Condiţia şi rolul femeii în societatea tradiţională/rurală în secolele XIX-XXI Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 547 Vizualizări

Condiţia şi rolul femeii în societatea tradiţională/rurală în secolele XIX-XXI

Muzeul Județean Mures, Sectia de Etnografie și Artă Populară organizează în perioada 24-26 noiembrie 2016, Sesiunea națională de comunicări științifice „Condiţia şi rolul femeii în societatea tradiţională/rurală (sec. XIX-XXI)”.

Deschiderea manifestărilor științifice va avea loc în 25 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş si va continua la sediul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară, din Piata Trandafirilor nr. 11. În cadrul evenimentului vor fi prezentate o serie de comunicări științifice împărțite în mai multe categorii. Tematicile sesiunilor de comunicări sunt: Reprezentarea Muzeologică și Etnologia de gen; Etnomuzicologie; Femeia între mit, ritual și comunitate; Restaurare-conservare patrimoniu; Femeia și identitatea culturală; Femeia și educația în familie și societate; și o secțiune dedicată cercetărilor etnologice mureșene.

Comunicările din plen

După deschiderea festivă a sesiunii de comunicări „Condiţia şi rolul femeii în societatea tradiţională/rurală (sec. XIX-XXI)”, la care au fost invitați Alexandru Câmpean, vicepreședinte Consiliul Județean Mureș, Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean, și Angela Pop, şef secţie, Secţia de Etnografie si Artă Populară, Tîrgu-Mureş, vor fi prezentate câteva comunicări în plenul conferinței.

De asemenea, în cadrul deschiderii evenimentului, meșterului și rapsodului popular Rafila Moldovan, din Idicel-Pădure, Brâncovenești, i se va decerna titlu „Meritul Cultural Etnografic”.

Conform programului evenimentului, publicat pe www.muzeumures.ro, de la ora 11.30, lucrările sesiunii de comunicării se vor deschide cu prezentările: „Femei şi bărbaţi în faţa veşniciei. Reprezentarea vieţii în textele funerare (secolul XIX-XX)”, prof. univ. dr. Keszeg Vilmos; „ Ţesătoarea Hortensia din Vama Buzăului şi revistele cu modele şi tehnici textile”, dr. Ligia Fulga; „Femeia în tipologia candidaţilor la damnare postumă – studiu de imaginar”, dr. Corina Bejenariu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău; și „Condiţia femeii în gospodăriile din Mureşul Superior declarate „chiabureşti” în perioada comunistă”, dr. Dorel Marc. Apoi, tot vineri, 25 noiembrie, de la ora 13.00 până la 14.00, sunt programate câteva prezentări de carte.

„Anna” a inspirat tema sesiunii de comunicări

După-masă, de la ora 15.00, comunicările vor fi susținute la Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Invitații din țară vor vizita expoziția tematică „Anna. Destin de femeie în secolul XX”, care va fi prezentată de dr. Zoltán Miklós, directorul Muzeului „Haáz Rezső” din Odorheiu Secuiesc. Prezentarea desfășurându-se în cadrul secțiunii „Reprezentarea muzeologică și etnologia de gen”, moderată de dr. Ligia Fulga, directorul Muzeului Etnografic Brașov.
Angela Pop, șef secție, Sectia de Etnografie și Artă Populară, a Muzeului Județean Mureș, ne-a spus că expoziția „Anna” a inspirat și tema sesiunii de comunicări din acest. „Am invitat organizatorii expoziției, echipa de muzeografi de la diferite muzee să ne facă un ghidaj pentru specialiști. Ei ne vor explica ce au vrut să spună prin expoziție și atunci vor urma dezbateri pe tema aceasta. O să fie ca un schimb de experiență”, a declarat Angela Pop.

După secțiunea etnomuzicologie, concert de etnojazz

„Vom mai avea un calup important legat de etnomuzicologie, de la ora 17.00. Vor veni colegi din București și din Cluj foarte buni în etnomuzicologie. Domnul Mircea Cîmpianu ne va prezenta un documentar „Femeia Munţilor”. Apoi, vom avea un concert de etnojazz”, ne-a mai spus șeful Secției de Etnografie și Artă Populară.
De la ora 19.00, în curtea muzeului este programat concertul New Landscapes – Ana Maria Galea, voce, Csikos Daniel, pian, și Emil Bîzgă, trompetă. „Am vrut neapărat să includem concertul în sesiunea de comunicări, pentru că e prima dată când colegii din țară vin după ce a fost reabilitată și curtea muzeului, anul acesta în aprilie. Este prima schimbare vizibilă și am vrut să creăm ambientul pentru a sugera posibilitățile spațiului și ale noastre de a organiza diverse evenimente în spațiul curții în afară de expoziții”, a adăugat Angela Pop.

Lucrările sesiunii de comunicări vor continua sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 9.30, până seara, la Muzeul de Etnografie și Folclor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE