Bronx, o instalație despre rezistența prin contracultură a unui grup de tineri Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 419 Vizualizări

Bronx, o instalație despre rezistența prin contracultură a unui grup de tineri

Bronx, Diana Gherendi

Bronx este o instalație compusă din elementele care stau la baza albumului Bronx, realizat de Diana Gherendi, în urma unei munci de cercetare, arhivare și a discuțiilor cu cei care au fost, în anii ’80, adolescenţii Hells Angels și Bronx Worriors, din cartierul tîrgumureşean Tudor.

Expoziția „Bronx” va fi vernisată vineri, 25 noiembrie, de la ora 21.00, în Sala Parking a Teatrului Național Tîrgu-Mureș, în cadrul Festivalului ConectAct, și va fi deschisă până în 4 decembrie.
Spriritul și atmosfera unui grup de tineri români și maghiari din anii ’80

Expoziția precum și albumul sunt un puzzle de fotografii, fragmente de scrisori, desene, texte și versuri rock ale acelor ani, care încearcă să surprindă, cât mai autentic, spiritul și atmosfera unui grup de adolescenți români și maghiari care, din dorința de a-și crea o altă lume, cu alte sunete, culori și idealuri, și-au clădit o prietenie bazată nu pe criterii etnice, ci muzicale, prin această rock resistance sau rezistență prin contracultură, astfel putând sfida orașul de beton, proaspăt construit.

Anii ’80 au fost cei mai grei ani de comunism. Raţionalizarea impusă de dictatură devenise excesivă, frigul, foamea, întunericul, privarea de informaţie, propaganda, controlul total asupra societăţii, creşterea numărului de dosare la Securitate, cenzura aspră asupra tuturor formelor de exprimare prin artă, film, muzică, programe tv au transformat România într-un spațiu concentraţionar.

Chiar și așa, în cartierele tîrgumureşene apar aceste grupuri de tineri care refuză și neagă un regim opresiv și absurd, căruia i se sustrag prin muzică și prin adoptarea unei estetici do it yourself , radical opusă curentului oficial, prin mici gesturi de bravură juvenilă, ce sunt deopotrivă golănești și fragile, poetice și politice în același timp.

img_0008

Scrisori și fotografii autentice

„Textele albumului se bazează pe scrisori şi fotografii autentice din anii ’80. Fotografiile aparţin membrilor trupei Reflex şi celor care erau atunci Hells Angels în cartierul Tudor Vladimirescu/Bronx. Mulţumiri speciale domnului Komán Gyula Csaba (Pici), pentru că şi-a dat acceptul să folosesc arhiva de fotografii a trupei Reflex”, ne-a spus Diana Gherendi. De asemenea, artistul le transmite mulțumiri tuturor celor care au spus poveştile Bronxului, „împreună cu care am scotocit cutiile vechi cu fotografii: Birtalan Kölök Zsolt, Alexandru Filip, Dávid Laszlo, Călin Buţiu, Ovidiu Vidrăsan, Călin Leon, Gary Flower, Jozsef Albert, Mircea Nedeşan şi celor care, direct sau indirect, sunt parte din Bronx”.

a4-_-spatiu-public-3

Bronx

Sala Parking, Teatrul Național Târgu Mureș
Piața Teatrului nr. 1
Vernisaj 25 noiembrie, ora 21.00
25 noiembrie – 4 decembrie

Autor: Diana Gherendi
Curatori: duo Monotremu

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE