Clinica de Cardiologie, la un pas de blocaj Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1702 Vizualizări

Clinica de Cardiologie, la un pas de blocaj

Reputatul cardiolog Benedek Imre a semnalat luni, 21 noiembrie, situaţia dificilă în care se află medicii de gardă ai Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, puşi în ipostaza să accepte sau să respingă pacienţi la internare, din cauza numărului insuficient de paturi.

„Avem promisiuni că numărul paturilor va fi majorat”

Astfel, prof. dr. Benedek Imre a transmis un apel către decidenţii în măsură să rezolve cât mai urgent blocajul apărut, arătând că situaţia este cunoscută atât la nivel judeţean, cât şi de reprezentanţii de vârf ai Ministerului Sănătăţii. „Spitalul Judeţean este foarte bine dotat, dar mai aşteaptă nişte dotări şi se fac eforturi ca banii să fie cheltuiţi, însă suprasolicitarea Urgenţei este foarte mare. Putem să spunem că din toate judeţele ţării sunt pacienţi şi deşi s-au făcut toate demersurile ca structura Clinicii de Cardiologie care este participantă la Programul Naţional de Cardiologie Intervenţională, asistând bolnavi grav, este blocată pentru că numărul de bolnavi a crescut foarte mult şi degeaba tot încercăm – şi avem promisiuni că numărul paturilor va fi majorat şi condiţiile îmbunătăţite – astăzi suntem de două zile în crash, în sensul că astăzi suntem în incapacitate de a interna. De exemplu, situaţia dramatică în care ne găsim poate fi reliefată când avem un caz din jurul oraşului Sovata de unde vor să trimită obstrucţie arterială din care cauză bolnavul îşi pierde piciorul şi dacă în acelaşi timp avem şi o urgenţă cu infarct miocardic – şi la noapte vor fi multe astfel de cazuri – iar medicul meu de gardă nu ştie care să fie prioritar. Este o situaţie dramatică şi structurile trebuie reorganizate şi făcute şi directorul spitalului, Claudiu Puiac, face toate diligenţele în acest sens, însă preşedinţii de Consiliu Judeţean şi politicienii care anunţă prin ziar că vor face centre de asistare a infarctului cerebral vorbesc nişte prostii. Nu fac nimic concret. Ar trebui trimis un act la Ministerul Sănătăţii unde este explicat şi ştiut că numărul paturilor de la Cardiologia de Urgenţă trebuie crescut. Se ştie, dar nu se face”, a declarat prof. dr. Benedek Imre.

„Nu putem decide, pentru că nu suntem Dumnezeu”

De asemenea, iniţiatorul primului Registru regional de infarct miocardic acut din România a arătat că medicii care fac gardă la Clinica de Cardiologie sunt realmente disperaţi, fiind puşi, practic, să decidă cine să trăiască şi cine nu. „Medicii mei de gardă sunt disperaţi, astfel încât aşteptăm cât mai repede o reorganizare astfel încât situaţia să fie rezolvată nu numai verbal, ci şi prin fapte. Este o situaţie foarte tensionată, este plin cu bolnavi şi nu ştii pe cine să refuzi şi pe cine să internezi. Eu n-am refuzat niciodată pe nimeni, dar acum suntem în situaţia în care trebuie să decidem. Şi nu putem decide, pentru că nu suntem Dumnezeu. În această situaţie tensionată, eu nu pot decide cine să îşi piardă piciorul sau cine să moară”, a subliniat prof. dr. Benedek Imre.

 

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE