“De la jurist la nomad digital”, impresii la finalul experienţei thailandeze Life style
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 433 Vizualizări

“De la jurist la nomad digital”, impresii la finalul experienţei thailandeze

Jurnalul de călătorie  “De la jurist la nomad digital” şi-a consumat prima etapă în “Ţara Zâmbetelor”, cum mai este denumită Thailanda. Andrada-Melitte Bunuș ne prezintă o concluzie a celor două săptămâni petrecute în această ţară, următoarea destinaţie a călătoriei fiind Indonezia.

Într-o țară atât de mare precum Thailanda, care oferă mii de activități, este destul de greu să te decizi asupra a ceea ce vrei să faci sau să nu faci. Pe de altă parte, trebuie să ții cont de diferența lor culturală, astfel că,  ceva considerat de tine ca fiind normal, în Thailanda poate fi considerat ca fiind de prost gust. Unele activități oferite turiștilor, să găteşti mâncarea Thai de exemplu, e absolut normală, iar altele, deși foarte promovate, precum călărirea de elefanți, au în spate un turism nesănătos. Partea proastă este că acestea din urmă sunt foarte promovate de către agențiile de turism, astfel că singura mustrare pe care o vei avea, va fi una de conștiință.

Am făcut o listă cu ceea ce mi-ar fi plăcut să știu înainte să merg în Thailanda, și ceea ce nu ar trebui să faci dacă te decizi să o vizitezi, pentru a le respecta cultura:

Picioarele

Să te urci pe clădiri sau balustrade, să arăți cu picioarele către oameni sau locuri, sunt  considerate ca fiind un gest foarte nepoliticos. Nu știu dacă știai, dar picioarele sunt considerate în cultura Buddhistă ca fiind cea mai murdară parte a corpului, așa că,  ai face bine să nu îți îndrepți picioarele către călugări, să nu închizi ușa cu picioarele sau să nu lovești pe cineva cu piciorul. Dacă îți arăți talpa piciorului către un thailandez, este una dintre cele mai ofensative gesturi pe care le poți face. Și dacă faci asta în timpul unei discuții aprinse sau contradictorii, cu siguranță ar duce la violență. Din fericire, thailandezii sunt obișnuiți cu străinii care nu le înțeleg culura prea bine și orice incident accidental cu piciorul (de exemplu să stai picior peste picior când citești și îți arăți talpa piciorului), va fi considerat un pas greșit făcut de un turist ignorant.

Despre călugări

31798838512_caeb5b2779_o-2În general, călugărilor le face plăcere să vorbească cu turiștii. Chiar dacă ți se vor părea niște oameni simpatici și prietenoși, dacă ești femeie nu îi atinge! Ei nu au voie sa atingă femei. Așa că, dacă vrei să le oferi ceva, pune-l pe jos iar ei il vor ridica. Dacă ești bărbat și ții neapărat să îi îmbrățișezi, poți să faci asta.

Nu intra încălțat în unele clădiri

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat la localnici, a fost că majoritatea purtau sandale sau șlapi. Chiar dacă temperaturile le sunt mai scăzute, poartă șosete cu șlapi. Știi de ce? Pentru că ele sunt simplu de dat jos. În unele clădiri precum temple, restaurante sau chiar hoteluri, este obligatoriu să te descalți, să îți lași partea murdară afară din încăpere. Dacă la intrarea într-o clădire vezi grămezi de încălțăminte, este un semn că trebuie să te descalți.

Nu te uita ciudat la oameni

Thailanda mai are și denumirea de “Țara Zâmbetelor” pentru un motiv bine întemeiat: majoritatea oamenilor zâmbesc! Știu că asta poate părea dubios la început, așa mi s-a părut și mie, dar oamenii sunt foarte drăguți, interesați de tine și dornici să îți dea sfaturi. Nu privi acest gest ca fiind unul ciudat, mai degrabă oferă-le un zâmbet înapoi.

Călărirea de elefanți

În cultura thailandeză elefantul este un simbol național. Știu că ți se poate părea minunat să stai pe un elefant în timp ce el ia cu trompa apă și te stropește, sau să îl privești făcând trucuri, dar astfel de activități înseamnă de fapt  exploatarea lui. Din păcate, se practică aceste activități în Thailanda. Așa că, dacă vrei să petreci o zi cu elefanții, caută companii care îți oferă experiențe plăcute cu ei dar nu încuraja călărirea lor!

Tribul femeilor cu gât lung

3734130926_67e7447b62_b-2Cu siguranță poza de mai sus, cu femeile care au  inele în jurul gâtului pentru a-și lungi gâtul ți se pare interesantă și probabil ești curios să aflii de ce au ales acest stil de viață. Ca să îți faci o idée despre ele, trebuie să știi că femeile din tribul The Karen sunt din Burma și sunt refugiate în Thailanda. Nu au absolut niciun statut legal și sunt foarte limitate în ceea ce le priveșt emodul de viață. Singurul lor venit este din ceea ce vând turiștilor care le vizitează. În mod tradițional, doar unele femei născute într-o anumită perioadă a lunii trebuiau să poarte aceste inele. Însă astăzi, pentru că pot face bani din asta (turiștii plătesc ca să le vadă), tot mai multe femei doresc să poarte astfel de inele în jurul gâtului. Inelele de fapt nu le întind gâtul, ci greutatea lor pune presiune pe clavicule și omoplați, cauzând, de la un anumit punct, daune fizice permanente. Spre exemplu, fetele încep să poarte inele de la vârsta de 5 sau 6 ani iar la 15 ani li se oferă opțiunea să continue această tradiție sau să renunțe la ea. Dacă aleg să o continue și în adolescență, nu vor mai putea să le înlăture pentru că mușchii gâtului nu vor mai fi suficient de puternici să le susțină capul, iar traheea ar putea să se rupă. Există multe companii care oferă astfel de excursii la triburi dar  înainte să te decizi dacă să mergi sau nu, gândește-te că ai nevoie să lucrezi la moralul și compasiunea ta.

Andrada-Melitte Bunuș

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!