Share

Home / Administratie / FOTO: Ziua Naţională cinstită prin cântec şi dans popular la Deda

FOTO: Ziua Naţională cinstită prin cântec şi dans popular la Deda

Lucreţia Cadar
Lucreţia Cadar

Primăria şi Consiliul Local Deda, împreună cu Asociaţia Culturală “Cununa Călimanilor” a organizat sâmbătă, 3 decembrie la Căminul Cultural din Deda spectacolul folcloric “Noi suntem români” dedicat Zilei Naţionale a României. „Ca români, avem obligaţia să păstrăm această ţară în întregime în graniţele ei, avem obligaţia să muncim, dar în același timp, a fi român înseamnă să-și păstrezi tradiţiile, să nu uiţi de unde ai plecat, înseamnă să-ţi iubești ţara. Aceste lucruri trebuie să le învăţăm și noi, să le aplicăm în activitatea noastră de zi cu zi, în educaţia tinerilor, precum și în activitatea noastră profesională. Sunt mândră că sunt româncă, sunt mândră că fac parte din această comună, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare frumoasă. Avem oameni deosebiţi în Deda, în întreaga comună. Avem oameni care ne reprezintă la nivel judeţean și naţional, fapt ce dovedește că suntem români adevăraţi, și în urma noastră rămân lucruri care ne definesc. În această idee am organizat acest program artistic dedicat oamenilor din comună pentru ca împreună, uniţi în cântec, joc și voie bună să simţim încă o dată că suntem români, să nu facem altceva decât să ne gândim la strămoșii noștri care la 1 decembrie 1918 au realizat marele ideal de unitate naţională”, a precizat în deschidere Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda. dsc_1166Spectacolul artistic a fost precedată de o lecţie de istorie despre actul istoric de la 1 decembrie 1918 susţinută de Paul Ilieș, profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, moment care l-a readus în atenţie pe învăţătorul Ioan Borșianu, membru în cadrul delegaţiei care să reprezinte zona Reghinului la Marea Adunare de la Alba Iulia. „1 decembrie este ziua în care în modul cel mai firesc ar trebui să ne gândim care sunt motivele care ne fac mândri că suntem români. Dintre atâtea câte sunt, aș începe cu limba română. Apoi aș continua cu istoria României, și cred că al treilea lucru care ne reprezintă și care vorbește despre români în atâtea feluri minunate este arta, reprezentată de muzica și dansul naţional românesc. Titlul ales pentru acest spectacol, „Noi suntem români” spune totul, imboldul care ne-a adunat de foarte multe ori împreună, uniţi într-un cântec pe care l-am cântat cu toţii”, a precizat Elena Crăciun, profesoară de limba franceză la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda’, prezentatorul spectacolului „Noi suntem români” de la Deda.

Poezie, cântec și dansuri 

dsc_1197Primii care au urcat pe scenă au fost elevii Mihaela Moldovan, Amalia Pușcaș, Anca Pârlea, Ciprian Harpa, Antoanela Vlaic, Ionela Matei și Ilinca Farcaș, coordonaţi de profesorii de limba și literatura română Liliana Covrig și Gheorghe Dărăban din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, care au prezentat un colaj de cântece și poezii patriotice. dsc_1217Seria recitalurilor folclorice a fost deschis de Ionela Matei,  tânăra solistă talentată de muzică populară, de loc din Deda, elevă la Liceul Tehnologic “Vasile Netea”, care a interpretat piesele “Frunzuliţă mere verzi” şi “M-o făcut mama lunea”, melodii din repertoriul Mariei Butilă. dsc_1262Primul moment de dans popular a fost adus pe scenă de Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda. Înfiinţat  în anul 2004, ansamblul a reunit numeroşi tineri dornici să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile locului, atât în ţară cât şi în străinătate. Astăzi, ansamblul este unul tânăr compus din elevii de la şcolile din zonă. Repertoriul lor este format din suite de jocuri de pe Valea Mureşului Superior,  Făgăraş, Câmpia Transilvaniei,  Moldova  şi zona de codru. În cadrul spectacolului dedicat Zilei Naţionale a României  au interpretat o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei, coordonarea artistică şi coregrafia fiind  semnate de instructorul Vasile Gabor. dsc_1268A venit apoi rândul tinerei soliste Ilinca Anastasia Farcas din Deda, în vârstă de 13 ani, elevă la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda, câştigătoare a numeroase premii la concursurile de interpretare , muzică populară şi uşoară. A încântat asistenţa cu piesele „La căsuţa cu târnaţ” şi „România (foaie verde, plop uscatu’)”.

Andreea Petruţ
Andreea Petruţ

Printre cei care au urcat pe scenă s-a numărat şi  Andreea Petruţ din Lunca Bradului, care a interpretat piesele „Ceteră strunile tale”, “Bade floare de cireş” şi “La mulţi ani”. „Mă bucur nespus de mult să mă aflu aici în faţa dumneavoastră, în această zi minunată.  Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie, primarului Lucreţia Cadar, instructorului Vasile Gabor pentru cei 12 ani petrecuţi în Ansamblu „Cununa Călimanilor”. A fost şi rămâne un om deosebit pentru mine, m-a învăţat să joc aici la Deda, fapt pentru care îi mulţumesc din suflet. La mulţi ani români. La mulţi ani România.”, a spus Andreea Petruţ. dsc_1383A doua repriză de joc popular  a fost adusă de Ansamblul , “Ghiocelul” din Bistra-Mureşului cu o suită de dansuri de pe Valea Mureşului şi un joc tradiţional din Făgăraş. Ansamblul a luat fiinţă în anul 2003 cu scopul de a pune în valoare tradiţiile folclorice locale, în special cele legate de hora satului, jocul din bătrâni, nunta ţărănească, botezul şi obiceiurile de sfintele sărbători, precum promovarea dansurilor populare din toate provinciile româneşti. Ansamblul a avut o activitate susţinută, bucurându-se de succese deosebite atât în ţară cât şi în străinătate, concretizate într-un palmares foarte bogat. dsc_1350Au urmat să primească aplauzele publicului Andreea Alexandrescu, cea mai tânără solistă prezentă pe scenă, care a interpretat piesele “Judecată-s mamă eu” şi “Fetele de seama mea”, şi Ionel Bumbu de loc din Bistra Mureşului, elev al Liceului Vocaţional de Artă din Târgu-Mureş care a interpretat piesele “Cântă cucu bată-l vina” şi “Mureş, Mureş, apă mare”.dsc_1368

Altă prezenţă de suflet pe scena Căminului Cultural din Deda a fost cea a Mădălinei  Mureşan din Bistra Mureşului, proaspătă câştigătoare a locului 2 la Festivalul Naţional de Folclor “Petre Săbădeanu” de la Târgu-Mureş. Mădălinei  Mureşan şi-a început cariera artistică ca şi dansatoare în Ansamblul “Cununa Călimanilor”, urmând apoi să facă pasul spre muzica popular. A început să-şi construiască propriul repertoriu, fiind bucuroasă să alăture celorlalte cântece şi primul său cântec patriotic. Sâmbătă seara a primit aplauze la scenă deschisă pentru melodiile “Bună ziua dragă lume”, “Măi bădiţă cu colop”, şi “Române al tău pământ”. dsc_1386“Mă bucur tare mult să vă revăd, şi sper ca luna decembrie să ne găsească pe toţi voioşi şi sănătoşi pentru sărbătorile care urmează”, a spus Mădălinei  Mureşan. Momentul mult așteptat al serii a fost recitalul susţinut de Veta Biriș, care a ridicat sala în picioare cu binecunoscutele cântece patriotice, trăite cu maximă emoție de cei prezenţi.dsc_1146dsc_1153dsc_1169dsc_1178dsc_1175dsc_1187dsc_1202dsc_1222dsc_1243dsc_1263dsc_1267dsc_1292dsc_1336dsc_1388

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Studenții UMFST, spectacol caritabil pentru beneficiarii ASCOTID

Studenții de la administrație publică și drept din The European Law Student’ Association, filiala Târgu-Mureș, …

Share
Share