Home / Administratie / Criza deşeurilor, aproape de rezolvare

Criza deşeurilor, aproape de rezolvare

Distribuie

Consiliul Judeţean Mureş se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte încheierea procedurilor legate de funcţionarea depozitului de deşeuri de la Sânpaul.

Având în vedere faptul că operatorul desemnat al depozitului zonal Sânpaul, Asocierea SC Iridex Group Import Export SRL – SC Servicii Salubritate Bucureşti SA va începe activitatea de depozitare din data de 6 februarie 2017, Consiliul Judeţean Mureş a invitat miercuri, 11 ianuarie, operatorii de salubrizare din judeţul Mureş, la o întâlnire informală cu operatorul desemnat al Depozitului zonal Sânpaul.

În cadrul întâlnirii la care au participat peste 20 reprezentanți ai operatorilor de salubrizare precum și ai autorităților publice locale, au fost discutate atât aspecte privind derularea activităţilor specifice de depozitare, tariful de depozitare, transportul deşeurilor, fluxurilor şi cantităţilor de deşeuri care vor fi dirijate către noul depozit zonal, cât şi problemele financiare generate de obligativitatea aplicării, începând cu data de 1 ianuarie 2017, a taxei pentru fondul de mediu, de 80 lei/tona de deşeu depozitat, instituite prin Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului 31/2013 cu modificările ulterioare. „Referitor la acest aspect, reprezentaţii Consiliului Judeţean Mureş au informat participanţii că s-au întreprins deja demersuri instituţionale – către Ministerului Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România – prin care s-a solicitat fie amânarea introducerii acestei taxe – până la identificarea unei soluţii legislative adecvate asigurării clarităţii normei juridice – sau abrogarea acestei taxe. Însă, până la clarificarea acestor probleme, având în vedere că este o normă legală, această taxă trebuie instituită, colectată de la cetăţeni şi plătită mai departe către Administraţia Fondului de Mediu. Prin urmare autorităţile locale, după caz, vor fi nevoite să majoreze tarifele de salubrizare pentru a plăti suprataxa de 80lei/tonă”, se transmite prin intermediul unui comunicat remis de Biroul de presă al Consiliului Judeţean Mureş.

112

Potrivit comunicatului, în urma publicării normelor de aplicare a noi legi a achizițiilor publice în luna decembrie, Consiliul Judeţean Mureş pregăteşte documentaţia pentru serviciul de colectare a deşeurilor în cele şapte zone ale judeţului Mureş, astfel încât se estimează că în două luni va fi demarat procesul de licitație publică. „În acest interval de timp toate cele 102 de unităţi administrativ teritoriale trebuie să aprobe prin hotărâre de consiliu textul documentaţiei de licitaţie”, au mai transmis reprezentanţii Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.