Home / Politic / Cei 12 parlamentari de Mureş

Cei 12 parlamentari de Mureş

Electoratul din judeţul Mureş a decis: pentru următorii patru ani, judeţul Mureş va fi reprezentat în Parlamentul României de 8 deputaţi (3 de la UDMR, 2 de la PSD şi câte unul de la PNL, USR şi PMP) şi 4 senatori (2 de la UDMR şi câte unu de la PSD şi PNL).

caseta-1-lavinia-abu-amra

„Ar trebui făcută acea confiscare extinsă a averii”

“Ca și scor pe care l-am obținut la nivel de județul Mureș se putea și mai mult, dar cred că e un scor bun, având în vedere că am fost o mână de oameni care ne-am străduit într-o lună de zile, într-un timp foarte scurt să ducem un mesaj al USR-ului și al POL-ului. În ceea ce privește proiectele în Parlament, merg în primul rând pe ce am propus în campania electorală: reducerea numărului ministerelor la maxim 12 și a numărului de funcționari în administrația centrală. Ar trebui făcută o evaluare din afara sistemului a celor care rămân. Cred că trebuie modificată legea electorală, pragurile electorale de 5% nu se mai regăsesc nicăieri în Europa și cred că e o piedică, și s-a dovedit și la alegerile acestea și la cele locale că împiedică partidele nou formate de a intra pe piața politică. De asemenea, partea de strângere de semnături e tot o piedică pentru un partid nou ca să ajungă să se desfășoare pe scena politică. Apoi ar trebui făcută acea confiscare extinsă a averii. Faptul că o persoană care a furat sume foarte mari din banii noștri stă în închisoare doi-trei ani, tot pe banii noștri, și, când iese de acolo, nu are nicio problemă, se bucură în continuare de aceiași bani, nu cred că este în regulă, prin această măsură, în primul rând putem să ne luăm banii înapoi”.

Lavinia Abu Amra, deputat USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

caseta-2-biro-zsolt

„Le mulţumesc alegătorilor”

„Le mulțumesc tuturor alegătorilor care au luat parte la vot. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în candidații maghiari Le mulțumesc tuturor membrilor MPP, care au participat activ la campanie și la mobilizare, precum şi personalului de campanie al UDMR Mureş, care a contribuit în mod activ la campania mea.”

Biro Zsolt, deputat UDMR, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

caseta-3-buicu

„Sănătatea şi Educaţia, domenii prioritare”

„Vreau să le mulţumesc mureşenilor, vreau să le mulţumesc românilor pentru prezenţa la vot şi pentru faptul că au dovedit că sunt în continuare încrezători în România. Până nu vedem rezultatele definitive nu vreau să mă hazardez, în momentul în care vom vedea rezultatele definitive atunci vom putea vorbi mai mult de rezultat. Acum, important e că românii au participat la vot, că au votat pentru şi au putut vota în cunoştinţă de cauză. Domeniile prioritare rămân în continuare Sănătatea şi Educaţia, este vorba de continuarea proiectelor care nu au apucat să devină legi, şi aici mă refer la Institutul de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă, la Târgu-Mureş, mă refer la un alt proiect pe care l-am preluat din societatea civilă din Mureş, e vorba de proiectul AMPER, cu care voi merge în continuare. În afară de aceste proiecte, vorbim de programul de guvernare PSD care cuprinde modificarea salarizării şi alte lucruri bune pentru români. Acestea vor face practic din iniţiativele pe care împreună cu colegii de la PSD le vom depune în Parlament şi vom modifica legislaţia.”

Corneliu Florin Buicu, deputat PSD, preşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie

caseta-4-chirtes

„Nu ne-am adresat corect electoratului”

„Speram într-un scor care să se apropie de 30%, însă probabil au fost şi greşeli de strategie de campanie şi cred că a schimba strategia în timpul campaniei electorale a fost din punctul meu de vedere una din greşelile noastre. Cred că până la urmă nu ne-am adresat corect electoratului cu mesajele de dreapta. Timpul a fost din punctul meu de vedere destul de scurt pentru a-ţi impune sau pentru a răspândi nişte mesaje de dreapta. E greu să vorbesc de priorităţi, le-am spus foarte mult în campania electorală. Cred că despre priorităţi vom putea discuta după preluarea mandatului.”

Cristian Chirteş, senator PNL, secretar al Comisiei pentru mediu, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală

caseta-5-csaszar

„Am obţinut un rezultat foarte bun”

„După o campanie foarte grea, au venit şi rezultatele şi în urma alegerilor am obţinut un rezultat foarte bun în ceea ce priveşte UDMR şi transmit tuturor celor care au votat UDMR şi implicit pe mine mulţumiri şi sărbători fericite tuturor. În activitatea viitoare mi-am propus să iniţiez cât mai multe proiecte de legi care să ajute administraţia publică locală, precum şi cetăţenii din mediu rural.”

Császár Károly, senator UDMR, membru al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, membru al Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, membru al Comisiei de validare

caseta-6-csep

„Suntem o echipă tânără, entuziastă”

“Este foarte important pentru UDMR ca în perioada următoare să își găsească partenerii cu ajutorul cărora poate avea grijă de comunitatea maghiară și să aducă la masa discuțiilor problemele care sunt specifice acestei minorități. Ne obligă la muncă, ne obligă să rămânem aceiași oameni care am fost și până acum, în cadrul politicii. Suntem o echipă tânără, entuziastă, pregătită și cred că trebuie să continuăm tot așa, pentru că de aceea am reușit să ajungem la acest scor deoarece am fost printre oameni și mergem acum în Parlament pentru oameni, pentru a-i reprezenta pe acești oameni care stau în spatele nostru și care au încredere că o să facem ca viața lor de zi cu zi să fie mai bună. Cred într-o Transilvanie în care își știu în siguranță familiile, în care drepturile lor sunt respectate drepturile lor.”

