Colindul din Ajunul Crăciunului, una dintre cele mai răspândite datini la români Slider
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Colindul din Ajunul Crăciunului, una dintre cele mai răspândite datini la români

Una dintre cele mai răspândite datini la români, din Ajunul Nașterii Domnului, denumit și Ajunul Crăciunului, este colindatul. Ulițele satelor răsună de glasul colindătorilor, costumați în portul tradițional specific fiecărui județ, care urează pe la casele gospodarilor pentru sănătate, fericire și prosperitate în anul ce vine și de la care primesc daruri (colindețe) în bani sau produse: nuci, covrigi, mere, colaci etc.

Colindele se auzeau în sat și de-a lungul celor trei zile ale Crăciunului, uneori până în seara Sfântului Vasile, iar cu steaua se umbla uneori până la Bobotează.
AGERPRS scrie că primul colind, care se cântă la fiecare casă, este colindul de ușă sau de fereastră. Prin aceast colind se invocă trezirea rituală a gazdelor, pentru a-i întâmpina pe colindătorii ce le aduc vestea nașterii lui Hristos și pentru a se pregăti să celebreze marea sărbătoare a Nașterii Domnului: „Sculați, sculați, boieri mari/ Florile dalbe/ Sculați, voi, români plugari/ Că vă vin colindători/ Noaptea pe la cântători/ Și v-aduc un Dumnezeu/ Să vă mântuie de rău/ Un Dumnezeu nou născut”. Refrenul „Florile dalbe”, des întâlnit în poezia colindelor, are astăzi numai o valoare simbolică. Se presupune, însă, că la origine el era o formulă magică, rostită concomitent cu atingerea persoanei colindate cu o ramură înflorită de măr.
Citarea ramurii de măr în colinde, la fel ca și folosirea ei rituală, avea rostul de a transmite omului calități atribuite plantei: energie și vigoare și este întrucâtva înrudit cu obiceiul sorcovitului de Anul Nou.
După ce colindătorii termină de cântat la fereastră, gazda îi invită în casă. Primul colind pe care îl rostesc aici este colindul de masă, care se cântă în fața mesei de Crăciun încărcată cu colaci, nuci, mere și alte produse tradiționale. Sensul acestui colind este de a trece belșugul, sugerat prin bogăția și varietatea produselor alimentare așezate pe masă, dintr-un an în altul. Urmează colindul „cel mare”, adresat gazdei. Ceata colindă apoi, pe rând, pe toți membrii familiei. Primul dar oferit colindătorilor este colacul, semn al belșugului. Cel care conduce grupul de colindători mulțumește gazdei pentru daruri, mai arată AGERPRES.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE