De Sfântul Ioan e mare bal mare, la Lunca Tecii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 509 Vizualizări

De Sfântul Ioan e mare bal mare, la Lunca Tecii

Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii, de Bobotează şi Sfântul Ioan se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie pentru luncani care sâmbătă, 7 ianuarie 2017 vor marcat o nouă ediţie. „De Bobotează şi de Sfântul Ioan la Lunca se obişnuia un bal tradiţional, Balul Ionilor. Această tradiţie a fost reluată de câţiva ani grație oamenilor inimoși din comună care, cu sprijinul primăriei serbează în preajma Bobotezei tradiționalul bal.

Vestea balului adusă de călăreţi

1Tradiția va fi și în acest an respectată, vestea balului fiind dusă oamenilor din stat de către călăreţi care dau de ştire pe uliţele satului despre bal, găzduit și de această dată de Căminul Cultural din Lunca. Locul de adunare al călăreţilor va fi centrul comunei, în faţa primăriei de unde, călăreţii pornesc să anunţe satul despre Balul Ionilor. Tradiţia spune că starostele, cel mai bun de gură este primit de către gazde cu un colac pus pe o găleată plină cu apă. Călăreţii îşi aleg un port drapel, un călăreţ care merge în faţă, el duce steagul de-alungul satului şi el ia colacul de pe găleată oferit de gazde. La ceilalţi călăreţi, gazda care îi primeşte, la fiecare cal pune un colac mai mic. Ei fac apoi o chemare la bal gazdelor, merg prin tot satul şi dau de veste oamenilor despre bal. Oamenii ies la poartă cu un pahar, cu o prăjitură, cu o pască, îi întâmpină cu drag şi se bucură atunci când îi văd frumos îmbrăcaţi în costume populare.2

Distracţie până în zori

După ce vestea despre Balul Ionilor a fost dată în tot satul, lumea se retrage la casele lor aşteptând seara marelui bal. După ora 20:00 Căminul Cultural se umple de lume, îmbrăcați în port popular și petrecerea poate să înceapă. Muzica va colora atmosfera de veselie asigurată de formația condusă de Sorin Pantea alături de solista Maria Neag. Nu va lispi din opferta balului tradiționala tombolă, care va completa distracția până-n zor a celor care vor participa la bal.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE