- redactia
- 0 comentarii
- 988 Vizualizări
Incursiuni pe tărâmul medical transilvănean
25 decembrie 2016Volumul „Incursiuni pe tărâmul medical transilvănean (1876-1914)”, de Oana Habor, a fost prezentat marți, 20 decembrie, de la ora 16.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Științe și Litere, din cadrul Universității „Petru Maior”. Oana Habor a absolvit Colegiul Național „Unirea” din Tîrgu-Mureș, apoi a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în prezent lucrează la Muzeul de Istorie al UBB. Cartea „Incursiuni pe tărâmul medical transilvănean (1876-1914)”, publicată în 2015 la Editura Mega, este rezultatul tezei de doctorat a Oanei Habor, susținută la Școala doctorală Istorie. Civilizație. Cultură a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
Despre Incursiunile Oanei Habor pe tărâmul medical transilvănean au vorbit istoricul Cornel Sigmirean, președintele Senatului UPM, Mioara Kozak, inspector de școlar și fosta profesoară de limba română a Oanei la Colegiul „Unirea” și psihiatrul Mihai Ardelean. Evenimentul a fost moderat de Mihaela Boloș, director Departamentul de Istorie și Relații Internaționale din cadrul UPM.
O incursiune în istoria culturii medicale transilvane
Cornel Sigmirean a apreciat cartea ca fiind, mai mult decât o istorie a medicinei, o istorie a culturii medicale. „Cartea poartă amprenta unei școli și a unei mari personalități a istoriografiei clujene”, a remarcat Sigmirean, referindu-se la Nicolae Bocșan, coordonatorul de doctorat al autoarei. „Oana Habor ne propune o incursiune în istoria culturii medicale transilvane, cu trimitere și, în primul rând, cu reconstruirea universului românesc, cu ce a însemnat cultura medicală a românilor din fostul imperiu (Imperiul Austro-Ungar n.r.)”, a precizat Cornel Sigmirean.
În cele patru capitole mari ale lucrării sunt abordate legislația sanitară, medicina preventivă, literatura de popularizare, iar ultimul capitol este didicat studenților români ransilvăneni la facultățile de medicină din monarhia Austro-Ungară.
„O carte de istorie menită să ne delecteze”
Cornel Sigmirean a subliniat în mod deosebit subcapitolul „Preotul şi medicul. Perspective asupra bolii. Studiu de caz: presa de factură greco-catolică din Transilvania sfârşitului de secol XIX”, menționând apoi faptul că multe dintre capitolele cărți pot fi dezvoltate într-un volum separat.
Toți cei care au luat cuvântul au făcut trimiteri la subcapitolul despre stațiunile balneare, medicul Mihai Ardelean punctând faptul că e „o carte de istorie menită să ne delecteze”.
Oana Habor a vorbit despre importanța pe care au avut-o profesorii pe care i-a avut de-a lungul timpului și ne-a vorbit despre metodologia folosită în elaborarea lucrării. A specificat că a fost interesată atât de personalitățile timpului, dar și de „cei mici”, remarcând importanța medicilor de rând din diferite localități și, în special, din spațiul rural. De asemenea, a menționat rolul pozitiv jucat de biserică și de școală, în relația cu medicii în încercarea acestora de a trece dincolo de mentalitatea tradițională a oamenilor de la sfâșitul secolului al XIX-lea. „Nu putem înțelege elita unei socități dacă nu înțelegem ce stă la baza ei”, a subliniat Oana Habor.
Volumul INCURSIUNI PE TĂRÂMUL MEDICAL TRANSILVĂNEAN (1876–1914) – LA RĂSCRUCEA DINTRE SENSIBILITATEA TRADIŢIONALĂ ŞI PROVOCĂRILE MODERNIZĂRII poate fi comandat de pe site-ul editurii Mega.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu