Home / Administratie / În comisii, 7 din cei 12 parlamentari mureșeni au funcții

În comisii, 7 din cei 12 parlamentari mureșeni au funcții

Distribuie

Județul Mureș are un parlamentar președinte de comisie – Corneliu Florin Buicu la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, mai mulți vicepreședinți și secretari. Din ce comisii fac parlamentarii mureșeni, aflați mai jos.

 

Florin Buicu, singurul președinte

 

Cei 12 parlamentari mureșeni au depus jurământul în 21 decembrie. Patru dintre cei 12 au mai făcut parte din Legislativul României – Corneliu Florin Buicu (deputat, 2012-2016), Cristian Chirteș (deputat, 2012-2016), Mihai Doru Oprișcan (deputat, 2008-2012) și Marius Pașcan (senator, 2012-2016). Zi de Zi a încercat să vorbească în cursul zilei de ieri cu toți parlamentarii mureșeni aleși să îndeplinească și o funcție de președinte, vicepreședinte sau secretar în comisiile din care fac parte.
Corneliu Florin Buicu își păstrează și în acest început de legislatură funcția de președinte al Comisiei pentru sănătate și familie
„Vreau să mulțumesc colegilor din PSD pentru încrederea acordată de a conduce Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Este o onoare, dar și o obligație, aceea de a pune în practică programul pentru sănătate prezentat de președintele Liviu Dragnea”, a fost mesajul conf. univ. dr Florin Buicu referitor la desemnarea sa în fruntea comisiei.
Domeniile de interes ale Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților sunt: ocrotirea sănătăţii populaţiei, asistenţa sanitară, forme de organizare a reţelei sanitare, problemele sociale ale familiei, mamei şi copilului, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, probleme demografice.
“În afară de aceste domenii de interes, promisiunile legate de salarizarea personalului medical și din asistența socială vor reprezenta obiectivele pe care le voi urmări în activitatea comisiei. „Sănătatea este neprețuită”, programul PSD pentru sănătate, a fost, este și va fi deviza sub care îmi voi desfășura activitatea, iar obiectivele acestui program le voi urmări îndeaproape”, ne-a mai declarat deputatul social-democrat.

 

foto-2-vass-levente
De asemenea, județul Mureș mai are un reprezentant în această comisie – medicul urolog Vass Levente, care a fost desemnat unul dintre cei doi secretari ai comisiei.
„Comisia de sănătate abia s-a constituit. Între membri se numără medici, farmaciști, medici stomatologi, ingineri și „simpli pacienți”. În prima ședință de constituire s-a ales președintele, vicepreședinții și secretarii. M-am bucurat deoarece printre ei se regăsesc doi mureșeni și doi clujeni”, a menționat Vass Levente pentru Zi de Zi.
Deputatul are o listă lungă de priorități. „Revizuirea legislației, propuneri pentru îmbunătățirea continuă a contractului cadru este o sarcină indispensabilă a noastră. Identificarea posibilităților existente pentru a dezvolta sistemul medical în general și organic cel mureșean este sarcina noastră. Cadrul legislativ de a putea fi angajați tinerii medici specialiști este o prioritate pentru mine. Astăzi, ei trebuie să aștepte cel puțin 5 luni ca să aibă șansa să intre în contract cu CAS. Doresc să fiu, în primul rând, deputatul pacienților, apoi al medicilor, farmaciștilor de rând și, nu în ultimul rând, al profesorilor deoarece nu pot să uit că și eu am fost pe vremuri cadru universitar. Sper să alcătuim un front comun profesional, profesionist. La mulți ani!”, a mai declarat parlamentarul UDMR.

 

Două doamne, vicepreședinte și secretar

 

foto-3-lavinia-abu-amra

În comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților vom avea doi membri – Lavinia Abu Amra – USR și Biro Zsolt – UDMR.
Lavinia Abu Amra îndeplinește, de asemenea, funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, alături de Ștefan Alexandru Băișanu de la ALDE și Valentin Gabriel Boboc de la PSD.
Parlamentarul USR este, de asemenea, secretarul grupului parlamentar din care face parte.
“Sunt vicepreședinte în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, comisie care se ocupă cu examinarea petiţiilor primite şi cercetarea abuzurilor semnalate prin aceste petiţii, efectuarea unei anchete asupra abuzurilor sesizate. Din păcate, corupția este încă un subiect foarte prezent în România. Cred că e foarte important să fim cât se poate de transparenți în activitatea noastră, să oferim răspunsuri în termen cât mai scurt, fără a ne îngropa în hârtii și proceduri. De asemenea, sunt membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport. Mi-am dorit foarte mult să fac parte din această comisie”, ne-a declarat deputatul Lavinia Abu Amra.
Parlamentarul și-a stabilit ca priorități o serie de proiecte de lege pe care dorește să le promoveze în Camera Deputaților. “Sunt multe subiecte pe agenda mea în calitate de parlamentar, însă aș vrea să menționez două teme, care, din punctul meu de vedere, sunt esențiale pentru sistemul nostru de educație. România cheltuiește foarte mulți bani cu școlarizarea unor tineri care își iau diplome în specialități în care nu vor activa niciodată, petrecându-și astfel încă câțiva ani din viață căutînd la ce anume se pricep cel mai bine. Dacă ar avea sprijinul necesar în momentele cheie (cls. a VIII-a, cls. a XII-a), dar și în clasele primare, s-ar integra mult mai repede și mai usor pe piața muncii. Ca atare, consider că avem nevoie de consilieri în carieră în școlile din România, iar costurile la nivel de țară sunt minime, raportat la rezultate. Un alt subiect important îl reprezintă școlile profesionale. De foarte multă vreme se tot discută de aceste școli, în diferite forme, însă nu s-a făcut mare lucru”, a spus, pentru Zi de Zi, Lavinia Abu Amra.
Csép Éva-Andrea, din partea UDMR, a fost desemnată secretar la Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților și este, de asemenea, membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
Ceilalți trei deputați pe care județul Mureș îi are în Parlamentul României sunt membri ai Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare – Mihai Doru Oprișcan (PNL), respectiv ai Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă – Dinu Socotar (PSD) și Marius Pașcan (PMP).

 

În Senat, doi vicepreședinți și un secretar

 

foto-4-chirtes

Novák Csaba Zoltán va reprezenta județul Mureș în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, în care a fost ales vicepreședinte, respectiv în Comisia pentru politică externă, ca membru. Novák Csaba Zoltán va îndeplini, de asemenea, și funcția de secretar al Grupului parlamentar al UDMR în Senatul României.
Horea Soporan – PSD – va face parte din Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare. Parlamentarul mureșean a fost ales, de altfel, vicepreședinte al acestei comisii începând cu 22 decembrie.
Cristian Chirteș – PNL (foto) este parlamentarul mureșean cu cele mai multe comisii, deoarece se regăsește în componența a trei. Senatorul Cristian Chirteş a declarat, pentru Zi de Zi, care sunt prioritățile sale pentru acest mandat. „Prin natura meseriei mele de inginer silvic, sunt secretarul Comisiei de Mediu din Senatul României. De asemenea, sunt membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare rurală, tot legat de meserie mea, iar în ceea ce priveşte a treia comisie, încă se discută, este o propunere să fac parte şi din Comisia de Sănătate, dar propunerea se va definitiva astăzi (marţi, 28 decembrie – n.a.). În primul rând, avem foarte multe restanţe în ceea ce priveşte legislaţia de mediu. Cred că următoarea legislatură va fi hotărâtoare în ceea ce înseamnă aplicarea normelor europene în domeniul mediului de către România. Sunt câteva priorităţi pe care le am în vedere. Să nu uităm că avem şi câteva „steguleţe” pe mediu, în domeniul reciclării şi colectării deşeurilor, taxa pentru deşeuri şi altele subsecvente Codului silvic, de la comisia de Mediu şi cea pentru Agricultură vor pleca legile respective”, a spus Cristian Chirteș pentru Zi de Zi.
Császár Károly Zsolt a fost desemnat în 21 decembrie în comisia de validare, iar în 22 decembrie în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări și Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Ligia VORO
Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.