Home / Business / Aniversare la „Hora” Reghin. Povestea primei viori din România

Aniversare la „Hora” Reghin. Povestea primei viori din România

Distribuie

Prima vioară din România fabricată în regim industrial, a împlinit 65 de ani, aniversare care a fost marcată, vineri, 13 ianuarie, de fabrica de instrumente muzicale din lemn „Hora” de la Reghin, singura de acest tip din România și cea mai mare din Europa.

Prima fabrică de instrumente muzicale din lemn din România a fost construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, iar după Revoluție a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.

Până în 1951, când s-a decis înființarea primei fabrici de instrumente muzicale din lemn, în România existau doar câteva ateliere mici de lutierit, însă recunoașterea internațională a venit după începerea exporturilor de chitare, viori și violoncele, în 1959.

Directorul general al Hora Reghin, Nicolae Bâzgan, a arătat că dacă în 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica se poate lăuda că de pe porțile sale au ieșit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale, iar personalități marcante au avut ‘aprecieri elogioase’ la adresa produselor de aici. De asemenea, el a arătat că în acest an se vor împlini și cinci decenii de când celebrul violonist sovietic David Oistrakh i-a recunoscut valoarea acestui instrument, cântând cu ea în cadrul Festivalului George Enescu de la București.

‘Printre personalitățile care au cântat pe o vioară Hora se numără violonistul David Oistrakh. Ne mândrim că, în 1967, cu ocazia festivalului George Enescu de la București, David Oistrakh a cântat pe una din viorile noastre și a avut aprecieri elogioase asupra calității instrumentelor muzicale de la noi. Gheorghe Zamfir cântă cu naiuri fabricate la Reghin, regretatul Radu Simion cânta tot cu naiuri făcute la noi. Multe din instrumentele noastre au fost exportate și avem din străinătate scrisori de mulțumire și de apreciere, întrucât instrumentale noastre au avut o prestație deosebită, mai ales în Anglia și Irlanda de Nord. Unul dintre instrumentișii Orchestrei Regale ne-a scris că instrumentele făcute de maiștrii lutieri de la Reghin ‘sună dacă nu la fel de bine, poate mai bine decât multe din instrumentele vechi italienești’ (…) Puține fabrici se pot mândri cu asemenea tradiție îndelungată, pe care vrem să o păstrăm și vrem să fie un exemplu de mândrie a capacității noastre de management, talent, ambiție și perseverență’, a spus Bâzgan.

Acesta a precizat că în 1951 producția la Reghin a fost începută de maistrul Roman Boiangiuc cu 4 muncitori, care în acel prim an au putut produce cele 37 de viori, iar în 1989 s-a ajuns la un vârf maxim de 120.000 de instrumente muzicale produse.

(Sursa: www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Comuna Daneș va avea o creșă finanțată prin Programul „Regiunea Centru”

Distribuie Comuna Daneș, județul Mureș, se va bucura de primul proiect contractat în cadrul Programului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.