Home / Sanatate / Recomandările nutriționiștilor pentru masa de Crăciun

Recomandările nutriționiștilor pentru masa de Crăciun

Distribuie

Sărbătorile tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou reprezintă motive de bucurie pentru fiecare dintre noi. Gustările tradiţionale de pe mesele îmbelşugate ne fac cu ochiul și ne determină să gustăm cu poftă din fiecare preparat, astfel încât ajungem să uităm de dietă sau post și ne putem alege cu o indigestie sau, mai rău, cu o vizită de urgenţă la spital. În această perioadă, nutriționiștii recomandă moderația și echilibrul.

„Urmează poate cea mai frumoasă perioadă din an, Sărbătoarea Crăciunului. Preparatele tradiționale din această perioadă sunt bogate în grăsimi, iar consumate în exces își pot pune amprenta într-un mod nefavorabil asupra greutății noastre sau, mai rău, asupra sănătății. Însă viața nu este o continuă dietă și nu ar trebui să restricționăm în permanență accesul la ceea ce ne place. În schimb, trebuie să ținem cont doar de un singur lucru, și anume echilibrul. Chiar dacă sunt bogate în calorii, alimentele specifice sărbătorilor de iarnă pot fi consumate alături de o porție generoasă de legume. Atenție, însă, la felul în care gătiți alimentele, pentru că dacă sunt prăjite în ulei devin cu adevărat periculoase pentru sănătate. Este recomandat să le coacem în cuptor sau să le gătim la abur, pentru a ne bucura de calitățile lor nutriționale. De asemenea, este important să alegem alimente de calitate din surse cunoscute. Chiar dacă avem un meniu mai special, trebuie păstrat obiceiul celor cinci/zi – trei mese principale și două gustări. Când vorbim despre dulciuri, este bine ca acestea să fie preparate în casă, pentru a avea control asupra cantității de zahăr și a calității ingredientelor”, a recomandat Liana Conţiu, nutriţionist dietetician.
Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, specialiștii recomandă târgumureșenilor mese echilibrate, cu scurte pauze între felurile de mâncare, consumarea de sucuri naturale sau apă minerală plată și consumarea băuturilor alcoolice cu moderaţie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.