Home / Invatamant / Eminescu, omagiat de elevii Gimnaziului „Friedrich Schiller”

Eminescu, omagiat de elevii Gimnaziului „Friedrich Schiller”

Distribuie

Copiii îl îndrăgesc pe Mihai Eminescu încă înainte de a desluși slovele abecedarului,  pentru că poetul universal le-a lăsat moștenire și frumoase basme, captivante povești cu Feți-frumoși, prințese și zmei care au primit o strălucire aparte scrise cu meșteșugitele cuvinte pe care doar poetul național a știut cum să le aștearnă pe hârtie și, poate, în toate timpurile de atunci și de acum înainte va fi imposibil de egalat harul său literar.

Elevii, prieteni ai cărţilor

Iar elevi mai mari, cum sunt cei din clasele a VII -a și a VIII -a A de la Gimnaziul „Friederich Schiller” din Târgu-Mureș, cei care deja cunosc și opera lirică eminesciană, au intrat în Noul An omagiindu-l pe marele poet într-un mod emoționant și inedit. Ei au redescoperit o prietenie istorică, cea dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, scriitorul copilăriei noastre, al amintirilor care niciodată nu pier și cel care i-a fost alături poetului în multele sale momente de grea cumpănă. Două suflete de mari artiști, maeștri ai peniței, care s-au apropiat prețuindu-se reciproc, înțelegând în același fel cum slova poate fi șlefuită pentru a ne lăsa nouă prețios tezaur literar și care și-au stat alături de câte ori controverse de ordin social ori politic le-au tulburat viețile. O prietenie ca o flacără vie, care a luminat mai ales zilele înnegurate de care a avut parte Mihai Eminescu, ale cărui suferințe sunt scoase la iveală tot mai mult în ultimii ani, ca o judecată măcar târzie a celor care l-au nedreptățit pe tânărul poet reușind, din nefericire, să îl îndepărteze fizic atunci când nu au putut să îndepărteze și să conteste adevărul și realitatea spuselor și crezurilor sale.

Dar iată cum elevii de azi sunt prietenii cărților și, dincolo de rândurile scrise, vor să cunoască și viața celor ale căror nume au rămas nepieritoare prin creațiile lor. Mai mult, elevii gimnaziului târgumureșean au împletit arta literară cu arta cinematografică și au urmărit, împreună cu profesoarele lor Mariana Stana și Corina Godri, filmul nemaipomenit realizat și intitulat ”Un bulgăre de humă”, singurul lungmetraj care a adus în prim-plan prietenia dintre cei doi iluștri scriitori români, Mihai Eminescu și Ion Creangă. Pelicula a fost realizată în anul 1989 în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Mircea Radu Iacoban. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae, iată prin urmare că și distribuția de excepție concură la o reconstituire istorică, iar elevii au urmărit filmul cu mare interes. Un film biografic putem spune și cu atât mai prețios, fiindcă marii noștri scriitori au fost prea ocupați să trăiască, să creeze, să schimbe lumea și să își formeze propriile concepte despre lume, nu au avut timp să își scrie autobiografiile pe care, cu siguranță, le-am fi parcurs cu interes și ar fi fost pline de învățăminte. Iată doar una din înțeleptele replici ale filmului ”Un bulgăre de humă”: ” – Așa i-a zis Eminescu lui Creangă atunci când îl îndemna să scrie: Sufletul trebuie muncit, așa cum muncești pământul, dacă vrei să culegi roadele, bădie.”

Biblioteca Judeţeană Mureş, gazdă ideală

Mai trebuie să spunem că activitatea extrașcolară a elevilor gimnaziului târgumureșean a avut loc la Secția de Artă a Bibliotecii Județene Mureș, acolo unde elevii mici și mari, așa cum am mai scris, se bucură de fiecare dată să găsească lucruri captivante: cărți interesante dar și pelicule cinematografice rare, CD-uri cu muzică clasică dar și orice alt gen de muzică românească și internațională, precum și albume de artă plastică. Coordonatoarea Secției de Artă, Angela Macarie, este o gazdă primitoare și întotdeauna caută ca aceste reuniuni să fie în egală măsură educative și atractive. De aceea, nu trece o lună fără să aibă loc aici un eveniment important împreună cu școlari de toate vârstele. Despre filmul vizionat aici de curând, Angela Macarie ne spune părintește (ea însăși fiind mama unei eleve, talentată pianistă deseori câștigătoare la concursurile locale și  naționale, Daria Macarie): ”Este un film pe care voi, părinții, puteți să îl vizionați împreună cu copiii, în familie. Este un adevărat balsam sufletesc și în același timp un omagiu adus celor doi mari oameni ai culturii românești, Mihai Eminescu și Ion Creangă”.

Cu adevărat, un sfat bun în pragul Zilei Naționale a Culturii, 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu. Avem nevoie astăzi doar de un computer și un click pentru a viziona filmul și pentru a pătrunde astfel în lumea celor care au schimbat lumea creând, o vizionare în familie în ziua aniversară și în cinstea poetului care a dus peste granițe numele românilor.

Ion Creangă scria: ”Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la locurile nașterii mele…”. Cunoașteți cu siguranță descrierea completă a plaiului de legendă în care a copilărit scriitorul, cu toate obiceiurile oamenilor locului, iar în întreaga sa operă regăsim eul său neliniștit, ba chiar, fiecare cititor se poate regăsi în paginile amintirilor sale, basme adevărate și scrise cu tâlc. Prietenul său, Mihai Eminescu, a înălțat iubirea printre aștri și, în același timp, a arătat deslușit de ce țara sa natală e unică în lume, de ce este prietenul codrilor și izvoarelor și, tot el, a găsit formula poemelor-scrisori pentru a descrie istoria neamului său și vitejia înaintașilor.

Eminescu, pe care îl omagiem în curând, a depășit de mult granițele țării și, de asemenea, nu doar românii sunt mândri să cunoască și să recite pe de-a-ntregul poemul ”Luceafărul”. A fost contestat și sacrificat pentru gândirea și spiritul său justițiar, dar dușmanii săi nu au gândit se pare că poetul nu va lua cu el, nici chiar plecând prea devreme, opera și gândurile sale, ci a devenit el însuși Luceafăr luminând între mii de stele ale literaturii românești și universale.

Lia VINŢELER


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.