Monografia comunei Lunca Bradului lansată la Biblioteca ”Petru Maior” Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 5397 Vizualizări

Monografia comunei Lunca Bradului lansată la Biblioteca ”Petru Maior”

Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin va găzdui joi, 15 decembrie, ora 16:00 lansarea volumului ”Lunca Bradului. Însemnări monografice”, autori Daniela Clinceag, Andreea Gabriela Petruț și Rusalina Petruț. Vor susține alocuțiuni prof. dr. Liviu Boar, prof. drd Constantin Bogoșel, prof. drd Simion Bui, publicistul Ilarie Opriș și prof. dr. Florin Bengean. ”Această lucrare a venit firesc, pentru ca locuitorii comunei Lunca Bradului să își cunoască rădăcinile. Am citit cu deosebit interes paginile acestei noi lucrări dedicată istorie locale, istoriei unei localități emblematice de pe Valea Mureșului Superior, Lunca Bradului, amintită în documente încă din 1808, însă cu urme de locuire cu mult mai vechi. Autoarele cărții, Daniela Clinceag, talentată interpretă a cântecului popular de pe Valea Mureșului Superior, Andreea Petruț și mama sa Rusalina Petruț, se înscriu cu această lucrare în ampla mișcare monografică inițiată încă din perioada interbelică de către prestigioasa ”Școală de Sociologie de la București” fondată de profesorul Dimitrie Gusti, care a inițiat cercetări de amploare și aprofundate cu privire la satul românesc, publicându-se zeci de monografii rurale, la realizarea cărora au fost atrași intelectualii satelor precum și echipe de studenți”, afimă prof. dr. Liviu Boar în prefața cărții.

Colaborare de bun augur

Monografia comunei Lunca Bradului cuprinde date referitoare la cadrul natural, vechimea, evoluția demografică precum și dezvoltarea social economică a comunei Lunca Bradului. Lucrarea mai cuprinde informații despre învățământ, cultură, biserică, precum și date despre etnografia și folclorul din Lunca Bradului. Nu sunt neglijate de autori aspecte legate de administrația comunei, fiind trecuți în revistă primarii, doctorii, reprezentanții bisericii și ai altor instituții. ”Prin această lucrare cred că am reușit să redau cele mai semnificative aspecte referitoare la cadrul natural, la trecutul istoric, la evoluția în timp a populației, la dezvoltarea socială și nu în ultimul rând la folclorul și meșteșugurile prezente în Lunca Bradului. Colaborarea cu Andreea Gabriela Petruț și Rusalina Petruț, coautoarele acestei lucrări, a fost de bun augur, mi-a dat curaj să merg mai departe”, a precizat Daniela Clinceag.

Lansarea va fi completată cu expoziția de pictură ”Flori pentru sărbători” semnată Maria Mera, și un recital susținut de Grupul Folcloric ”La poalele de Călimani” din Lunca Bradului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE