Home / Eveniment / O jurnalistă a fost răpită la Bagdad

O jurnalistă a fost răpită la Bagdad

Distribuie

O jurnalistă irakiană a fost răpită luni seară de la domiciliul său din Bagdad de către indivizi înarmați, au anunțat marți premierul irakian, care a ordonat o anchetă, și organizație de apărare a ziariștilor, scrie AFP, potrivit AGERPRES.
Conform sursei citate, jurnalista, identificată de autoritățile irakiene ca fiind Afrah Shawqi, a colaborat în trecut cu cotidianul saudit Asharq Al-Awsat și a scris pentru numeroase site-uri, printre care Aklaam (Penițele, în arabă). Luni, ea a publicat pe acest site irakian un articol critic în care acuza grupurile și milițiile irakiene armate că „acționează fără teama de a fi pedepsite”.
Afrah Shawqi „a fost răpită luni seară în jurul orelor 22.00 (19.00 GMT). Opt indivizi înarmați au pătruns în locuința sa din Saidiya (sud-vestul Bagdadului). Ei erau îmbrăcați în civil și s-au dat drept membri ai forțelor de securitate. L-au legat pe fiul său”, a declarat Ziad al-Ajili de la Observatorul irakian al libertății presei.
„Au furat telefoane mobile, calculatoare, bani lichizi, apoi au răpit-o pe Afrah și au fugit”, a continuat el.
Descrierea faptelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Ministerului de Interne sub acoperirea anonimatului.
Afrah Shawqi, foarte implicată în apărarea drepturilor femeilor irakiene, lucrează, de asemenea, la Ministerul irakian al Culturii.
Premierul Haider al-Abadi a condamnat răpirea jurnalistei și a ordonat forțelor de securitate „să facă maximul pentru a o proteja, regăsi și a pune mâna pe grupul sau grupările responsabile de răpirea ei”.
Redactorul-șef al organizației Reporters sans frontieres (RSF), Virginie Dangles, a exprimat într-un comunicat „cea mai vie îngrijorare” a ONG-ului și a condamnat „cu fermitate” această răpire. „Cerem prim-ministrului să își respecte angajamentul de a face totul pentru a o găsi pe Afrah Shawqi, precum și pe autorii răpirii”, a continuat ea.
Irakul este împreună cu Siria vecină, Afganistanul și Mexicul, una din cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. În 2016, șapte ziariști au fost uciși în aceste țări, potrivit bilanțului anual întocmit de RSF.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Interviu cu Zorro și Haneș: Zâmbetele devin tradiție la show-urile de stand-up și open mic ale celor de la 3G Hub

Distribuie Fondat în toamna anului 2015, 3G HUB (3g Theater) este una dintre companiile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.