Diplome de apreciere pentru cadrele didactice ale Universității Dimitrie Cantemir Invatamant
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 566 Vizualizări

Diplome de apreciere pentru cadrele didactice ale Universității Dimitrie Cantemir

Universitatea Dimitrie Cantemir din Tîrgu-Mureș organizează în perioada 28-29 noiembrie Sesiunea internaţională anuală de comunicări ştiinţifice. Tema ediției din acest an este „Educational Performance and Development”(Performanță și dezvoltare educațională). Deschiderea festivă a conferinței a avut loc luni, 28 noiembrie, de la ora 10.00, în Biblioteca „Serafim Duicu”, a Universității „Dimitrie Cantemir”. La eveniment au participat conf. univ. dr. David Doina, prorectorul ştiinţific al univerșității – moderatorul festivității, conf. univ. dr. Alexandru Murgu, președintele Consiliului de Administrație, prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă, președintele Senatului Universității „Dimitrie Cantemir”, și prof. univ. dr. Mircea Simionescu, rectorul instituției.

Dimitrie Cantemir

„Cercetarea românească, în ultimii 70 de ani, este egală cu zero”

Alexandru Murgu, fondatorul instituției, a susținut un discurs despre cercetare, în general, dar și despre cercetarea academică. „Vă întreb ce înseamnă, în România, cercetarea științifică în ultimii 70 de ani? (…) N-am auzit de nici un rezultat grozav. (…) Cercetarea românească, în ultimii 70 de ani, este egală cu zero. Mai nou, a apărut o chestie nouă, acest doctorat universitar”, a spus președintele Consiliului de Administrație al Universității „Dimitrie Cantemir”. „Un doctorat însemnat ceva, dar tot rezultate deosebite în cercetarea științefică românească nu erau. În ziua de azi, hai pe bandă rulantă. Și care este rezultatul cercetării? Știința la kilogram”, a adăugat Alexandru Murgu. Acesta a mai spus că pe lângă verificarea unei lucrări dacă este sau nu plagiat, ar trebui avute în vedere și eventuale fapte de corupție.

„Noi trebuie să fim întâi noi critici. (…) Cercetătorul trebuie să fie chinuit el însuși de întrebări: de ce?, cum? Să-l intereseze pe el, dacă pe nu-l interesează, n-are sens să piardă timpul. Asta e bine de reținut!” a punctat Alexandru Murgu. „Încercați să profitați de vârsta asta (…) chiar să faceți ceva. Să încercăm să ne rupem de mentalitatea asta care provine de la epoca de tristă amintire. (…) Nu este, frate, nu se face cercetare, noi vrobim și ne aplaudăm unii pe alții. Trebuie să schimbăm noi mentalitatea, noi față de noi!”, le-a transmis Alexandru Murgu studenților și profesorilor universitari prezenți la deschiderea festivă a Sesiunii internaționale de comunicări științifice.

„Cercetarea încă suferă”

Mircea Simionescu, rectorul Universității „Dimitrie Cantemir”, și-a început discursul prin a se întreba în ce măsură este posibil ca în România sau în alte zone emergente să se nască „un Steve Jobs”. „Răspunsul este, pe de o parte da, pe de altă parte e greu, în sensul că unei idei noi, trebuie să-i asiguri și o bază financiară pe măsură. Suedia, Finlanda, Germania, Anglia și Franța alocă 4% din Produsul Intern Brut cercetării, România, poate, deocamdată, 0,4%. Avem vreo 46000 de cercetători implicați în activitatea de cercetare, excluzând universitățile, iar de aici s-a reușit, ceea ce s-a reușit, mulți români reușind să-și transfere IQ-ul în străinătate și acolo se pot regăsi. Cam aceasta ar fi justificarea ideii că la noi în țară cercetarea încă suferă”, a spus rectorul instituției. „Îmi permit totuși să vă încurajez să continuați acest demers de a studia și de a duce lucrurile mai departe, faptul că reușim și la nivelul universității, veți afla că e un lucru real”, a transmis Mircea Simionescu.

Diplome de apreciere pentru realizările cadrelor didactice de la Dimitrie Cantemir

În continuare, prorectorul științific al Universității „Dimitrie Cantemir”, Doina David, moderatorul evenimentului, a evidenţit realizările cadrelor didactice ale universității în domeniul cercetării ştiinţifice. Au fost decernate diplome de apreciere pentru șapte cadre didactice. „Este un debut. Este prima ediție a unui astfel de simpozion în care încercăm să facem cunoscute câteva dintre realizările colegilor noștri. Colegi care în decursul anului universitar 2016-2017 și nu numai, unii în decursul unei întregi cariere, au reușit să demonstreze ceea ce pot realiza din punct de vedere profesional și, îndrăznim noi să spunem (…) au reuși să demontreze valoarea pe care o reprezintă pentru mediul academic”, a afirmat Doina David.

Teodor Bodoașcă a primit diploma de apreciere pentru activitatea de cercetare ştiinţifică cu recunoaştere naţională, desfăşurată în cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş în domeniile „Dreptul familiei” şi „Dreptul proprietăţii intelectuale”. Conf. univ. dr. Oliviu Puie a fost apreciat pentru activitatea asiduă de cercetare ştiinţifică cu recunoaştere naţională, desfăşurată în cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureş. Prof. univ. dr. Brândușa Gorea a primit dimploma pentru lucrarea „Repere logice ale interpretării în drept”, publicată în anul 2016, la Editura Academiei Române din Bucureşti. Prof. univ. dr. Camelia Stanciu a fost apreciată pentru lucrările publicate în anul 2016: „Abordarea sindromului deficitului de atenție și hiperactivitate la copil și adult”; şi „Introducere în psihoterapia scurtă sistemic-strategică după Şcoala de la Palo Alto”, realizată împreună cu doamna conf. univ. dr. Speranţa Popescu. Diplome de apreciere au mai primit: prof. univ. dr.Elena-Adriana Tomulețiu, conf. univ. dr. Lucia Emilia Cătană și conf. univ. dr. Mihai Vodă.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost acordată și diploma pentru „Cartea anului 2016”, care i-a fost înmânată conf. univ. dr. Oliviu Puie pentru „Tratat teoretic și practic de contencios administrativ”, vol. II, publicat la Editura Universul Juridic.

După decernarea diplomelor, în plenul conferinței, a luat cuvântul Teodor Bodoașcă, prezentând lucrarea „Opinii privind plagiatul în legislația românească”. Evenimentul dedicat deschiderii sesiunii de comunicării s-a încheiat cu o prezentarea proiectului elevilor de la Colegiul Econimic „Transilvania”, care au câștigat etapa națională a concursului „Business Plan”. Ioana Tîrnăvean și Adrian Nagy au prezentat proiectul companiei virtuale „Art Studio”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!