Premierul desemnat de PSD, interviu pentru Zi de Zi Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 946 Vizualizări

Premierul desemnat de PSD, interviu pentru Zi de Zi

Anuarul “2015: Office, Logistic and Industrial Parks”, editat de Transilvania Business, societatea care are în portofoliu li publicaţiile Zi de Zi şi Ziarul de Mureş, a inclus un interviu exclusiv cu Sevil Shhaideh, la acel moment ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, actualul premier desemnat de noua majoritate politică. Redăm mai jos materialul de analiză pentru a înțelege o anumită optică legate de proiecte și investiții în sectorul industrial. “Cea mai mare nevoie, cunoscută de toți factorii implicați este crearea de locuri de muncă. Pe termen scurt și mediu, soluția cea mai economică, mai rapidă și sustenabilă s-a dovedit  înființarea de parcuri industriale care urmarește stimularea investițiilor directe, autohtone și străine, în domenii precum industrie, servicii, cercetare științifică, dezvoltare tehnologică”, susținea în 2015 ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Reporter: Care este prognoza în privința României pentru a păstra un interes crescut pentru investiții străine?

Sevil Shhaideh: Pe masură ce hub-urile logistice europene se extind spre est și centrele locale ce produc tehnologie de înaltă performanță continuă să se dezvolte, ne așteptăm ca România să aibă un rol tot mai activ în lanțurile de distribuție europene. De asemenea, creșterea consumului privat va stimula distribuția și cererea de spații noi din partea furnizorilor de servicii logistice, în timp ce producția, în special de automobile, va continua să se concentreze pe spații la comandă în zone care oferă condiții competitive.

Rep.: Cât de competitivă credeți că este România în comparație cu piețe din țări precum Polonia, Cehia, Ungaria / în spațiul CEE?

S.S.: Chiar dacă nu ne putem compara cu țări care au deja tradiție în astfel  de infrastructuri, precum Ungaria cu 220 de parcuri industriale, Polonia – 210, Cehia – 200, Slovacia cu 85 de unități, suntem extrem de competitivi în ceea ce privește cadrul favorabil de atragere a investițiilor străine ce se caracterizează prin: tratament național egal pentru investitorii străini; investițiile străine sunt permise în toate sectoarele economice; posibilitatea de a gestiona în mod liber societatea cu drepturi depline de proprietate; repatrierea completă a capitalului și a profiturilor; protecție totală împotriva expatrierilor și naționalizărilor; acces la stimulente și fonduri acordate de UE și de legislația românească. Dacă ar fi să mă refer la un aspect ce ne dezavantajează și care ar merita discutat, m-aș opri la necesitatea elaborării unui  Master Plan unic de dezvoltare economică.

Rep.: Care sunt avantajele dezvoltatorilor/investitorilor în sectorul industrial/logistic din România?

S.S.: Principalul argument al investitorilor din sectorul industrial și cel logistic, îl constituie profitabilitatea investiției, determinată de scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aferente parcului industrial sau deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investițiilor realizate în parcul industrial, pentru agenții economici care realizează astfel de investiții în 5 construcții pentru transportul și distribuția energiei electrice, a energiei termice, a gazelor naturale și a apei, așa cum sunt acestea definite în HG nr. 964/1998 privind aprobarea clasificării și a duratelor normale de funcționare a mijloacelor fixe, precum și amânarea pe perioada de realizare a investiției respective, până la punerea în funcțiune a parcului industrial, a plății taxei pe valoarea adăugată pentru materialele și echipamentele necesare realizării sistemului de utilități din interiorul parcului, precum și a conexiunilor parcului la magistralele sau rețelele existente de utilități, la furnizorii acestora și amânarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată, respectiv până la aceeași dată la agenții economici care realizează investiția.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE