Home / Sanatate / Specialiștii DSP Mureș, recomandări pentru populaţie în zilele geroase

Specialiștii DSP Mureș, recomandări pentru populaţie în zilele geroase

În aceste zile geroase, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș recomandă târgumureșenilor o serie de măsuri de prevenție, frigul determinând apariţia unor tulburări circulatorii, amorţeli în degete, furnicături, înţepături, scăderea sensibilităţii cutanate mai ales la nivelul feței, mâinilor și picioarelor.

„Oscilaţiile bruşte de temperatură şi frigul pot determina apariţia unor afecţiuni ale aparatului respirator, agravarea unor suferinţe cardiace (88-99 % dintre afecţiunile cardiace acute). În zilele cu modificări importante a temperaturii aerului poate să apară infarctul miocardic, tromboza arterelor coronare. Frigul favorizează şi afecţiunile reumatismale şi apariţia recidivelor ulcerului gastro-duodenal, unele nevrite şi afecţiuni renale. Variaţiile umidităţii aerului din sezonul rece declanşează apariţia unor boli infecto-contagioase prin diminuarea rezistenţei organismului şi acţiunea directă a unor germeni microbieni, a unor virusuri. Microclimatul acesta favorizează şi bolile reumatismale, acutizarea unor suferinţe cronice ale aparatului respirator. Vântul reprezintă un alt factor de risc care adesea este desconsiderat, deşi reprezintă energia nocivă cea mai perversă, care poate acţiona asupra corpului uman. Acesta măreşte pierderile de căldură ale organismului, ducând la o răcire a acestuia, contribuind substanţial la apariţia diferitelor afecţiuni specifice sezonului rece. De altfel, mişcarea aerului antrenează germenii de la suprafaţa solului, alergeni vegetali transportându-i la diferite distanţe”, au arătat specialiștii DSP Mureș.

Recomandări pentru evitarea degerăturilor
Pentru a evita degerăturile, medicii recomandă ca îmbrăcămintea să fie adecvată sezonului rece, acoperirea extremităţilor prin folosirea căciulei, a fularului, a mănuşilor şi a încălţămintei potrivite, consumarea de lichide calde, evitarea fumatului şi a consumului de alcool.
„Degerăturile apar din cauza expunerii îndelungate a corpului la temperaturi sub minus 10 grade Celsius sau la vânturile reci. Zonele cel mai des afectate sunt segmentele descoperite ale corpului: degetele, mâinile, picioarele, nasul, urechile şi obrajii. Persoanele aflate în grupuri de risc sunt salvamontiştii, alpiniştii, persoanele care lucrează la temperaturi scăzute, în frig, în vânt, categoriile extreme din punct de vedere al vârstei: copiii şi bătrânii, oamenii fără adăpost, persoanele care au abuzat de consumul de droguri şi cei cu afecţiuni psihiatrice. În prima etapă, apare un eritem (înroşire a tegumentelor), senzaţia de furnicături şi mâncărimi. Pacientul va fi transportat de urgenţă într-o încăpere caldă, dar nu foarte călduroasă. Încălzirea se face neaparat treptat, prin schimbarea hainelor cu unele uscate şi calde. În etapa a doua, porţiunile afectate de frig se umflă şi încep să doară. În etapa a treia, odată cu evoluţia degerăturii, dispar durerile, tegumentele roşii devin vineţii, semn că a fost grav afectată circulaţia. În acest moment cu un tratament adecvat se pot micşora leziunile. Dacă acestea se transformă în gangrene ale ţesuturilor profunde şi infecţii, soluţia este doar amputarea”, recomandă medicii DSP Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO – INTERVIU. Tanaszi Sarolta, medicul dedicat sănătății sighișorenilor

Tanaszi Sarolta, medic specialist de sănătate publică și management, manager al Spitalului Municipal din Sighișoara, …