Screening gratuit pentru depistarea diabetului zaharat Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Screening gratuit pentru depistarea diabetului zaharat

Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenților, în parteneriat cu Asociația Studenților Farmaciști din Târgu-Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș și Clubul „Lions” Târgu-Mureș, a derulat, zilele trecute, campania „0% Diabet, 100% Sănătate”, prilej cu care voluntarii au efectuat screening-uri pentru depistarea diabetului zaharat în rândul studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureș și în rândul locuitorilor din comuna Fărăgău prin determinarea glicemiei.

Campania a urmărit promovarea unui stil de viaţă sănătos, prevenirea şi controlul diabetului, dar şi promovarea voluntariatului ca formă de implicare civică. Specialiştii spun că diabeticii trebuie să adopte o dietă cu un conţinut redus de grăsimi, sare şi zahăr şi un stil de viaţă sănătos.
„Ziua de 14 noiembrie marchează Ziua Mondială a Diabetului. Noi, ca studenți ai Universității de Medicină și Farmacie, nu am putut lăsa această dată nesărbătorită, așa că am demarat un proiect dedicat sănătății, intitulat „0% Diabet, 100% Sănătate”. Proiectul devenit deja tradiție în cadrul Ligii Studenților din Târgu-Mureș a avut loc, în acest an, în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Târgu-Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș și Clubul „Lions” Târgu-Mureș. Cu această ocazie, le mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat. Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Principalele cauze ale apariției acestei boli pot fi factori ereditari, în cazul diabetului zaharat de tip 1, obezitatea, vârsta înaintată, stresul sau sedentarismul, în cazul diabetului zaharat de tip 2. Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation, România este printre primele țări din Europa în ceea ce privește prevalența diabetului zaharat”, a afirmat Adina Radu, coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenţilor.

„Studenții voluntari au fost extrem de deschiși”
Potrivit acesteia, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenților militează pentru ideea că în viață este mai bine să previi decât să tratezi și astfel viitorii medici și-au propus să tragă un semnal de alarmă cu privire la diabetul zaharat și complicațiile acestuia.
„Prin măsurarea glicemiei din sângele periferic putem atrage atenția asupra faptului că diabetul zaharat se poate diagnostica ușor, putând astfel să îndrumăm persoanele ce au fost depistate cu un indice glicemic peste valorile normale către un consult de specialitate. În cazul persoanelor deja diagnosticate, putem analiza dacă pacienții își urmează tratamentul sau dacă acesta este eficient. Studenții voluntari au fost extrem de deschiși către acest proiect și astfel am reușit să testăm glicemia a peste 150 de studenți ai Universitătii de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și nu numai. Am desfășurat o activitate de testare a glicemiei și în comuna Fărăgău din județul Mureș, unde receptivitatea sătenilor ne-a surprins plăcut și asta a facut din proiectul nostru un succes în primul rând prin prisma experienței acumulate de voluntari. Nu ne vom opri aici și vom continua cu proiectele de acest tip deoarece doar împreună facem diferența”, a arătat Adina Radu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE