Home / Eveniment / Pilda Marii Uniri spusă de profesorul Radu Tolan

Pilda Marii Uniri spusă de profesorul Radu Tolan

Printre manifestările dedicate Zilei Naționale a României de la Sărmașu s-a numărat și lecția de istorie oferită de profesorul Radu Tolan din cadrul Liceul Teoretic ”Samuil Micu” din Sărmașu, duminică, 27 noiembrie, în fața statuii lui Vasile Simonis.  Acesta a punctat etapele care au dus la actul Marii Unirii de la 1 decembrie, 1918, precum și artizanii care au scris istorie în urmă cu 98 de ani. ”Pentru noi românii, anul 1918 a fost un an providențial. Pe 27 martie, Basarabia revenea la patria mamă, pe 28 noiembrie venea rândul Bucovinei, iar pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia se realizează Statul Național Unitar Român prin unirea Ardealului, Banatului, Crișanei și a Maramureșului cu România. Alba Iulia mai fusese martor al unor evenimente de seamă din istoria românilor, aici realizase Mihai Viteazu prima unire politică ale celor trei țări românești. La Alba Iulia, pe 15 octombrie 1922 Regele Ferdinand și Regina Maria sunt încoronați ca suverani ai României. Nicolae Titulescu, important om politic interbelic spunea următoarele: România nu poate fi întreagă fără Ardeal, România nu poate fi mare fără jertfa românilor. Ardealul este leagănul care ne-a ocrotit copilăria. Și școala care ne-a făurit neamul românesc, este scânteia care aprinde energia românilor”, a spus profesorul de istorie Radu Tolan.

Să credem în valorile democrației”

În discursul profesorului Radu Tolan s-au regăsit și cei care au făcut posibil Marea Unire, alocuţiunea încheindu-se cu un mesaj pentru timpurile prezente, dar mai ales viitoare. ”Avem datoria unui omagiu profund pentru înaintașii noștri care au făcut posibilă Unirea, pentru cei care și-au vărsat sângele pe câmpurile de bătălie, pentru cei care au exprimat voința clară a românilor de a se alătura fraților din Vechiul Regat. Suntem datori cu toții să închinăm un omagiu marilor artizani ai unirii, Regelui Ferdinand, Iuliu Maniu, Vaida Voievod și Episcopului Iuliu Hosu. Să nu ne fie rușine astăzi că suntem români, să fim uniți și mândri că suntem urmașii unui neam de eroi, a unui neam de creștini autentici. Destinul nostru de neam atârnă de puterea de muncă, de respectul față de aproapele nostru, indiferent de religie sau de etnie. Trebuie să fim toleranți și să credem în valorile democrației. Fanatismul și naționalismul greșit înțeles nu trebuie să câștige teren în aceste momente de criză. Consider că România este cea mai frumoasă și merită să trăim în ea, și trebuie să fim mândri că suntem români”, a subliniat profesorul Radu Tolan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO,FOTO: Emoția absolvirii la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda

Absolvenții claselor a XII-a, Promoția 2017-2021, din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda au …