Întâlnire cu Vasile Adamescu, profesor, scriitor și sculptor Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 784 Vizualizări

Întâlnire cu Vasile Adamescu, profesor, scriitor și sculptor

Vasile Adamescu, însoțit de Viorel Micu, a fost prezent în Sala de lectură a bibliotecii Facultății de Științe și Litere, unde a fost organizată o întâlnire cu studenți ai Universității „Petru Maior”. A fost proiectat un reportaj despre Vasile Adamescu, apoi Viorel Micu ne-a vorbit despre volum autobiografic, „Înfruntând viața”, despre care ne-a spus că e primul dintr-o trilogie. De asemenea, am avut prilejul să admirăm câteva dintre sculpturile realizate de Adamescu, care și-a pierdut vederea și auzul în urma unei meningite la vârsta de doi ani și jumătate.

Vasile Adamescu, Viorel Micu, Teodora Chira

Vasile Adamescu, în prezent pensionar, a fost profesor la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. La aceeași unitate de învățământ, unde a studiat și el, alături de profesoara Florica Sandu, dublu specializată – pentru nevăzători și deficienți de auz. Viorel Micu, psihopedagog, interpretul și prietenul lui Vasile Adamescu, ne-a spus că, având în vedere cazul deosebit al acestuia, profesoara Florica Sandu a reușit să obțină aprobare de la Ministerul Educației pentru a se înființa o clasă special cu un singur elev. După ce a terminat studiile liceale și-a dorit să continue să studieze și a intrat la Faculatea de Psihopedagogie Specială, tot în Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o cu media 9,75. Apoi, s-a dedicat carierei didactice, devenind unul dintre cei mai iubiți și apreciați profesori ai Liceului Special din Cluj. „A avut sute de elvevi care și astăzi îi scriu și îl caută”, ne-a spus Viorel Micu.

foto-3-adamescu

Îndemn din partea lui Adamescu

„Sper ca în țara noastră să se schimbe puțin mentalitatea și persoanele cu dizabilități să fie private cu respect, nu cu indiferență sau milă. Vă doresc succes și să vă urmați cu încredere visurile!”, ne-a transmis Vasile Adamescu. La finalul întâlnirii am admirat sculpturile modelate de acesta. Viorel Micu mi-a spus că nu știe cum reușește Vasile Adamescu să modeleze cu atâta acuratețe personajele și obiectele, dar că probabil dacă nu și-ar fi pierdut vederea ar fi urmat studii în domeniul ingineriei.

După evenimentul organizat de Asociația Podium, prin Teodora Chira, și de Universitatea „Petru Maior”, cu sprijinul Primăriei Tîrgu Mureș, de la ora 17.00, Vasile Adamescu a susținut un curs de sculptură la Castelul Cunoașterii, sediul asociației, de pe strada Horea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE