Lansare de carte: „Jertfe pe munți”, memorii din rezistența armată anticomunistă Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 562 Vizualizări

Lansare de carte: „Jertfe pe munți”, memorii din rezistența armată anticomunistă

Cartea de memorii, Jertfe pe munți. Din rezistența armată anticomunistă din Munții Țibleșului – Maramureș și Țara Lăpușului, scrisă de Mircea Dobre, a fost prezentată în cadrul evenimentelor organizate în Sighișoara cu ocazia Zilei Naționale. Volumul, scris în 2003, și publicat anul acesta la editura Napoca Star, a fost prezentat de nepotul autorului, preotul Adrian Dobre, în sala Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Sighișoara.

Preot Adrian Dobre

Mircea Dobre, luptător în rezistența armată

Preotul Adrian Dobre ne-a spus că volumul a fost tipărit într-un număr restrâns de exemplare din pricina posibilităților materiale. „Am o obligație morală față de acest om, fie iertat, care a decedat în urmă cu două luni de zile (…) Și am simțit de datoria mea să tipăresc în mai multe exemplare această carte”, a adăugat preotul.
„Această carte vorbește despre valorile neamului nostru, valori care trebuie protejate, ocrotite. Este vorba despre iubirea de neam, iubirea de port, iubirea de tradiții și, nu în ultimul rând, iubirea de Dumnezeu. Acest lucru e de datoria fiecăruia dintre noi, dar sunt oameni care au făcut mai mult decât atâta. S-au jertfit pentru aceste valori ale neamului românesc. Printre cei care s-au jertfit a fost și acest om. A avut posibilitatea de a-și scrie viața. Sunt foarte mulți care n-au putut să facă acest lucru. În numele lui și a celor care n-au putut vorbește această carte”, a mai spus preotul Adrian Dobre.

Mircea Dobre luptat în rezistența armată din munți, după Al Doilea Război Mondial. A fost arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare. „Cartea este scrisă fără pretenția unui scriitor consacrat și fără ca autorul să-și facă o imagine în plus și să fie cunoscut, doar pentru ca trecutul celor 50 de ani de comunism să nu fie uitat de urmași. Trebuie să știți că din cei 25 de ani la care a fost condamnat a ispășit doar 12 ani, până în 1964, când a fost acea amnistie generală”, ne-a mai spus preotul.

Din cuprinsul volumului „Jertfe pe munți”

Cartea este împărțită în șapte capitole: „Greva studențească de la Cluj – Rezistența”, „Trecerea în clandestinitate”, „Anul 1949”, „Trădarea”, „Rezistența în Munții Țibleșului”, „Arestarea” (capitol în care se vorbește și despre proces și perioada de detenție) și „Eliberarea”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE