Călători fără bilet, sancţionaţi de poliţiştii feroviari Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 241 Vizualizări

Călători fără bilet, sancţionaţi de poliţiştii feroviari

25 de persoane care călătoreau fără bilet au fost depistate în urma unei acțiuni desfășurate pe parcursul a două zile. Polițiștii le-au aplicat amenzi în valoare de 1.000 de lei.

În zilele de 17 și 18 noiembrie, Direcția de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu C.F.R. Călători și Jandarmeria Română a organizat o acțiune în cadrul căreia au verificat 26 de trenuri de călători, care circulă pe rețelele feroviare din judeţ. „Astfel, dintre cei 40 de pasageri care au fost legitimați în aceste trenuri, 25 au fost găsiți în neregulă și au plătit bilet cu suprataxă, 25 lei. Polițiștii au aplicat, în total, cinci sancțiuni contravenționale, în valoare de 1000 de lei. De asemenea, au constatat două infracțiuni”, a precizat inspector Andreea Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

Acţiunile de control se vor derula şi în perioada următoare, în toate trenurile de pasageri, la nivelul întregii rețele feroviare, în special, în zonele generatoare de fluxuri importante de trafic.

Conform HG 203/1994 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române, pentru un călător care refuză achitarea biletului de taxare în tren, se întocmește un proces-verbal de contravenţie a cărui valoare se compune din:

– amendă contravenţională, care este cuprinsă între 250-400 de lei;

– tariful de transport (bilet taxare în tren) pentru distanţa aferentă;

– tarif suplimentar în valoare de 300 de lei;

– speze poştale şi tarif de identificare în valoare de 30,8 de lei.

Conform reglementărilor în vigoare, pasagerii care urcă din punctele de oprire unde nu sunt case de bilete, au obligaţia de a se prezenta imediat după urcarea în tren la personalul feroviar pentru a-şi cumpăra bilete, la un tarif similar celui de la casa de bilete. „Persoanele care călătoresc frecvent cu trenul pot alege abonamentul, soluţia cea mai avantajoasă, cu reduceri tarifare importante. În plus, pasagerii își pot cumpăra, la unele trenuri, bilete şi abonamente valabile pentru rangul de tren InterRegio, la tarife mai mici aferente rangului de tren Regio”, a mai menţionat inspector Andreea Pop.

Exemple:         

#Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Mureş, în urma activităţilor desfăşurate la data de 17.11.2016, a depistat pe trenul R nr.11550 care circula pe relaţia Iernut – Târgu Mureş, două persoane, ambele din comuna Sînpaul, care au oferit organelor de control CFR, sume de bani sub preţul legitimaţiilor de călătorie ce trebuiau eliberate în tren,  insistând ca acestea să le primească fără a li se elibera documente legale de transport pe calea ferată.

Celor doi călători le-au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,Dare de mită”, faptă prev. şi ped. de art. 290, alin. 1 din Cod Penal.

#La aceeaşi dată, la ora 08.50, pe trenul R. 11554, între staţiile de cale ferată Iernut – Tg.Mureş, cu ocazia verificărilor desfăşurate, a fost depistat un grup de 10 călători care deţineau doar 5 legitimaţii de călătorie, eliberate în mijlocul de transport CFR.

Pe trenul menţionat, s-a efectuat revizia legitimaţiilor de călătorie de către control şi supracontrol CFR, stabilindu-se faptul că celor 10 călători le-au fost eliberate cu încălcarea prevederilor legale, doar 5 legitimaţii de călătorie CFR, astfel că în cauză se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Abuz în serviciu”.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE