FOTO: 1 Decembrie la Sighișoara. Îndemn la solidaritate din partea primarului Mălăncrăvean Eveniment
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 521 Vizualizări

FOTO: 1 Decembrie la Sighișoara. Îndemn la solidaritate din partea primarului Mălăncrăvean

Manifestările organizate de Primăria Municipiului Sighișoara dedicate Zilei Naționale au debutat la ora 10.00 în Sala „Mihai Eminescu”, unde a fost pus în scenă un spectacol pentru copii, apoi, de la ora 11.00 au continuat lângă „Monumentul latinității” din oraș.

„Avem datoria de a construi viitorul pe măsura trecutului”

„Sărbătorim astăzi 98 de ani de la împlinirea marelui vis al românilor – ideal înălțător al unei Românii unite și mari. Dorința de a vedea adunați toți românii în granițele aceluiași stat liber, independent și mândru printre națiunile lumii a prins contur la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. Prin actul unirii, acest moment definitor pentru națiunea română, învățăm că putem să răzbim în momente grele numai prin solidaritate și coeziune, prin definirea coerentă a interesului național. Există multe forme de manifestare a patriotismului și a dragostei de neam, însă cea mai vrednică este aceea de a ne simți mândri de istoria noastră și de numele de români. Să ne amintim că trebuie să fim mai buni cu cei care sunt alături de noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care înaintașii noștri au luptat și pe care ni le-au transmis ca moștenire. O dovadă a patriotismului demn și sincer o reprezintă prezența dumneavoastră aici în centrul orașului, alături de noi, alături de Sighișoara și de România.

Suntem datori să nu uităm niciodată că acest eveniment s-a înfăptuit prin jertfa străbunilor noștri care au pus interesul națiunii, valorile neamului românesc, la loc de cinste. Să nu uităm jertfa celor peste 250000 de români care au murit în timpul Primului Război Mondial. Și din această perspectivă avem datoria de a construi viitorul pe măsura trecutului de care suntem mândri”, le-a transmis celor prezenți Ovidiu Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara.

Responsabilitate pentru viitorul societății românești

Nicolae Teșculă, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, i-a amintit pe sighișoreni care au fost prezenți la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 în calitate de delegați. „La Alba Iulia s-au reunit peste 1228 de delegați aleși, printre care și sighișorenii Toma Cornea, Ioan Iovanovici, Ioan Muntean, Honorius Sasz, Vasile Seleșan și Vasile Boldea, aceștia, împreună cu cei peste 100000 de români necunoscuți, veniți din toate colțurile Transilvaniei, au consfințit în mod liber de orice constrângere hotărârea unanimă de unire cu patria mamă România. Acum după 98 de ani, 1 Decembrie ne obligă să privim cu mare responsabilitate moștenirea politică și ideologică pe care o avem de la înaintașii noștri, întemeietorii României Mari.

Statul român creat la 1918 a parcurs etape istorice care au marcat destinul unei țări care prin sacrificiul multor români și cu voința întregului popor a devenit o țară democratică, parte integrantă cu drepturi depline a Uniunii Europene. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca sacrificiile poporului român de-a lungul istoriei să fie și spre binele nostru comun. Fie ca tricolorul ca simbol al statului român să le amintească acest lucru tuturor cetățenilor acestei țări din generație în generație și din toate categoriile sociale, cu toții responsabili de viitorul societății românești. (…) La mulți România, la mulți ani, români, la mulți ani, dragi concetățeni!”, a spus directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara.

1 Decembrie la Sighișoara

Manifestările au mai cuprins o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți conduși de părintele protopop Ovidiu Dan, o paradă militară și o paradă a portului popular. De asemenea, au fost depuse coroane în cinstea și omagiul eroilor Primului Război Mondial. După parade s-a jucat Hora Unirii.

Activitățile dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie în Sighișoara au continuat, de la ora 12.00, în sala Centrului Național de Informare și Promovare Turistică. Unde a fost prezentat Anuarul Muzeului de Istorie „Alt Schaessburg”. După un moment artistic susținut de elevi din localitate, preotul Adrian Dobre a prezentat cartea „Jertfe pe munți. Din rezistența armată anticomunistă din Munții Țibleșului – Maramureș și Țara Lăpușului”, volum de memorii al unchiului său, Mircea Dobre. Tot cu această ocazie a fost vernisată și o expoziție de grafică și desene realizate de elevi din Sighișoara și Mediaș, coordonați de profesorii de arte vizuale Dorin Stanciu și Petru Purcariu. Apoi, de la ora 13.00, în Sala „Mihai Eminescu”, a fost organizat un spectacol folcloric.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE