr. Corina Mărginean, coordonatorul Centrului „Stop Fumat” din Târgu-Mureş.

Reparații la Clinica de Pneumologie
În acelaşi timp, conducerea SCJ Mureş acordă o atenţie deosebită mediului în care sunt trataţi bolnavii cu afecţiuni respiratorii. Anul acesta, Secţia Clinică Pneumologie beneficiază de o serie de reparaţii curente la unele spații şi un lift nou. „Chiar în această perioadă sunt în derulare o serie de reparaţii la Secţia Pneumologie. Acestea presupun reamenajări, schimbarea de obiecte sanitare, înlocuirea gresiei, faianţei şi igienizări. Pe lângă aceste reparaţii, care vor fi terminate până la finalul anului, urmează să înlocuim liftul actual, vechi de zeci de ani. Până la mijlocul lunii decembrie vom monta un lift modern, care va facilita transportul bolnavilor şi al persoanelor cu handicap. Secţia Pneumologie va rămâne un punct important şi pe lista investiţiilor pentru anul 2017”, a declarat dr. Dan Sîmpălean, managerul SCJ Mureș.

Raport al UMF, lansat la Parlament
În acest context, prof. Ábrám Zoltán, de la Disciplina de Igienă a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș, a anunțat că marți, 22 noiembrie, între orele 10.00 și 13.00, va avea loc, la Palatul Parlamentului, lansarea raportului „Aspectele economice ale utilizării, producției și taxării produselor din tutun în România” în contextul consultării publice legate de procesul de revizuire a Directivei 2011/64 a Uniunii Europene. Raportul prezentat a fost realizat în cadrul unui parteneriat academic și de cercetare între Wake Forest School of Medicine (SUA) și UMF Târgu-Mureș, ca parte din proiectul „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România”. Evenimentul va reuni reprezentanți ai instituțiilor publice, academice, medicale și ai organizațiilor non-guvernamentale din ţară şi din străinătate, preocupate de controlul consumului produselor din tutun.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE