Home / Invatamant / FOTO: Ziua Naţională a României, sărbătorită la Şcoala Gimnazială „Dacia”

FOTO: Ziua Naţională a României, sărbătorită la Şcoala Gimnazială „Dacia”

Distribuie

Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această zi încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Deşi fiecare generaţie îşi trăieşte timpul şi are propriile proiecte de viitor, percepţia pe care români o au despre această Zi Naţională rămâne aceeaşi, fiecare încercând să aducă un omagiu acestei zile.

Două zile de sărbătoare la Şcoala Gimnazială „Dacia”

Şcoala Gimnazială „Dacia” din Târgu-Mureş, o şcoală cu tradiţie, implicată în tot ce înseamnă activităţi şcolare şi extraşcolare, a reuşit să impresioneze şi de data aceasta prin omagiile aduse acestei zile cu o deosebită însemnătate istorică. Astfel, pentru a cinsti cum se cuvine acest important eveniment, Şcoala Gimnazială „Dacia” a alocat cele două zile, de 28 şi 29 noiembrie, manifestărilor specifice Zilei Naţionale a României.

„Săptămâna patriotică” a fost deschisă de o expoziţie tematică „Istoria prinde viaţă”, coordonată de doamna profesoară de istorie Mirela Buhăianu. Scopul acestei expoziţii a fost stimularea curiozităţii pentru studiul istoriei şi dezvoltarea atitudinilor pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi, proiectul fiind, în opinia doamnei profesoare Mihaela Buhăianu o metodă alternativă în cadrul orelor de istorie, un mod plăcut şi viu de învăţare. Participanţii la această expoziţie au fost elevii claselor a V-a A, B, C şi a VI-a A, B, iar produsele realizate de ei au fost: locuinţe ale omului primitiv (colibe, pesteri, locuințe lacustre), cele 7 minuni ale lumii  antice (clasele a V-a); satul si orașul medieval, domeniul feudal, castelul medieval, jurământul dintre senior si vasal, turnirul, 1 Decembrie 1918 – Marea Unire (clasele a VI-a).

1e-dacia

Dacă de dimineaţă holurile şcolii au fost împânzite de proiecte lucrate cu dibăcie de elevi, după-masă au fost însufleţite de elevii şi profesorii  îmbrăcaţi în straiele populare care se grăbeau emoţionaţi înspre sala festivă unde urma să aibă loc, de la ora 17.00, o serbare dedicată acestei zile. Toate scaunele au fost ocupate de părinţii elevilor care urmau să urce pe scenă printre care şi domnul Claudiu Maior, prezent de data aceasta în calitate de părinte.

Evenimentul a fost deschis de discursul doamnei director, prof. Mihaela Adina Rusu îmbrăcată şi dânsa în portul popular. A urmat un discurs despre însemnătatea acestei zile ţinut de doamna profesoară de istorie Maria Boboş, care a dat apoi cuvântul celor două moderatoare ale  programului: Alexandra Borşan (clasa a VIII-a) şi Maria Ceteraş Maria (clasa a VIII-a). Protagoniştii au fost bobocii şcolii: clasa a V-a A îndrumată de doamna profesoară Nicoleta Todoran, clasa a V-a B, îndrumată de doamna profesoară Maria Boboş şi clasa a V-a C, îndrumată de domnul profesor Laurenţiu Pop. Ei s-au întrecut în recitarea unor celebre versuri patriotice („Graiul neamului”; „Dacii liberi”) şi fredonarea unor cântece deja clasice pentru această zi: „Marşul lui Iancu”, „Treceţi batalioane’’, „Fii mândru că eşti român”, „Cântă cucu-n Bucovina”. Programul s-a încheiat cu un discurs al doamnei profesoare Nicoleta Todoran, care a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui minunat eveniment.

Omagiile aduse Zilei Naţionale a României nu s-au încheiat însă aici. A doua zi, marţi, 29 noiembrie, curtea şcolii a fost preluată de culorile României: roşu, galben şi albastru, culori regăsite fie în paioanele purtate cu mândrie de elevi, fie în insigne, fie în steagurile care fluturau în vânt. S-a intonat Imnul Naţional, câteva cântece patriotice, iar apoi toţi elevii şi profesorii s-au prins într-o mare horă, Hora Unirii.

La mulţi ani, România!

Prof. Ionela HAIDU

2

3

4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

11

12


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Popice: Înfrângere pe terenul campioanei en-titre

Distribuie Echipa de popicari din cadrul CSM Târgu Mureș a pierdut jocul etapei a IV-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.