Csép Éva Andrea, deputat UDMR, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, membru al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi

caseta-7-novak

„Este un rezultat peste aşteptări”

„Suntem la sfârșitul unei campanii lungi și obositoare, o campanie în care am muncit foarte – foarte mult, am călătorit mii de kilometri, ne-am întâlnit cu alegătorii, am stat de vorbă, i-am ascultat și sunt foarte bucuros de acest rezultat foarte bun, chiar pot să vă zic că este un rezultat peste așteptările noastre – 6,5%, mă bucură faptul că am reușit să fructificăm toate eforturile depuse cu ocazia acestei campanii”.

Novák Csaba-Zoltán, senator UDMR, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, membru al Comisiei pentru politică externă

caseta-8-opriscan

„Mă aşteptam la un scor mai bun”

„Simt dezamăgire şi tristeţe. Mă aşteptam la un scor mai bun, undeva la între 28-32%. Dacă aceste procente date de exit-poll-uri se confirmă, sigur că este un rezultat sub aşteptări, sub posibilităţi. Vorbim acum de exit-poll-uri, sperăm ca, din Mureş, să dăm doi deputaţi şi un senator. Nu aş zice că a fost o campanie imaculată, a avut nişte minusuri. În ziua votului, nu au fost semnalate nereguli flagrante, e un lucru bun, şi probabil că din această lege şi a noii dispoziţii de supraveghere a votului avem de câştigat.”

Doru Oprişcan, deputat PNL, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare

caseta-9-pascan

„Am arătat că sunt cel mai activ parlamentar mureşean”

„Vreau să le mulţumesc celor care m-au votat dar şi celor care nu au făcut-o, am pornit într-o bătălie cu şanse mici de reuşită câtă vreme reprezint Partidul Mişcarea Populară care, în judeţul Mureş, nu a făcut pragul electoral nici la alegerile locale, prin urmare nici orizontul de aşteptare nu era foarte mare. Dar am avut încredere că prin puterea faptelor mele, prin puterea numelui pe care le-am construit cu trudă în ultimii ani voi reuşi să îi conving pe mureşeni că mă bat pentru încă un mandat pentru a continua ceea ce am început. Adică am arătat în cei patru ani de mandat de senator că sunt cel mai activ parlamentar mureşean şi mă voi strădui să ţin acest bun renume prin activitatea pe care o voi demonstra în Camera Deputaţilor, aşa cum am făcut-o şi în Senatul României.”

Marius Paşcan, deputat PMP, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

caseta-10-socotar

„Vreau să susţin antreprenoriatul românesc”

„În mod cert, pe plan naţional Partidul Social Democrat a făcut o performanţă foarte frumoasă. Nu ştiu exact în acest moment, dar cred că e cea mai bună performanţă ca partid din ultimii 16 ani. Cred că este rodul politicienilor partidului, a guvernării pe care am avut-o cu prim-ministrul Victor Ponta şi a programului de guvernare prezentat de Liviu Dragnea şi susţinut foarte convingător de toţi candidaţii din această campanie. Am declarat în mai multe rânduri că în calitate de parlamentar aş vrea să respect zonele profesionale din care vin şi să fiu într-o bună măsură şi purtătorul de cuvânt şi de interese al zonei mele politice, dar şi a zonei mele profesionale, antreprenoriatul românesc. Am întâlnit de-a lungul timpului numeroase anomalii legislative pe care aş vrea să le identificăm încetul cu încetul şi să le eliminăm, să asigurăm o legislaţie pentru antreprenori şi pentru mediul de afaceri şi ceea ce mă bucură este că aceste idei sunt susţinute principal de programul de guvernare al PSD.”

Dinu Socotar, deputat PSD, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

caseta-11-soporan

“Programul de guvernare al PSD, soluţie pentru români”

„Rezultatul obţinut de PSD la nivel naţional e o dovadă de încredere în primul rând. Şi de speranţă, care se îndreaptă către Partidul Social Democrat. Se pare că programul nostru de guvernare, oamenii propuşi de noi, listele care au fost propuse au fost considerate soluţii pentru români.”

Horea Soporan, senator PSD, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare, membru al Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică

caseta-12-vass

“Îmi doresc reformarea sistemului sanitar”

“Vreau să mulțumesc în primul rând alegătorilor pentru încrederea acordată, 2016, 11 decembrie, și țin să menționez că cel mai important pentru mine este de a moderniza și reforma sistemul sanitar. Eu cred că o să găsim parteneri pentru acest proiect în rândul partidelor mari, vom vedea cine va fi la guvernare și o să încercăm să acordăm un real ajutor pentru a realiza aceste deziderate. Eu consider că sunt o grămadă de boli, o grămadă de tratamente care au un leac în lumea aceasta, în Vestul Europei și în Statele Unite, trebuie să facem ca aceste leacuri, aceste metode de tratament să fie accesibile pentru pacientul român. Acest lucru se poate realiza numai și numai dacă acordăm sistemului sanitar o finanțare mai bună și un sistem mai transparent și mai corect, într-adevăr să fie pacientul în mijlocul sistemului sanitar. Acest lucru înseamnă și de a rezolva problemele existente – lista de așteptare, modul în care se discută cu pacienții la nivelul ambulatoriilor și altele”.

Vass Levente, deputat UDMR, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO-FOTO: ”O zi mai lungă decât veacul” pentru profesorul Cornel Sigmirean

Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit vineri, 11 iunie, lansarea volumului …