Taxele existente, la același nivel, și taxe noi propuse de Primăria Tîrgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1246 Vizualizări

Taxele existente, la același nivel, și taxe noi propuse de Primăria Tîrgu Mureș

Majoritatea taxelor și impozitelor locale, a taxelor speciale percepute de către serviciile și direcțiile din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș vor rămâne la nivelul din 2016 și anul viitor, este propunerea Executivului municipal. În schimb, în 2017, Serviciul Public de Utilități Municipale propune introducerea unor taxe noi.

 

Noutăți privind taxele propuse pentru anul 2017 sunt la nivelul Serviciului Public de Utilități Municipale (SPUM) din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, potrivit proiectului de hotărâre publicat în luna octombrie pe site-ul instituției – tirgumures.ro. Șeful SPUM, Mircea Moldovan, a propus, pentru serviciile prestate, menținerea taxelor deja existente la nivelul din 2016. În schimb, în proiectul de hotărâre apar câteva taxe noi propuse pentru a fi aplicate începând cu anul fiscal viitor.
Astfel, SPUM propune introducerea unei taxe de intrare la spectacolele din Cetate, Teatrul de Vară, Parcul Municipal, Căminul Cultural Mureșeni de 25 de lei pentru adulți, 15 lei pentru studenți și 10 lei pentru copii. De asemenea, în aceleași spații, taxa de intrare la spectacole pentru grupuri organizate de instituţii, ONG-uri, biserici, de minim 20 persoane, va fi de 1 leu/persoană/spectacol, dacă aleșii locali vor aproba proiectul de hotărâre.
Pentru alte activități desfășurate în locurile amintite mai sus este propusă o taxă de 150 de lei.
La vinoteca din Cetate se va percepe o taxă de 30 de lei/degustare pentru fiecare participant, iar pentru Casa Căsătoriilor/Centrul de conferințe – 50 de lei.
Pentru folosirea camerelor va fi introdusă o taxă de 60 de lei/persoană.
Pentru activitățile comerciale care se vor desfășura în interior, comercianții vor plăti 2 lei/mp/zi, iar pentru exterior 1,5 lei/mp/zi. Pentru alte activăți, taxa propusă a fi introdusă este de 0,5 lei/mp/zi pentru interior, respectiv 0,25 lei/mp/zi.
Din 2017, la Cinematograful Arta, care se află, de asemenea, în administrarea SPUM, închirierea sălilor se va face contra cost dacă proiectul de hotărâre primește undă verde în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș. Astfel, taxa de închiriere a Sălii Arta va fi de 800 de lei/activitate, pentru Sala Flora – 550 de lei/activitate, iar pentru închirierea sălilor de către instituții, ONG-uri, biserici va fi achitată o sumă de 100 de lei.
Ultima taxă care mai apare în proiectul de hotărâre este cea privind vespasienele, unde pentru utilizarea pișoarelor este propusă o taxă de 1 leu/persoană, bărbat ne gândim :).

 

Majoritatea taxelor rămân nemodificate

 

Singurele taxe speciale care sunt propuse pentru a se majora în 2017 sunt o parte dintre cele percepute pentru serviciile prestate de către Biroul de copiat acte. Astfel, pentru cererea pentru eliberarea de certificate/extras/adeverință/stare civilă, livret de familie, ieșire din termen pentru declarare naștere se va percepe o taxă de 2 lei/cerere, de la 1,6 lei în 2016, respectiv pentru declarația pentru recunoaștere copil, schimbare nume/prenume de familie, stabilire domiciliu se va achita o taxă de 2 lei/declarație, față de 1,7 lei în 2016.
În schimb, taxele și impozitele locale nu se vor majora în 2017, potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei Tîrgu Mureș, www.tirgumures.ro. Potrivit expunerii de motive, explicația principală pentru menținerea la același nivel din 2016 a taxelor și impozitelor locale este faptul că rata inflației din luna septembrie 2016, raportată la cea din 2015, este una negativă, și anume – 0.57 %, date publicate de Institutul Național de Statistică.
Taxele pentru emiterea, completarea şi modificarea avizelor de funcţionare pentru desfăşurarea unor activităţi economice, a autorizaţiilor de funcţionare pentru unităţi de alimentaţie publică, precum şi a autorizaţiilor pentru executarea serviciului de transport în regim de taxi pentru anul 2017 vor rămâne, de asemenea, nemodificate.
Solicitanții trebuie să știe că taxele pentru emiterea avizelor de funcţionare şi a autorizaţiilor de funcţionare se achită integral la eliberarea acestora, indiferent de perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal 2017.
Dacă dosarul este înregistrat pentru emiterea unui aviz de funcționare provizorie pentru o manifestare ocazională de orice tip, atunci taxa se achită integral, anticipat eliberării acestuia.
Pentru neachitarea taxei de viză anuală până la 31 decembrie 2016, avizele şi autorizaţiile de funcţionare se retrag, însă titularii pot solicita reavizarea/reautorizarea în condiţiile impuse de legislaţia în vigoare şi condiţionat de achitarea obligaţiilor faţă de bugetul local derivând din activităţile comerciale, de prestări servicii şi/sau de alimentaţie publică desfăşurate, obligaţii ce rezultă din evidenţele autorităţii publice locale.
Taxele pentru vizarea pe anul 2017 a avizelor de funcţionare pentru structuri de vânzare (unităţi comerciale şi/sau prestatoare de servicii), precum şi viza anuală a acestora, respectiv pentru centrele publice de desfacere (pieţe) se achită până la data de 31 martie 2017.
Taxele pentru vizarea pe anul 2017 a autorizaţiilor de funcţionare pentru unităţi de alimentaţie publică – restaurant clasic, restaurant cu specific, restaurant specializat (zahana, restaurant-pensiune), pizzerie, cabaret, pub, bistro, restaurante cu caracter social (cantină-restaurant, restaurant cu autoservire), fast-food, restaurant lacto-vegetarian, restaurant dietetic, rotisserie, bombonerie, patiserie, plăcintărie, simigerie, covrigărie, gogoşerie, cofetărie, ceainărie, braserie, berărie, bar de zi, bar de noapte, cafe-bar, cafenea, disco-bar, video-bar, discotecă, bar-biliard, snack-bar, bufet, bodegă, birt, cu excepția teraselor de vară, grădinilor de vară, teraselor sezoniere din faţa unităţii de alimentație publică – se achită integral până la data de 31 martie 2017.
Taxele pentru vizarea pe anul 2017 a autorizaţiei taxi şi a autorizaţiei de dispecerat se achită integral până la data de 31 martie 2017.
Tot pentru 2017, contravaloarea serviciilor prestate de Direcția Tehnică, cuantumul taxelor locale pentru emiterea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor aferente activităţii Direcţiei Arhitect Şef, cuantumul unor taxe speciale percepute prin Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, cuantumul unor taxe speciale percepute prin Serviciul Fond Funciar şi Registrul Agricol, nivelurile unor taxe speciale şi amenzi pe anul 2017, percepute prin Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi, vor rămâne la același nivel ca în 2016.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE