VIDEO: Sobrietate de Ziua Națională la Tîrgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2962 Vizualizări

VIDEO: Sobrietate de Ziua Națională la Tîrgu Mureș

Câteva mii de târgumureșeni au sărbătorit joi, împreună, Ziua Națională a României în Piața Victoriei din municipiu. Cele mai emoționante momente au fost aterizarea ofițerului Gabriel Pop cu drapelul României și defilarea militarilor. Evenimentul a fost altfel sobru, discurs adresând doar prefectul județului Mureș, Lucian Goga, și fiind depusă o singură coroană la Monumentul Latinității – Lupa Capitolina din fața Palatului Administrativ.

 

Ceremonia militară și religioasă din centrul Municipiului Tîrgu Mureș a durat în jur de o oră și a fost marcată de sobrietate și solemnitate. Au fost prezenți la tribuna oficială prefectul județului, Lucian Goga, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, însoțit de consilierul său Kelemen Márton, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Alexandru Cîmpeanu și Ovidiu Dancu, primarul municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, și consilierul său personal, Claudiu Maior, mai mulți parlamentari – Vasile Gliga, liderul PSD Mureș, și liberalul Cristian Chirteș, o serie de lideri politici – prim-vicepreședintele PMP Mureș, Claudiu Puiac, și șefi ai instituțiilor deconcentrate, printre care Nadia Rață, inspectorul școlar general, Dănuț Ștefănescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului. În public s-au aflat liderul național al PRU, Bogdan Diaconu, președintele organizației Noua Dreapta, Tudor Ionescu, și o serie de consilieri județeni – printre care i-am remarcat pe Mara Togănel și Olimpiu Sabău Pop.
La începutul ceremoniei, prefectul Lucian Goga și generalul de brigadă Mircea Dan Șuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, au primit onorul din partea Gărzii de Onoare.

Apoi, târgumureșenii au fost invitați să intoneze alături de militari Imnul României – “Deșteaptă-te, române!”.

Actorul și regizorul Liviu Pancu a dat citire unui colaj alcătuit din versurile poeților George Coșbuc, Grigore Vieru și Mihai Eminescu – “Doina”.
Momentul liric a fost urmat de o scurtă slujbă, oficiată de protopopul Tîrgu Mureșului, Olimpiu Zăhan.
Ofițerul Gabriel Pop, component al Lotului României de Parașutism, cu mii de salturi la activ și importante premii, a adus și în acest an, după ce prima dată a aterizat în Piața Victoriei în 2013, unul dintre simbolurile naționale – tricolorul în aplauzele târgumureșenilor prezenți la sărbătoarea Zilei Naționale.

Elevul Colegiului Național “Alexandru Papiu-Ilarian”, Alexandru Băilă, a fost cel care în acest an a vorbit despre contextul internațional care a precedat Unirea Transilvaniei cu României în 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, semnificațiile Marii Unirii și actele internaționale care au parafat Actul Unirii. “Visul tuturor românilor a devenit realitate la 1 Decembrie 1918, când s-a hotărât Unirea cu României a Transilvaniei și a Banatului, celelalte provincii exprimându-și această dorință cu mult timp înainte. Desăvârșirea unității României a primit ulterior recunoaștere internațională, prin tratatele de pace încheiate în 1919 și 1920. Se impune însă o remarcă, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 s-a realizat prin actul de voință al întregii națiuni române. Marea Unire de la 1918, înfăptuită sub domnia glorioasă a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, a fost și va rămâne pagina cea mai luminoasă, pagina sublime din istoria României. Ea a fost opera istorică a întregii națiuni române, izvorâtă din conștiința unității de neam și călăuzită cu inteligență politică remarcabilă de reprezentanții ei, spre țelul făuririi statului național unitar român. Nici dramaticele evenimente din 1916, nici cele din primăvara anului 2017, când două-treimi din teritoriul României au fost cotropite de armatele Puterilor Centrale nu au putut anihila dorința și voința neclintită de unire a tuturor românilor. Teritoriul României rămas necotropit a devenit simbolul salvării națiunii române, a năzuințelor de creare a României unite. Prin efortul susținut al maselor largi, Armata Română a devenit un puternic scut de apărare a gliei străbune, atingând apogeul eroismului la Mărăști, Mărășești și Oituz, motiv pentru care aducem omagiul nostru celor care s-au jertfit pentru neam și țară și celor care, fără o implicare directă, au contribuit la realizarea mărețului deziderat. Tratatul de pace cu Ungaria a fost semnat la Trianon de dr. Ion Cantacuzino și Nicolae Titulescu, ratificat la data de 16 august în Adunarea Deputaților și în 17 august în Senat. Cu aceasta, procesul Unirii de la 1 Decembrie, de la Alba Iulia, s-a încheiat. Parafrazându-l pe nemuritorul Mihai Eminescu – “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”, îți dorim unitate, echilibru, măreție, deci la “Trecutu-ți mare, mare viitor”, a citit Alexandru Băilă.

