Home / Administratie / Cadrul legal pentru sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase (SUMAL), aprobat de Guvern

Cadrul legal pentru sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase (SUMAL), aprobat de Guvern

Reglementările referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare al acestora și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund sunt cuprinse într-o hotărâre de guvern adoptată în ședința de miercuri, 21 decembrie.

Normele aprobate de Executiv stabilesc cadrul legal pentru sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor României. A fost necesar să se aprobe acest act normativ pentru că, în acest mandat, s-a îmbunătățit în mod semnificativ sistemul de urmărire a lemnului, numit pe scurt SUMAL.  „Acesta a fost utilizat și până în prezent de operatorii economici, dar prin dezvoltarea de anul acesta s-au eliminat anumite disfuncționalități și s-au dezvoltat componente care sprijină activitatea operatorilor economici și ale ocoalelor silvice. Menționăm câteva din funcționalitățile îmbunătățite: ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă în timp real toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele, operatorii economici care dețin  depozite de materiale lemnoase pot să utilizeze de la intrarea în vigoare a HG toate informațiile introduse în SUMAL pentru raportări interne, se elimină posibilitatea transporturilor multiple cu același act de proveniență, se elimină posibilitatea să fie create stocuri false în depozite”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

Sistemul permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar, oferind cetățenilor o serie de informații necesare pentru monitorizarea a ceea ce se întâmplă în pădurile României.

Actul normativ intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Reactualizare de PUG în Chețani

Primaria comunei Chețani, în calitate de titular, anunță publicul interesat asupra disponibilizării Proiectului de plan …