 

Mesajului premierului, Dacian Cioloș, i-a dat citire prefectul Lucian Goga.
“1 Decembrie 1918 este o sărbătoare care, în egală măsură, onorează faptele înaintașilor noștri și obligă prezentul. La aproape un secol de la Marea Unirii, România mare și prosperă, casă primitoare pentru toți cetățenii săi, își așteaptă încă desăvârșirea. Apropiata marcare a Marii Unirii trebuie să se constituie într-un puternic imbold pentru desăvârșirea modernizării țării. Într-o lume aflată în plină schimbare, mai mult ca niciodată, România trebuie să fie ancorată în temeiurile sale democratice, în valorile sale moderne și idealurile sale de libertate. Un secol de la Marea Unire trebuie să găsească România mai bine pregătită din toate punctele de vedere, cu o economie mai puternică, cu o infrastructură mai dezvoltată, cu mai multe spitale moderne, cu școli mai bune, cu știință mai avansată. Nicio ceremonie închinată eroilor care au făcut România Mare, oricât de grandioasă ar fi ea, nu le poate onora memoria, așa cum face o țară prosperă și o societate convinsă că drumul pe care se află este cel bun. Astăzi, când România modernă împlinește 98 de ani de existență, este momentul în care celebrăm realizările înaintașilor noștri și conștientizăm odată în plus datoria morală de a lăsa urmașilor o societate mai prosperă, mai solidară și mai democratică, bazată pe valorile noastre comune care ne așază în rândul națiunilor europene. Vă chem să ne ridicăm împreună la înălțimea acestei datorii istorice. La Mulți Ani, România!, La Mulți Ani, români”, a fost mesajul prim-ministrului Dacian Cioloș.
Prefectul le-a adresat, de asemenea, târgumureșenilor câteva cuvinte la aniversare. “Dați-mi voie să vă rostesc și eu un cuvânt de La Mulți Ani, români!, La Mulți Ani, România!”, să vă mulțumesc că astăzi, când sărbătorim cea mai importantă sărbătoare a poporului român, Ziua Națională, sunteți alături de noi în număr atât de mare, că simțiți românește, pentru că român adevărat este acela care, atunci când rostește cuvântul țară, simte că inima în piept îi bate cu mai mare intensitate. Suntem obligați ca prin muncă să ducem înainte ceea ce au început să construiască acum 98 de ani înaintașii noștri, o Românie modernă, suntem obligați să asigurăm viitorul copiilor noștri. Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți. La mulți, români!, La mulți ani, România!”, a spus Lucian Goga.

 

În acest an a fost depusă o singură coroană, la Monumentul Latinițății, pentru că este campanie electorală. Evenimentul a continuat cu defilarea militarilor din Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, ai Garnizoanei Tîrgu Mureș, a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al Inspectoratului Județean de Poliție, jandarmilor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi “Col. Sabin Motora” și Gruparea Mobilă de Jandarmi “Regele Ferdinand I”, pompierilor din Detașamentul de Pompieri Tîrgu Mureș, a voluntarilor din programul de salvatori și a polițiștilor locali. De asemenea, târgumureșenii au putut admira tehnnica și autovehiculele din dotarea acestora.

Ultimul moment din cadrul manifestării de Ziua Națională a fost parada portului popular, săteni din Batoș, împreună cu primarul Dumitru Cotoi, Ceuașu de Câmpie, Hodac, inclusiv Ansamblul Hodăceana și taraful comunei, Ibănești, Iclănzel, Lunca Bradului, cu Ansamblul Brăduțelul, Rîciu, alături de primarul Ioan Vasu, și reprezentanți ai Ansamblului Profesionist Mureșul și ai organizațiilor Liga Tinerilor Ortodocși Români și Noua Dreaptă, precum şi o delegaţie din oraşul Sărmaşu defilând prin fața militarilor, târgumureșenilor și ai oficialilor.

După încheierea manifestării, membrii ai organizației Noua Dreapta au mai poposit în Piața Victoriei cântând și scandând lozinci patriotice. “Ca în fiecare an, Noua Dreapta aniversează Ziua Națională a României în Transilvania, pentru că 1 Decembrie înseamnă Unirea Transilvaniei cu patria mama, România. Suntem astăzi alături de românii din Tîrgu Mureș, este ziua tuturor românilor și suntem aici să ne bucurăm de ceea ce a fost România Mare și de ceea ce va fi în curând România Mare din nou, după reunificarea cu Republica Moldova”, ne-a declarant avocatul Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte.

Text și video: Ligia VORO
Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE